Πρόσωπα

Έρλινγκ Χάαλαντ: Ο Σκανδιναβός που ζει για να «σπάει» ρεκόρ

Έρλινγκ Χάαλαντ: Ο Σκανδιναβός που ζει για να «σπάει» ρεκόρ
Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε και αν κρίνουμε από το πως έχει ξεκινήσει η καριέρα του, ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι ιδανικός για αυτή τη δουλειά.

Σαν σήμερα 21 Ιουλίου το 2000, γεννήθηκε ο Έρλινγκ Χάαλαντ. Ένας επιθετικός ο οποίος απασχολεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να το απασχολήσει ακόμα περισσότερο άμα κρίνουμε από τα όσα έχει πετύχει στην καριέρα του. Μπορεί να έκλεισε το 23ο έτος της ηλικίας του, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να... ξεγελάσει κανέναν, μιας και ο Νορβηγός ήδη έχει ξεχωρίσει για τα ρεκόρ που έχει πετύχει. 

Οι εμφανίσεις που έκανε ο Χάαλαντ με τη Μόλντε, είχαν κινήσει το ενδιαφέρον των σκάουτερ της Σάλτσμπουργκ, οι οποίοι ρίχνουν αρκετές ματιές στην αγορά της Σκανδιναβίας. Τον Ιανουάριο του 2019, ο Έρλινγκ υπέγραψε στην πρωταθλήτρια Αυστρίας ως ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ, αλλά ίσως να μην περίμεναν ούτε οι ίδιοι ότι θα έκανε τη διαφορά τόσο γρήγορα.

Τη σεζόν 2019-2020, έμελλε να τραβήξει τα βλέμματα της Ευρώπης με την απόδοσή του στο Champions League. Τι και αν έπαιζε στη Σάλτσμπουργκ, αυτό δεν εμπόδιζε τον Χάαλαντ να «χτυπάει» διαρκώς τις αντίπαλες εστίες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Όσο ήμασταν ακόμα στους ομίλους, ο Χάλααντ σκόραρε κόντρα στην Γκενκ, σε μία νίκη της ομάδας του με 4-1.

Αυτό ήταν το πέμπτο διαδοχικό παιχνίδι εκείνη τη χρονιά που ο νεαρός στράικερ σκόραρε στο Champions League. Ήταν ο πρώτος έφηβος που το κατάφερνε αυτό στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων.  Όσο ιδιαίτερο και αν φαίνεται αυτό το επίτευγμα, δεν είναι το μόνο που είχε πετύχει, μιας με εκείνο το γκολ κόντρα στην Γκενκ, είχε φτάσει τα οχτώ στη διοργάνωση. Ήταν ο πρώτος παίκτης στο Champions League που έφτανε αυτό τον αριθμό γκολ σε μόλις πέντε αναμετρήσεις.

Τα γκολ που έβαζε, τρόπος που έπαιζε, αλλά και τα τρομερά potential που είχε, είχαν κινήσει το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Η Ντόρτμουντ ήταν αυτή, που κέρδισε την υπογραφή του Νορβηγού και τον Ιανουάριο του 2020, έγινε κάτοικος Γερμανίας. Με το... καλημέρα και στην Bundesliga, έδειξε τι θα ακολουθούσε, μιας και στο ντεμπούτο του πέρασε ως αλλαγή και κατάφερε να πετύχει χατ τρικ κόντρα στην Άουγκσμπουργκ. Αμέσως ρεκόρ για τον νεαρό, ο οποίος γινόταν ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του γερμανικού πρωταθλήματος που σκόραρε τρία γκολ στο ντεμπούτο του, προερχόμενος από τον πάγκο.



Μην νομίζετε όμως ότι αυτό ήταν το μοναδικό ντεμπούτο που μπόρεσε να σκοράρει. Έκανε ακριβώς το ίδιο όσο ήταν στη Ντόρτμουντ στο πρώτο του ματς στο κύπελλο, αλλά και στο Champions League. Ήταν ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των Βεστφαλών που πετύχαινε κάτι τέτοιο.

Για να επιστρέψουμε όμως στο ντεμπούτο του, ο Χάαλαντ, μετά το ματς με την Άουγκσμπουργκ, σκόραρε δύο γκολ κόντρα στην Κολωνία. Ήταν ο πρώτος παίκτης που σκόραρε πέντε φορές στις πρώτες του δύο εμφανίσεις. Βέβαια δεν σταμάτησε εκεί, μιας και είχε γίνει ο πρώτος με εφτά γκολ στα τρία πρώτα του ματς, αλλά και εννιά στα πρώτα του έξι.



Και για να ανανεώσουμε τη λίστα των ρεκόρ λίγο ακόμη, κόντρα στη Χέρτα πέτυχε τέσσερα γκολ. Αυτομάτως είχε γίνει ο νεότερος παίκτης της Bundesliga που έχει πετύχει τόσα γκολ σε ένα μόλις παιχνίδι.



Είχε αποχωρήσει από την Μπορούσια ως ένα «κανόνι» και το γεγονός ότι είχε σκοράρει 86 γκολ σε 89 παιχνίδια, αλλά είχε μοιράσει και 23 ασίστ, λέει πολλά.

Πάμε όμως στη χρονιά που προηγήθηκε. Ο Έρλινγκ Χάαλαντ φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι τον Ιούλιο του 2022. Πολλοί περιμένανε ότι ο Νορβηγός είναι ικανός να γίνει ηγέτης της ομάδας του Γκουαρντιόλα και να γράψει ιστορία. Όσοι το πιστεύατε, συγχαρητήρια, γιατί η πρώτη χρονιά σας επιβεβαίωσε 100%.

Στην πρώτη του χρονιά στο νησί, ο Χάαλαντ έδειχνε ασταμάτητος. Κατάφερε να τελειώσει το πρωτάθλημα με 36 γκολ και να γίνει ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ σε μία χρονιά στην Premier League, από τότε που γίνανε 38 οι αγωνιστικές. Το ρεκόρ το είχε ο Μοχάμεντ Σαλάχ με 32 τέρματα.

Αλλά για να τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα, μιας και είχαμε κάνει νωρίτερα αναφορά στα ντεμπούτα. Κόντρα στη Γουέστ Χαμ, έγινε ο δεύτερος παίκτης της Σίτι που σκοράρει στο ντεμπούτο του δύο φορές (είχε προηγηθεί ο Κουν Αγκουέρο).



Τον ίδιο μήνα, τον Αύγουστο κόντρα στη Νότιγχαμ, ο Νορβηγός πέτυχε χατ τρικ. Έγινε ο πρώτος παίκτης που πετυχέ εννιά γκολ τον συγκεκριμένο μήνα στην ιστορία της Premier League, ενώ έγινε και ο μοναδικός που πετυχαίνει τόσα γκολ σε πέντε ματς.



Κι όμως αυτά δεν ήταν τα μοναδικά του ρεκόρ. Στις 2 Οκτωβρίου, κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε πετύχει χατ τρικ. Είχε γίνει ο πρώτος παίκτης με τρία σερί εντός έδρας χατ τρικ.



Κόντρα στη Λιντς (ομάδα που έπαιζε ο πατέρας του) έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος που σκόραρε 20 γκολ πριν τον Ιανουάριο.



Εκτός από την Premier League όμως, ο Νορβηγός κάνει... κουμάντο και στο Champions League. Είχε βγει πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, με τη Σίτι να φτάνει μέχρι την κατάκτησή της. Με τα 12 γκολ που έβαλε ο Χάαλαντ, ισοφάρισε το ρεκόρ του Ρουντ Φαν Νίστερλοϊ, για τα περισσότερα γκολ που έχει πετύχει παίκτης αγγλικής ομάδας σε μία χρονιά στη διοργάνωση.



Και για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα ρεκόρ του Χάαλαντ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Τα ρεκόρ του:

Νεότερος παίκτης που έφτασε τα 15 γκολ, τα 20 γκολ, τα 25 γκολ, τα 30 γκολ και τα 35 γκολ.
Τα πιο γρήγορα 15 γκολ, 20 γκολ, 25 γκολ, 30 γκολ και 35 γκολ
Ο μόνος παίκτης που έχει σκοράρει χατ τρικ σε ντεμπούτο του στο πρώτο ημίχρονο
Ο μόνος παίκτης που έχει σκοράρει στο ντεμπούτο του με τρεις διαφορετικές ομάδες

Παναγιώτης Ραμαντάνης

www.bnsports.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0