Πρόσωπα

Μια τεράστια αγκαλιά για τον… γίγαντα Ρίκι Ρούμπιο! (video)

Μια τεράστια αγκαλιά για τον… γίγαντα Ρίκι Ρούμπιο! (video)

Ο Ρίκι Ρούμπιο αποφάσισε να «κρεμάσει», τουλάχιστον προσωρινά, τα μπασκετικά του παπούτσια για να παλέψει με το «τέρας» της ψυχικής υγείας το οποίο δυστυχώς δεν κάνει διακρίσεις.

Ο «γίγαντας» Ρίκι Ρούμπιο αποφάσισε να φροντίσει τον εαυτό του και να δώσει το βάρος και την δέουσα προσοχή στην ψυχική του υγεία που έχει κλονιστεί τα τελευταία χρόνια τόσο από τους σοβαρότατους τραυματισμούς που αντιμετώπισε, όσο και από τη μεγάλη απώλεια της μητέρας του. Η ανακοίνωσή του ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση, τουλάχιστον προσωρινά, τάραξε τα μπασκετικά… νερά αφού έπεσε σαν… κεραυνός εν αιθρία.

«Αποφάσισα να σταματήσω την επαγγελματική μου καριέρα για να ασχοληθώ με την ψυχική μου υγεία. Θέλω να ευχαριστήσω την Ισπανική Ομοσπονδία για όλη τη βοήθεια που έχω λάβει και για την κατανόηση της απόφασής μου. Σήμερα η "ρόχα" έχει νόημα περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Σας ευχαριστώ. Θα ήθελα να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μου με σκοπό να αντιμετωπίσω αυτές τις στιγμές και να είμαι έτοιμος να δώσω περισσότερες πληροφορίες, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή», εξηγεί στη δήλωσή του.

Ο παίκτης με το αγνό βλέμμα και την πραγματική… καψούρα για την «πορτοκαλί θεά», αποφάσισε να αφήσει για λίγο στην άκρη τον επαγγελματία Ρίκι και να αφοσιωθεί στον άνθρωπο. Δεν είναι εξάλλου ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος μπασκετμπολίστας που έχει μοιραστεί την μάχη που δίνει με την κατάθλιψη αποδεικνύοντας πως τα λεφτά και η δόξα σίγουρα δεν φέρνουν την ευτυχία.

Το BN Sports ξετυλίγει το κουβάρι της δύσκολης ζωής του Ισπανού «αρτίστα» με την σπουδαία προσωπικότητα και την πρότυπη εξωαγωνιστική δράση που έβαζε πάντα ως προτεραιότητα τους άλλους.

Η αγάπη του για το μπάσκετ ξεκίνησε λίγο παράδοξα απ’ όταν ήταν 15 χρονών. Όταν ήταν μόλις 10 χρονών η πολυαγαπημένη του μητέρα του ζήτησε να αποφασίσει αν θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο ή με το μπάσκετ. Εκείνος διάλεξε το ποδόσφαιρο μιας και ήταν δημοφιλέστερο άθλημα κι εκείνος έπαιζε καλύτερα, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε πως θα απογοητεύσει τον πατέρα του που ήταν προπονητής μπάσκετ γυναικών στην Ισπανία.

Ricky-Rubio.jpg

Λίγες εβδομάδες χρειάστηκε να περάσουν για να συνειδητοποιήσει ο Ρούμπιο πως τελικά ήταν πλασμένος για την «σπυριάρα» και να γίνει η αρχή. Ζήτησε από τη μητέρα του να αλλάξει, όσο δύσκολο κι αν ήταν, δίνοντας τεράστια χαρά στον πατέρα του που ο γιος του θα έπαιζε το άθλημά του. Έτσι η πετυχημένη επαγγελματική του πορεία πήρε τον δρόμο της με μεγαλύτερο επίτευγμα το χρυσό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2019 στην Κίνα με αυτόν να βραβεύεται ως ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης.

Θα έλεγε κανείς πως η μοίρα όμως, έμελλε να του παίξει περίεργα παιχνίδια

Η μητέρα του, Τόνι Βίβες, διαγνώστηκε με καρκίνο στους πνεύμονες το 2012. Ο Ρούμπιο την έβλεπε σαν σούπερ ηρωΐδα και πίστευε κι ήλπιζε πως θα βγει αλώβητη από αυτή τη «μάχη». Το… θηρίο νικήθηκε προσωρινά, αλλά δυστυχώς επέστρεψε σε ακόμη πιο επιθετική μορφή στερώντας από τον 26χρονο τότε Ισπανό την αγαπημένη του μητέρα.

dataimagewebpbase64UklGRrpbAQBXRUJQVlA4IK5bAQDQ7gm-c446be7bd8620c7c4170e55195d430f5_1.webp

Τότε ήταν που ο Ρίκι Ρούμπιο, ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με το «τέρας» της κατάθλιψης. Ένιωθε πως είχε χάσει το νόημα στην ζωή του και δεν ήταν λίγες οι φορές που προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί της στέλνοντάς της ένα μήνυμα στο κινητό ακόμα κι αν ήξερε μέσα του πως δεν θα λάβει απάντηση ποτέ.

Εκείνη ήταν το στήριγμά του και από εκείνη έμαθε να βοηθάει όπως μπορεί όσους έχουν ανάγκη. Έτσι λοιπόν, ακόμα κι αν πέρασε δύσκολα τα πρώτα χρόνια αυτής της τραγικής απώλειας, αποφάσισε να μοιραστεί τις σκέψεις του για την πολυαγαπημένη του μητέρα με σκοπό να βοηθήσει κι άλλους που αντιμετωπίζουν μία παρόμοια συνθήκη σαν αυτή.

Εξάλλου αυτή ήταν και η τελευταία επιθυμία της μητέρας του. Ο Ρούμπιο ήταν αυτονόητο πως θα την έκανε πραγματικότητα. Γράφοντας ένα γράμμα άκρως συγκινητικό και συναισθηματικό περιέγραψε την εμπειρία του με την ασθένειά της και πως εκείνη ήταν η κινητήριος δύναμή του για να προχωρήσει με το μπάσκετ.

fullsizeoutput_414.jpeg

Η «πορτοκαλί θεά» έπαιξε αδιαμφισβήτητα κύριο ρόλο στην ζωή του Ρίκι Ρούμπιο, αλλά το πιο σπουδαίο επίτευγμά του μάλλον ήταν εξωαγωνιστικό. Δημιούργησε ένα ίδρυμα για να βοηθήσει όσους παλεύουν με τον καρκίνο και τους ανθρώπους που τους στηρίζουν. Θέλησε με αυτόν τον τρόπο να αφήσει το δικό του θετικό στίγμα στην κοινωνία.

«Ήθελα να δημιουργήσω ένα ίδρυμα που όλοι θα το θεωρούσαν ‘δικό τους’. Ήθελα να εκμεταλλευτώ το βήμα που έχωσαν παίκτης του NBA για να χαρίσω χαμόγελα και για να προσφέρω χρήματα για κοινωνικούς σκοπούς. Δεν θα πω ψέματα, αλλά αυτό που μου δίνει ώθηση είναι τα χαμόγελα των παιδιών στα νοσοκομεία. Έτσι νιώθω γεμάτος. Ξέρω ότι ακριβώς αυτό ήθελε η μητέρα μου και είναι μαζί μου, δίπλα μου», είπε εκφράζοντας μερικές σκέψεις του ο Ισπανός γκαρντ.

Ο τρόπος που μεγάλωσε έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή του την δραστηριότητα. Από μικρός έδινε έμφαση στο πως σκέφτονται οι άλλοι και το ίδιο έκανε και μέσα στις τέσσερεις γραμμές του γηπέδου. Πάντα προσπαθούσε να εμπνεύσει με τον τρόπο του τους συμπαίκτες του για να γίνουν ακόμη καλύτεροι.

Το μότο που τον συντροφεύει στην ζωή είναι το «never too high, never too low» δηλαδή «ποτέ πολύ ψηλά, ποτέ πολύ χαμηλά» και το δημοσιεύει αραιά και που στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media μετά από κάποια νίκη ή ήττα της ομάδας του. Υπάρχουν στιγμές που μοιάζει σαν ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και άλλες που τα βρίσκει… σκούρα. Εξάλλου, ο Ρούμπιο είναι ένας παίκτης που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ στην επαγγελματική του καριέρα από τραυματισμούς και συγκεκριμένα από ρήξη αχίλλειου που την αντιμετώπισε μάλιστα δύο φορές.

«Μπορείς να επιλέξεις αν θες να βρίσκεσαι ψηλά ή χαμηλά», είχε πει χαρακτηριστικά ο 32 χρονος πόιντ γκαρντ. Έτσι έμαθε αντιμετωπίζει τα πάντα στην ζωή του και τα καλά και τα άσχημα.

Αυτή η νοοτροπία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάθε πρωί αφιερώνει δέκα λεπτά στο να κάνει διαλογισμό, τον έχουν βοηθήσει για να αντιμετωπίζει όλες τις καταστάσεις και για να γνωρίζει τον συναισθηματικό του κόσμο. Όμως όλοι οι άνθρωποι όσο διάσημοι και πετυχημένοι κι αν είναι, βιώνουν τον δικό τους «Γολγοθά». Η ψυχική υγεία δεν κάνει διακρίσεις, είναι ένα αόρατο ζήτημα και μπορεί να κλονιστεί με μεγάλη ευκολία. Σπουδαίοι αθλητές του NBA, όπως ο Κέβιν Λοβ και ο Ντεμάρ Ντερόζαν, έχουν μιλήσει ανοιχτά για τις εμπειρίες τους με σκοπό να δώσουν δύναμη σε όσους αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις.

Η ζωή του Ρίκι Ρούμπιο έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Από τον θάνατο της μητέρας του, μέχρι τους σοβαρότατους τραυματισμούς του και την προσαρμογή σε μια ξένη χώρα με διαφορετική γλώσσα, στον δύσκολο αλλά «μαγικό» κόσμο του NBA.

Αυτές οι δυσκολίες είναι που τον δυνάμωσαν και τον έκαναν να κοιτάξει όχι μόνο το μπάσκετ διαφορετικά, αλλά και την ζωή γενικότερα. Ήξερε πως παίζοντας ένα παιχνίδι μπορούσε να ξεχαστεί. Αλλά για πόσο; Γνώριζε πως αυτό ήταν κάτι προσωρινό γι’ αυτό και ήρθε η σειρά του να ζητήσει βοήθεια από έναν ειδικό.

Ο Ρίκι πάντα θα έβρισκε τον τρόπο για να προσφέρει την βοήθειά του και έτσι θα βρει και τον τρόπο για να βοηθηθεί και ο ίδιος. Οι υψηλές απαιτήσεις που έχει το άθλημα της καρδιάς του, του προκαλούν τέτοια πίεση που έχει επιλέξει άλλους τρόπους για να ξεχνιέται εκτός παρκέ. Από την γιόγκα ως μέρος της προπόνησής του και την αποχή από το κινητό του τηλέφωνο, μέχρι την συναρμολόγηση… επίπλων από το ΙΚΕΑ και το σκάκι που το θεωρεί μια παρομοίωση της ζωής.

«Όσο λιγότερο χρησιμοποιώ το κινητό μου, τόσο πιο χαρούμενος είμαι», είχε πει χαρακτηριστικά.

BEIJING, CHINA - SEPTEMBER 15: Ricky Rubio #9 of Team Spain celebrates after the game against Team Argentina during the 2019 FIBA World Cup Finals at the Cadillac Arena on September 15, 2019 in Beijing, China.  NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2019 NBAE (Photo by Jesse D. Garrabrant/NBAE via Getty Images)

Τώρα θα πάρει όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να γίνει πραγματικά καλά για να μας χαρίσει κι άλλες θεαματικές στιγμές στο μπάσκετ.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0