Πρόσωπα

Καντίγια Σο: Ο «θηλυκός Χάαλαντ» από τη Τζαμάικα που αποδεικνύει πως το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο... ανδρική υπόθεση (video)

Καντίγια Σο: Ο «θηλυκός Χάαλαντ» από τη Τζαμάικα που αποδεικνύει πως το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο... ανδρική υπόθεση (video)

Η επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι, Καντίγια Σο, έχοντας καταξιωθεί στον χώρο του ποδοσφαίρου, χρησιμοποιεί το βήμα της για να μιλήσει για την έλλειψη ευκαιριών που υφίστανται οι νεαρές παίκτριες σε ένα… ανδροκρατούμενο άθλημα.  

Η Καντίγια Σο, είναι αυτή τη στιγμή μία από τις καλύτερες επιθετικούς στην Ευρώπη. Αγωνίζεται με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι και ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν έχοντας σκοράρει 31 γκολ, αριθμό-ρεκόρ για τη γυναικεία ομάδα των «πολιτών». 

Η «Μπάνι», όπως την αποκαλούν, έφτασε να θεωρείται ως μία από τις κορυφαίες παίκτριες αλλά ο δρόμος προς την καταξίωση δεν ήταν τόσο εύκολος και τόσο παραμυθένιος, όσο ακούγεται. 

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Τζαμάικα, η ίδια έχει μιλήσει πολλές φορές για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν τα κορίτσια που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στη συγκεκριμένη χώρα. Το γυναικείο ποδόσφαιρο στη χώρα της, ήταν σχεδόν ανύπαρκτο μέχρι μία δεκαετία πριν και το γεγονός ότι η Τζαμάικα κατάφερε να πάρει την πρόκριση σε δύο διαδοχικά Παγκόσμια Κύπελλα αποτελεί από μόνο του ένα θαύμα. 

Η Σο, μιλώντας στη FIFA, υποστήριξε πως αν είχε μείνει στη Τζαμάικα θα έχανε τον χρόνο της προσπαθώντας να παίξει ποδόσφαιρο καθώς δεν γίνεται τίποτα απολύτως εκεί, αντίθετα η πλειονότητα των διοργανώσεων αφορά μόνο στους άνδρες. 

Σε αυτήν την πολύ ειλικρινή δήλωση, η 26χρονη πρόσθεσε πως η ίδια η ομοσπονδία φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, καθώς ουδέποτε υποστήριξε οικονομικά την προσπάθεια των Τζαμαϊκανών ποδοσφαιριστριών.  

Ενδεικτικό είναι το ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της συγκεκριμένης χώρας, ενόψει του Μουντιάλ 2023, αναγκάστηκε να συγκεντρώσει χρήματα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να καλύψει τα βασικά έξοδα για το ταξίδι σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία!

Η αντιμετώπιση που τυγχάνει το γυναικείο ποδόσφαιρο στη Τζαμάικα, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τη δική της πορεία, με τους ίδιους της τους γονείς να την αποθαρρύνουν από το να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό.

Πιό συγκεκριμένα, η μητέρα της την απέτρεπε ακριβώς διότι δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ανέλιξης, βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε στη Τζαμάικα. Η ίδια, στο μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας, έπρεπε να το σκάει από το σπίτι για να παίξει ποδόσφαιρο με τα αγόρια της γειτονιάς της. 

Μία υποτροφία από το Eastern Florida State College ήταν αρκετή για να της αλλάξει τη ζωή. Ένας ξένος scouter την εντόπισε και ξεχώρισε αμέσως το ταλέντο και τις ικανότητές της στο σκοράρισμα, δίνοντάς της την ευκαιρία που αναζητούσε.  

Η Σο είπε πως αισθάνεται τυχερή που κατάφερε να παίξει στην Ευρώπη ποδόσφαιρο. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είχε φύγει ποτέ από τη Τζαμάικα… 

Άραγε πόσες άλλες παίκτριες ανά τον κόσμο έχουν το ταλέντο αλλά όχι τις κατάλληλες ευκαιρίες ώστε να κάνουν επάγγελμα αυτό που αγαπούν, ακριβώς επειδή το ποδόσφαιρο θεωρείται «ανδρική υπόθεση»;



Βασιλική Μπαρτζιώτη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0