Πρόσωπα

Τσούμπα Άκπομ: Ο «γυρολόγος» της Άρσεναλ που καθιερώθηκε στον ΠΑΟΚ, είναι πλέον… Αίαντας

Τσούμπα Άκπομ: Ο «γυρολόγος» της Άρσεναλ που καθιερώθηκε στον ΠΑΟΚ, είναι πλέον… Αίαντας

Όταν το 2018 ο ΠΑΟΚ επέλεξε να αποκτήσει τον… μόνιμα δανεικό επιθετικό της Άρσεναλ, Τσούμπα Άκπομ για την θέση του «9», πολλοί φίλοι της ομάδας ήταν διστακτικοί. Τώρα, μία 5ετία μετά ο Άγγλος αφού τα… έσπασε όλα στην Championship με την Μίντλεσμπρο, αποτελεί το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Άγιαξ.

Η καριέρα του Τσούμπα Άκπομ είναι ένα ζωντανό «roller coaster», με τα σκαμπανεβάσματα να αποτελούν την καθημερινότητα του.

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του ζωή ως ένα «αστέρι» από τις ακαδημίες της Άρσεναλ, τραβώντας και την προσοχή του Αρσέν Βενγκέρ, όπου και τον θεωρούσε ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα της ομάδας.

Arsenal's Chuba Akpom hoping to break into first team | Football News | Sky  Sports

Ο Άκπομ ξεκίνησε να αναζητά αγωνιστικά λεπτά με σκοπό την εξέλιξη του «ακατέργαστου» ταλέντου του, καθώς στην Άρσεναλ δύσκολα θα μπορούσε να αποτελέσει έστω και μέλος του ροτέισον. Άλλωστε όλοι οι προπονητές τονίζουν πως για ένα μικρό παιδί το σημαντικότερο είναι να παίζει.

Έτσι ξεκίνησε μία σειρά από δανεισμούς σε ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών με την ελπίδα ο νεαρός τότε Άγγλος, θα βρει την επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα.

Τα σχέδια του Άκπομ όμως δεν πήγαν όπως ο ίδιος και η Άρσεναλ θα ήλπιζαν. Οι δανεισμοί διαδεχόντουσαν ο ένας τον άλλον με τον Τσούμπα να απογοητεύει με τις εμφανίσεις του, οι οποίες ήταν μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών.

Με τις Μπρέντφορτ, Κόβεντρι, Νότιγχαμ Φόρεστ, Μπράιτον και Σιντ Τρέιντενσε του Βελγίου (η πρώτη ομάδα εκτός Αγγλίας πριν από τον ΠΑΟΚ) μέτρησε συνολικά 33 συμμετοχές με έξι γκολ εκ των οποίον όλα ήταν στο Βέλγιο. Στην Χαλ μόνο, κατάφερε να βρει ρυθμό την σεζόν 2015/16, καθώς αγωνίστηκε 41 φορές σκοράροντας επτά τέρματα. Ένας αριθμός όμως, που σίγουρα δεν εντυπωσιάζει.

Arsenal: Chuba Akpom Could Reignite First Team Strikeforce

Κατανοητό είναι λοιπόν πως σε όλο αυτό το… γυρολόι μαζί με το πέρασμα των χρόνων, η αξία και οι ελπίδες για τον φέρελπι επιθετικό μειωνόντουσαν δραματικά.

Το καλοκαίρι του 2018 ο ΠΑΟΚ ήταν αποφασισμένος να κατακτήσει το πρωτάθλημα, φτάνοντας μία ανάσα από αυτό την προηγούμενη σεζόν. Μέσα στις πλουσιοπάροχες μεταγραφικές κινήσεις που πραγματοποίησε, ήταν και αυτή του άγνωστου για το ελληνικό κοινό, Τσούμπα Άκπομ με σκοπό να πλαισιώσει τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.

Χρόνια πολλά Τσούμπα Άκπομ! | PAOKVoice

Οι εμφανίσεις του δεν «σόκαραν» κανέναν αλλά σίγουρα έδειχναν πως ο Άγγλος ήταν μία… τίμια μεταγραφή που θα βοηθούσε στην διάρκεια της σεζόν, όπως και έκανε. Σε 33 συμμετοχές σημείωσε οκτώ γκολ, σκοράροντας και στον τελικό κυπέλλου απέναντι στην ΑΕΚ «κλειδώνοντας» το ιστορικό και πρώτο double στην ιστορία της ομάδας.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Άκπομ από τον χειμώνας και μετά είχε αναλάβει μόνος του την επιθετική γραμμή της ομάδας, καθώς ο Σέρβος αρχισκόρερ είχε αποχαιρετήσει για Σαουδική Αραβία.  

Την επόμενη σεζόν συνέχισε με εξίσου ικανοποιητικές εμφανίσεις και το καλοκαίρι του 2020 επέστρεψε στην Αγγλία και στην Μίντλεσμπρο με 4,5 εκατομμύρια για να… εξιλεωθεί. Ακόμη μια φορά όμως τα σχέδια του δεν πήγαν όπως προέβλεπε. Μετά από άλλη μία μέτρια σεζόν στην Αγγλία επέστρεψε στον ΠΑΟΚ με την μορφή δανεισμού για να ξανά βρει τον εαυτό του.

Neil Warnock makes Chuba Akpom admission as Middlesbrough target more  strikers ahead of Fulham clash | Hartlepool Mail

Στην Ελλάδα, ο Άγγλος επανήλθε στα στάνταρ που μας είχε συνηθίσει, αλλά με το τέλος της σεζόν ο γυρισμός στην Αγγλία φάνταζε «γολγοθάς». Η Μίντλεσμπρο φαινόταν να μην τον υπολογίζει και το μέλλον του Άκπομ έδειχνε πιο αβέβαιο από ποτέ.

Εμφανίστηκε όμως ένας άνθρωπος που δεν του άλλαξε απλώς την καριέρα, αλλά και ολόκληρη την ζωή. Ο Μάικλ Κάρικ ανέλαβε την ομάδα τον Οκτώβριο του 2022 και πήρε το Τσούμπα από τα αζήτητα της ομάδας και τον έκανε «σούπερ σταρ».

Ο Κάρικ αναγνώρισε την ικανότητα του απέναντι στην εστία και του έδωσε τον ρόλο του «καθαρόαιμου» επιθετικού χωρίς να τον αναγκάζει να κυκλοφορεί σε ολόκληρο το γήπεδο.

Η αντίπαλη περιοχή ήταν το νέο του «σπίτι» και ο Άκπομ κυριάρχησε μέσα σε αυτό. Σε 38 συμμετοχές στην Championship, ο Τσούμπα τα… έσπασε όλα πετυχαίνοντας 28 γκολ (μόλις τέσσερα από την λευκή βούλα) και πήρε με ευκολία το βραβείο του πρώτου σκόρερ.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν μακρύ και οι «μνηστήρες» για την υπογραφή του συνεχώς και αυξανόντουσαν. Ο Άγιαξ εν τέλει τον απέκτησε καταθέτοντας ένα ποσό άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ.



Ο «Αίαντας» έχει πλέον στα χέρι του έναν ποδοσφαιριστή που έχει αποδείξει πολλάκις ότι δεν τα παρατά. Όσο άσχημες και αν δείχνουν οι καταστάσεις ο Τσούπα Άκπομ πάντα έβρισκε τον δρόμο της «εξόδου» και πάντα έβγαινε πιο δυνατός.

 Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0