Πρόσωπα

Μάρτα: Η ηγέτιδα της «σελεσάο» αποχαιρετά τα διεθνή γήπεδα, αλλά αυτά δεν θα την ξεχάσουν (video)

Μάρτα: Η ηγέτιδα της «σελεσάο» αποχαιρετά τα διεθνή γήπεδα, αλλά αυτά δεν θα την ξεχάσουν (video)

Το τέλος μιάς εποχής! Η Μάρτα Βιέιρα ντα Σίλβα έκανε την τελευταία της υπόκλιση στο Μουντιάλ του 2023, αποχωρώντας ως ένας ζωντανός θρύλος που έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ στη διοργάνωση. Ο ποδοσφαιρικός κόσμος δεν θα δει ποτέ ξανά άλλη Μάρτα… 

Οι συστάσεις για τη Μάρτα είναι περιττές…

Μία από τις καλύτερες -αν όχι η καλύτερη- ποδοσφαιρίστρια όλων των εποχών, μπορεί να αποχαιρέτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 πρόωρα, αλλά το όνομά της έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία τόσο της διοργάνωσης, όσο και του αθλήματος. 

Δεν υπάρχει ρεκόρ που να μην έχει καταρρίψει η αξεπέραστη Βραζιλιάνα κατά τη διάρκεια της διεθνούς καριέρας της. Στα 37 της πλέον χρόνια έχει καταφέρει να σκοράρει τα περισσότερα γκολ σε Μουντιάλ (17) όχι μόνο γυναικών αλλά και ανδρών, ξεπερνώντας ακόμα και το Μίροσλαβ Κλόζε (16)! 

Όσον αφορά τις συμμετοχές της σε Παγκόσμια Κύπελλα δε, έχει εκπροσωπήσει την χώρα της έξι φορές συνολικά, περισσότερες δηλάδή από τους Μέσι και Ρονάλντο που μετρούν ο καθένας από πέντε παρουσίες. 

Ήταν μόλις 14 χρονών όταν η καταξιωμένη Βραζιλιάνα προπονήτρια, Χέλενα Πατσέκο, την είδε να παίζει ποδόσφαιρο και αμέσως διέκρινε το ταλέντο της έφηβης τότε Μάρτα. Ο πρώτος σταθμός της καριέρας της ήταν η Βάσκο ντε Γκάμα, τη φανέλα της οποίας φορούσε από το 2000 όταν και άρχισε η επαγγελματική της πορεία. Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Σουηδία για λογαριασμό της Ουμέα, ενώ η Σάντος την απέκτησε ως δανεική το 2009 με την ίδια να επιστρέφει στην ομάδα του Σάο Παόλο έναν χρόνο αργότερα, με τη μεταγραφή της ωστόσο να παγώνει εντελώς. 

Φυσικά και η καριέρα της στους συλλόγους έχει γεμίσει το τεράστιο βιογραφικό της, η διεθνής πορεία της όμως με τη «σελεσάο», είναι αυτή που εκτόξευσε τη δημοτικότητά της και της έδωσε την ευκαιρία πρώτα να συστηθεί στον κόσμο και στη συνέχεια να αποσπάσει τον τίτλο της… GOAT.

Η πρώτη μεγάλη της επιτυχία με τη εθνική Βραζιλίας ήταν στις 16 Ιουλίου του 2007, όταν εκείνη και η ομάδα της κέρδισαν στους Παναμερικανικούς αγώνες τις ΗΠΑ μέσα σε ένα κατάμεστο Μαρακανά, περίπου 68.000 ατόμων. 

Την ίδια χρονιά συμμετείχε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών με τις Βραζιλιάνες, ωστόσο, να ηττούνται στον τελικό με 0-2 από μία πολύ ισχυρή Γερμανία. Παρά το ότι δεν κέρδισε το «χρυσό» μετάλλιο εκείνης της διοργάνωσης, η Μάρτα κέρδισε την Χρυσή Μπάλα της σεζόν έχοντας γίνει και η κορυφαία σκόρερ στην ιστορία του Μουντιάλ γυναικών.

Επιπλέον, το 2021 κατέρριψε ένα ακόμη ρεκόρ όταν στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, σε ένα 5-0 κόντρα στην Κίνα, έγινε η πρώτη παίκτρια που έχει σημειώσει γκολ σε πέντε συνεχόμενους Αγώνες.

Οι συγκρίσεις με τον Πελέ ήταν αναπόφευκτες, όσο η ίδια άρχισε να καταξιώνεται στον χώρο του ποδοσφαίρου. Πολλοί της είχαν αποδώσει το προσωνύμιο «ο θηλυκός Πελέ» με τον Βραζιλιάνο μύθο να δηλώνει μάλιστα πως συμφωνεί με αυτή τη… σύγκριση. Ο ίδιος τη συνεχάρη και προσωπικά μετά την κατάκτηση του τροπαίου στους Παναμερικανικούς Αγώνες, αναγνωρίζοντας το ταλέντο της αν και ήταν μόλις 20 ετών. 

Η ηγέτιδα της γυναικείας σελεσάο, δεν έχει αποτελέσει έμπνευση μόνο συμπαίκτριες με τις οποίες μοιράστηκε τα αποδυτήρια κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας της. 

Ακόμα και οι αντίπαλοι δεν μπορούσαν παρά να αναγνωρίσουν την προσφορά αυτής της αθλήτριας στο ποδόσφαιρο με την στράικερ της Τζαμάικας, Καντίγια Σο, μάλιστα να ακούει την Μάρτα ως μέντορά της παρά το ότι λίγα λεπτά πριν είχα αποκλείσει εκείνη και την ομάδα της από την επόμενη φάση της διοργάνωσης στο Μουντιάλ του 2023 (0-0). 

Μπορεί η Μάρτα Βιέιρα ντα Σίλβα να μην σημείωσε κανένα γκολ στο τελευταίο της Παγκόσμιο Κύπελλο, η ίδια αποχαιρετά τη διοργάνωση έχοντας αφήσει πίσω της μία τεράστια «κληρονομιά» που θα ενέπνεε όχι μόνο τα νεαρά κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, αλλά και οποιονδήποτε άλλον αγαπάει πραγματικά το άθλημα.

Βασιλική Μπαρτζιώτη
www.bnsports.gr
                  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0