Πρόσωπα

Κώστας Τσιμίκας: Οι 5+1 στιγμές του «Greek Scouser», σε μία… ονειρική τριετία με την Λίβερπουλ (video)

Κώστας Τσιμίκας: Οι 5+1 στιγμές του «Greek Scouser», σε μία… ονειρική τριετία με την Λίβερπουλ (video)

Λίβερπουλ και Τσιμίκας κλείνουν μαζί τρία χρόνια «σχέσης». Πέρασε ήδη μία τριετία από την ημέρα που ένας Έλληνας βρέθηκε δίπλα σε μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Με αφορμή την «επέτειο» αυτή, το BN Sports μάζεψε επιλεκτικά μερικές από τις καλύτερες στιγμές του Έλληνα μπακ στο Μέρσεϊσαϊντ και σας τις παρουσιάζει.

Ποιος θα το περίμενε βλέποντας την φοβερή και τρομερή Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ πως θα χώραγε στο ρόστερ της ένα «Ελληνόπουλο»; Όχι απλώς για να βρίσκεται στον πάγκο αλλά για να γίνει και ένας εκ των αγαπημένων της «κόκκινης» κερκίδας.



Ο Τσιμίκας απέδειξε και με το παραπάνω μάλιστα πως στον κόσμο του ποδοσφαίρου όλα είναι πιθανά. Τα όνειρα είναι για τους τολμηρούς και ο Κώστας είναι φτιαγμένος από γερό… σκαρί, κερδίζοντας με την αξία του μία θέση δίπλα στην «αφρόκρεμα» του αθλήματος.

Liverpool comment on Kostas Tsimikas spitting gum at Wembley - Futbol on  FanNation


Η μέρα που όλα ξεκίνησαν

Σαν «καταιγίδα» έσκασε στον ελληνικό τύπο όταν η Λίβερπουλ επισημοποίησε το ενδιαφέρον της για τον Κώστα Τσιμίκα. Η πρωταθλήτρια Αγγλίας έκανε πρόταση 13 εκατομμυρίων ευρώ για τον 24χρονο, τότε αριστερό μπακ του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» δέχθηκαν και ο Τσιμίκας έγινε ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον πλανήτη.

Μία μεταγραφή που ένωσε ολόκληρο το φίλαθλο κοινό της Ελλάδας (πράγμα σπάνιο) για να ευχηθεί τα καλύτερα σε ένα παιδί που με σκληρή δουλειά και προσπάθεια κατάφερε να εκπληρώσει ένα από τα πιο τρελά του όνειρα.

Ο Κώστας θα αγωνιζόταν από εδώ και στο εξής υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ, ενώ θα είχε για συμπαίκτες, τους Μοχάμεντ Σαλάχ, Σαντιό Μανέ, Ρομπέρτο Φιρμίνιο. Η ανακοίνωση του από την Λίβερπουλ με τον ίδιο να φοράει τα κόκκινα (συνηθισμένο χρώμα για τον ίδιο) αποτελεί σημείο αναφοράς στην καριέρα του.




Η γνωριμία με τον κόσμο της Λίβερπουλ

Υπάρχουν στιγμές στην ζωή μας που τις θυμόμαστε για πάντα, δεν είναι όμως τόσο εύκολο να γίνουν αντιληπτές όταν όντως τις ζούμε. Αντιθέτως για τον Κώστα Τσιμίκα όταν ήρθε η στιγμή αυτή, γνώριζε πολύ καλά πως δεν πρόκειται να «ξεκολλήσει» ποτέ από το μυαλό του, δεν πραγματοποιείς άλλωστε κάθε μέρα ντεμπούτο ως βασικός μέσα στο Άνφιλντ.

Στις 25 Νοεμβρίου του 2020 ο Τσιμίκας βρέθηκε στην αρχική 11αδα της αναμέτρησης απέναντι στην Αταλάντα για τους ομίλους του Champions League. Μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να μην ήταν το ιδανικό, καθώς η Λίβερπουλ ηττήθηκε με 2-0, ο Κώστας όμως ένιωσε από «πρώτο χέρι» το παλμό του ιστορικού αυτού γηπέδου.



Μερικές μέρες πριν τον αγώνα αυτόν, έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τα κόκκινα ως αλλαγή, εναντίον και πάλι της Αταλάντα, αγωνιζόμενος για οκτώ λεπτά στην νίκη με 5-0 μέσα στο Μπέργκαμο.



Η πρώτη ασίστ που άνοιξε τον… δρόμο για την συνέχεια

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα μπακ έχουν άμεση και άκρως σημαντική συμβολή στο επιθετικό παιχνίδι, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ. Έτσι και ο Τσιμίκας δεν θα μπορούσε να μην παρουσιάσει και τις δικές του αρετές στον τομέα αυτό.

Την σεζόν 2021/22 ο Κώστας αγωνίστηκε σε ολόκληρο το 90λεπτο απέναντι στην Μπέρνλι για την 2η αγωνιστική της Premier League πραγματοποιώντας συνολικά μία «γεμάτη» εμφάνιση δημιουργώντας ικανοποίηση και σιγουριά πως πίσω από τον Ρόμπερτσον, η Λίβερπουλ έχει μία αξιόπιστη λύση.

«Κερασάκι» αποτελεί η σέντρα-ξυράφι στον Ζότα με τον Πορτογάλο να ανοίγει το σκορ στην αναμέτρηση, με τον Έλληνα μπακ να σημειώνει την πρώτη του ασίστ με τα κόκκινα. Ο Μανέ στο 2ο ημίχρονο να διαμόρφωσε και το τελικό 2-0.





Ο MVP που έστειλε την Λίβερπουλ στους «4» του Champions League


Η συμμετοχή σε έναν αγώνα Champions League αποτελεί όνειρο για πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές. Το να αναδεικνύεσαι MVP σε knock-out αγώνα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στέλνοντας ταυτόχρονα και την ομάδα σου στα ημιτελικά, ξεπερνάει πλέον κάθε φαντασία.

Όπως προαναφέρθηκε όμως ο Κώστας Τσιμίκας κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα, έτσι και στο δεύτερο παιχνίδι για τα προημιτελικά του Champions League απέναντι στην Μπενφίκα, ήταν ο ήρωας της βραδιάς. Ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής με δύο ασίστ βοήθησε τα μέγιστα για το τελικό 3-3 όπου και έδωσε την πρόκριση στους «κόκκινους» (σε συνδυασμό με το 3-1 του προηγούμενου γύρου στην Λισαβόνα) κερδίζοντας επάξια και τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη στον αγωνιστικό χώρο. 



Ο ίδιος από τις δηλώσεις του και μόνο έδειχνε τον ενθουσιασμό που «ξεχείλιζε» από μέσα του για το βραβείο που κέρδισε. «Θα το βάλω στο δωμάτιο μου και θα το κοιτάω κάθε πρωί που θα ξυπνάω».

Κώστας Τσιμίκας: Έκανε ματσάρα στο Λίβερπουλ - Μπενφίκα και πήρε το βραβείο  του MVP | Gazzetta


Από τα 11 βήματα έγραψε το όνομα του στα βιβλία της ιστορίας

Σαφώς και από μία τέτοια λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το σπουδαιότερο επίτευγμα του Κώστα Τσιμίκα με την  φανέλα της Λίβερπουλ. Όταν χάρισε στους «κόκκινους» το FA Cup απέναντι στην Τσέλσι.

Ο τελικός κυπέλλου της Αγγλίας του 2022 είχε ξεχωριστή σημασία, καθώς αυτήν την φορά δεν τον παρακολούθησαν μόνο οι φίλοι του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά και Έλληνες που ήθελαν να δουν τον Τσιμίκα να σηκώνει στον αέρα του Γουέμπλεϊ το ιστορικό αυτό τρόπαιο.

Κώστας Τσιμίκας: Αγαπημένη ανάμνηση το πέναλτι που χάρισε στη Λίβερπουλ το FA  Cup! - Newsbomb - Ειδησεις - News

Το σκορ ήταν «κολλημένο» στο… 0 καθ’όλη την διάρκεια του τελικού. Ο Κώστας μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στο 111’ με την διαδικασία των πέναλτι να είναι μόλις λίγα λεπτά μακριά.

Η μοίρα, η τύχη, το κάρμα; Ότι και να ήταν λειτούργισε ιδανικά για τον Έλληνα άσο. Ο Μάουντ δεν κατάφερε να κάνει το 6-5 για την Τσέλσι και ο Κώστας είχε μία μοναδική ευκαιρία για να δώσει στην Λίβερπουλ τον τίτλο που έλλειπε για 16 χρόνια από την τροπαιοθήκη της. Πιο ψύχραιμος από ποτέ, ο Τσιμίκας ήταν συνεπής στο «ραντεβού» του με την ιστορία προκαλώντας πανδαιμόνιο τόσο στις κερκίδες του γηπέδου, όσο και εντός του αγωνιστικού χώρου.




A Greek Scouser or a Scouser who is Greek?

Μέχρι και σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Λίβερπουλ έγινε ο Κώστας Τσιμίκας, με το «Greek Scouser» να αποτελεί ένα από τα πιο… hot τραγούδια των «κόκκινων».

Σαφώς η κορύφωση έγινε μετά τον τελικό του FA Cup όπου ο ρυθμός του «Gimme! Gimme! Gimme!» των ABBA... τράνταξε τα θεμέλια του Γουέμπλεϊ.



Με τον Τσιμίκα να ζει στιγμές βγαλμένες από τα πιο ξέφρενα όνειρα ενός μικρού παιδιού, κατάφερε και έκανε την πλέον κατάλληλη τοποθέτηση για το σύνθημα που είχε καταβάλει ολόκληρη την Αγγλία. «Δεν είμαι ο Έλληνας Scouser, είμαι ο Scouser που είναι Έλληνας».




Όλα τα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν και ο Κώστας Τσιμίκας σίγουρα το επιβεβαιώνει. 


Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0