Πρόσωπα

Αραούχο – Πάλμα: Αυτό σημαίνει να είσαι «πρότυπο» εντός και εκτός γηπέδων… (video)

Αραούχο – Πάλμα: Αυτό σημαίνει να είσαι «πρότυπο» εντός και εκτός γηπέδων… (video)

Η λέξη «πρότυπο» χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στις μέρες μας, όμως λίγα παραδείγματα υπάρχουν που αντικατοπτρίζουν επακριβώς την έννοια της. Ο Σέρχιο Αραούχο και ο Λούις Πάλμα φρόντισαν να μας θυμίσουν πως είναι δύο τέτοια και κατ’ αυτόν τρόπο πρέπει να λογίζονται…

Σχετικά Άρθρα

Θλίψη, στεναχώρια, απογοήτευση… Απλώς μερικές λέξεις που προσδιορίζουν εύστοχα τι αισθάνεται ο ελληνικός λαός. Όλη η χώρα θρηνεί για άλλη μία φορά, έναν ακόμη άνθρωπο που έχασε τη ζωή του άδικα σε μία επίθεση με οπαδικά κίνητρα και το «ποτέ ξανά» που είχαμε ακούσει και ξεστομίσει μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού, «πήγε»… χαμένο!

Αυτό ήταν το κυρίαρχο σύνθημα τον Φεβρουάριο του 2022, όμως μερικοί… έμειναν στα λόγια, καθώς δεν θέλουν να αλλάξουν και δεν σκοπεύουν να αλλάξουν. Όσο αίμα και αν χυθεί. Αυτό αποδεικνύουν και τα επεισόδια που έλαβαν μέρος στη Νέα Φιλαδέλφεια και είδαν τον 29χρονο Μιχάλη, φίλαθλο της ΑΕΚ, να αφήνει την τελευταία του πνοή μετά τις μαχαιριές που δέχθηκε.

Πέρα από τους Κροάτες οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που συμμετείχαν σε αυτή την επίθεση, ανάμεσα τους βρίσκονταν και πολλοί Έλληνες. «Έτσι γ@μ@ει η Λεωφόρος», ήταν το μόνο πράγμα που πέρναγε από το μυαλό κάποιου, ο οποίος κυνηγούσε οπαδούς μίας άλλης ομάδας, απλά και μόνο γιατί δεν υποστηρίζουν τη δική του.

Αυτός όμως και όλοι που ήταν μαζί του εκπροσωπούν τους λίγους και όχι την πλειοψηφία και δεν χρειάζεται να «τσουβαλιάζονται» όλοι μαζί. Είτε είναι «πράσινοι», είτε «κιτρινόμαυροι», είτε «ερυθρόλευκοι», είτε… είτε… Ο Λουίς Πάλμα πέτυχε ένα καθοριστικό γκολ και έδωσε ελπίδες πρόκρισης στην ομάδα του σε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό παιχνίδι, εντούτοις δεν πανηγυρίζει.

Το μήνυμα που αποσκοπεί να στείλει, σηκώνοντας μία φανέλα των «κιτρίνων» με το όνομα του Μιχάλη πάνω, έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτό που έχει πετύχει εκείνη τη στιγμή. Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο έπραξε και ο Μπερνάρ την Τετάρτη (09/08), όταν σκόραρε απέναντι στη Μαρσέιγ, αλλά και ο Σέρχιο Αραούχο πέρυσι, στο γκολ που πέτυχε μέσα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» απέναντι στον Άρη, σχηματίζοντας το γράμμα «Α», ως δείγμα υποστήριξης προς τον νεαρό φίλο του που δολοφονήθηκε…

palma-mixalis.jpg

«Οποιοσδήποτε λειτουργεί ως υπόδειγμα που το ακολουθούν οι άλλοι». Αυτή είναι η ετυμολογική έννοια της λέξης «πρότυπο» και τα παραδείγματα αυτών των αθλητών αναδεικνύουν το πώς θα έπρεπε να λειτουργούν και να δρουν όλοι και εντός αλλά και εκτός γηπέδων: κατακρίνοντας αυτές τις ενέργειες, ζητώντας να τεθεί ένα «στοπ» σε αυτές και να μην επαναληφθούν.

Αυτοί αντιπροσωπεύουν δεόντως τις αξίες και τα ήθη που θέλει να περάσει ο αθλητισμός. Ο κόσμος οφείλει να ενωθεί και σύσσωμος να σταθεί ενάντια στα τεκταινόμενα και όχι να παραταχθεί από την μία ή την άλλη μεριά. Αυτό θύμισαν σε όλους ο Πάλμα, ο Αραούχο και ο Μπερνάρ.

Η χώρα μας χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους σαν και αυτούς. Γιατί μολονότι το ποδόσφαιρο είναι γιορτή, συνηθίζουμε να το βλέπουμε ως κάτι τελείως διαφορετικό…

Χρήστος Σκούρας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0