Πρόσωπα

Τζάκσον Πορόσο: Πώς να ζεις ανάμεσα σε ατζέντηδες και υψηλές προσδοκίες, από 11 ετών (video)

Τζάκσον Πορόσο: Πώς να ζεις ανάμεσα σε ατζέντηδες και υψηλές προσδοκίες, από 11 ετών (video)
Εφηβεία δεν γνώρισε τι σημαίνει. Άφησε το σπίτι του πολύ νωρίς, κυνηγώντας το μεγάλο του όνειρο. Ο Τζάκσον Πορόσο έχει ζήσει πολλά, κι ας είναι μόλις 22 ετών. Κι όσα δεν έχει ζήσει ακόμη, ελπίζει να τα «χτίσει» μέσω του Ολυμπιακού.
Η ζωή ενός ποδοσφαιριστή, δεν περιβάλλεται πάντα από χρυσό. Ακόμα κι αν έτσι φαίνεται. Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, Τζάκσον Πορόσο, το γνωρίζει από πρώτο χέρι.

Διεθνής επτά φορές με το Εκουαδόρ στα 22 του χρόνια, περιζήτητος από την εφηβεία του μέχρι και πρόσφατα, μετά τη συμμετοχή του στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Όλα μοιάζουν ρόδινα, αλλά ο δρόμος για την ολοκλήρωση του ονείρου της Ευρώπης, δεν ήταν στρωμένος. Ούτε καν εύκολος, όταν «άνοιξε».

Απορρίφθηκε, αμφισβητήθηκαν οι ικανότητές του, επανήλθε και ευελπιστεί πως ο Ολυμπιακός, θα είναι ο ευρωπαϊκός «σταθμός» για να απογειωθεί, ξεκινώντας να εκπληρώνει τις προσδοκίες που τον συνοδεύουν από τα 11 του χρόνια.

Αυτές που στάθηκαν η αφορμή, για να μην ζήσει -ουσιαστικά- την εφηβεία, όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του.

Ένα παιδί «χωρίς» γονείς, αλλά με ατζέντη

Παρότι γεννημένος στις 4 Αυγούστου του 2000, σε ηλικία μόλις έντεκα ετών βρέθηκε από τα σοκάκια της γειτονιάς του στο Σαν Λορέντσο του Εκουαδόρ, στις ακαδημίες της Liga de Quito. Από εκείνο το χρονικό σημείο, τα πάντα άλλαξαν.

Το ξέγνοιαστο ποδόσφαιρο της αλάνας, μέσα από το οποίο ερωτεύθηκε το άθλημα, έδωσε τη θέση του στον μεγάλο στόχο του επαγγελματικού συμβολαίου. Αυτόν που απαιτούσε την απομάκρυνση από τους γονείς του, Βάγκνερ Πορόσο και Λούσι Βερνάσα, από πάρα πολύ νωρίς και την επαφή με ατζέντηδες, από την παιδική ηλικία!

«Ό,τι κάνω, το κάνω για την οικογένειά μου. Ο πατέρας μου πάντοτε ήθελε να έχει έναν γιο ποδοσφαιριστή και εγώ, εκπληρώνω το όνειρό του» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το εγχείρημα, όμως, δεν ήταν εύκολο.

5c3b448177718.jpeg

Περίπου δύο χρόνια μετά την άφιξή του στη Liga de Quito, επέστρεψε στο Σαν Λορέντσο απογοητευμένος, σχεδόν αφήνοντας το όνειρο του ποδοσφαίρου στην άκρη. Η Μάντα του έδωσε μία νέα ευκαιρία, η Ιντεπεντιέτε ντελ Βάγε το ίδιο, και παρά τα πειθαρχικά παραπτώματα που υπέπεσε στη δεύτερη, το «ποτάμι» δεν γύριζε πίσω.

Οι μετοχές του είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν (ειδικά μετά τις συμμετοχές του στα κατώτερα κλιμάκια της εθνικής του Εκουαδόρ) και από τα 15 του, έβλεπε ευρωπαϊκές ομάδες να τον παρακολουθούν.

Στην Ευρώπη, μέσω Βραζιλίας

Εν τέλει, ο διακαής πόθος του, δηλαδή να αγωνιστεί στην Ευρώπη, πήρε μία μικρή παράταση. Μετά το επαγγελματικό του ντεμπούτο στα 16 του χρόνια και ένα δοκιμαστικό στην Παλμέιρας, υπέγραψε στη Σάντος, το καλοκαίρι του 2018.

Έναν χρόνο αργότερα, χρίστηκε πρωταθλητής Νότιας Αμερικής με την ομάδα Κ-20, ενώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του ίδιου ηλικιακού γκρουπ, η συγκεκριμένη φουρνιά του Εκουαδόρ «έγραψε» ιστορία, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, αφού έφτασε έως την 3η θέση του κόσμου.

ecuador_2018.jpg

Το όνομα του Τζάκσον Πορόσο ήταν εντός της κορυφαίας ενδεκάδας και των δύο τουρνουά. Ήδη λογιζόταν ως ένα από τα πιο hot ονόματα της μεταγραφικής περιόδου, ενώ ο χαρακτηρισμός, «νέος Γέρι Μίνα», άρχισε να τον συντροφεύει. Μίλαν, Ρόμα και Άγιαξ είχαν σημειώσει το όνομά του στο «μπλοκάκι» τους, αλλά περισσότερο απ' όλους, η Σεβίλλη του Μόντσι.

Οι πολλές αλλαγές στη Σάντος, όμως, με πέντε διαφορετικούς προπονητές μέσα σε διάστημα δύο ετών, δεν τον βοήθησαν. Άρχισε να ψάχνει τρόπο διαφυγής προς την Ευρώπη, ειδικά από τη στιγμή που του τονίστηκε πως δεν θα ξαναπαίξει, αν δεν ανανεώσει το συμβόλαιό του που έληγε το 2020. Τελικά τον βρήκε, αλλά μάλλον δεν ήταν αυτός που φανταζόταν.



Ο «συμβιβασμός» με την Μποαβίστα και την Τρουά

Ευρωπαϊκά μεγαθήρια «τσέκαραν» την περίπτωσή του, αλλά η Μποαβίστα, το 2020 και έπειτα η Τρουά, το 2022, του «άνοιξαν» τον δρόμο.

«Είναι ένα διαφορετικό είδος ποδοσφαίρου, εδώ στην Ευρώπη. Με μεγαλύτερη έμφαση στην τακτική και τη φυσική κατάσταση. Οφείλω να προσαρμοστώ. Τα φυσικά μου προσόντα με έχουν βοηθήσει αρκετά. Όταν είσαι κεντρικός αμυντικός, πρέπει να σε σέβονται» είχε αναφέρει, μιλώντας στο κανάλι της CONMEBOL στα τέλη του 2022.

Σε εκείνο το χρονικό διάστημα, ο Τζάκσον Πορόσο πρόλαβε να «γράψει» ιστορία, με ένα γκολ και μία... ατάκα!

Στις 2 Οκτωβρίου του 2022, βρήκε δίχτυα απέναντι στην Ρεμς, γλιτώνοντας την Τρουά από την ήττα στο 90'. Το σπουδαίο της υπόθεσης, πάντως, ήταν πως έγινε ο πρώτος παίκτης από το Εκουαδόρ που σκοράρει στη Ligue 1, σε ολόκληρη την ιστορία της! Ως προς τη δήλωσή του;

Τίποτα το... σπουδαίο. Απλώς πριν την πρώτη του αναμέτρηση, απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν των Μέσι, Εμπαπέ και Νεϊμάρ είχε δηλώσει: «Ο Μέσι είναι ο Μέσι, αλλά στο γήπεδο είμαστε έντεκα, είμαστε όλοι ίσοι!»

Αν «κρατά» κανείς κάτι από αυτές τις δηλώσεις, είναι η αυτοπεποίθησή του, αλλά και ολόκληρης της ομάδας. Άλλωστε, η Τρουά προηγήθηκε δύο φορές μέσα στο Παρκ Ντε Πρενς, πριν «πέσει» μαχόμενη, με σκορ 4-3.



Λίγο αργότερα, παρότι δεν διήγαγε τις καλύτερες ημέρες της, ο Τζάκσον Πορόσο ήταν μέσα στις κλήσεις του Γκουστάβο Αλφάρο, για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Η εμφάνισή του στην ισοπαλία απέναντι στην Ολλανδία, επανέφερε το όνομά του στο προσκήνιο, αλλά ο υποβιβασμός της Τρουά στο φινάλε της σεζόν, τον έκανε να αναζητά άμεση λύση.



Ο Ολυμπιακός, για όσα δεν έχει ζήσει

Ο Ολυμπιακός κινήθηκε γρήγορα και παρά το ενδιαφέρον ομάδων του Βελγίου -Αντβέρπ και Άντερλεχτ- έκανε δικό του έναν ποδοσφαιριστή, που για χρόνια αποτέλεσε ένα από τα πιο «καυτά» πρότζεκτ του Εκουαδόρ. Με παραστάσεις, αλλά ταυτόχρονα «διψασμένο» και αποφασισμένο να πετύχει, όπως δείχνουν όλες οι επιλογές του, από τα έντεκά του χρόνια κι έπειτα.

Έναν δυναμικό κεντρικό αμυντικό, αριστεροπόδαρο, ικανότατο στο ψηλό παιχνίδι, λόγω και του ύψους του (1.92 μ), αλλά και αρκετά γρήγορο, λόγω του διασκελισμού του. Έναν άνθρωπο εσωστρεφή, αλλά αφοσιωμένο στο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με όσους τον γνωρίζουν, που στα έντεκά του χρόνια, σταμάτησε να είναι παιδί, αρχίζοντας να «κυνηγά» το μεγάλο του όνειρο, αλλά ποτέ δεν ξέχασε πώς και από πού ξεκίνησε.

Για αυτό και σε κάθε ευκαιρία επιστρέφει στην πατρίδα του, μοιράζοντας αθλητικό εξοπλισμό, αλλά και ελπίδα, πως κάθε παιδί της γειτονιάς, μπορεί να πετύχει. Έστω κι αν χρειαστούν μεγάλες θυσίες.



Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0