Πρόσωπα

Παναθηναϊκός: Η όρεξη του Τζούρισιτς, το δίδυμο Ρούμπεν - Βιλένα και οι στόπερ

Παναθηναϊκός: Η όρεξη του Τζούρισιτς, το δίδυμο Ρούμπεν - Βιλένα και οι στόπερ

Πρόβες... τέλος. Στις 25 του μηνός η αυλαία σηκώνεται επίσημα για τον Παναθηναϊκό. Η Ντνίπρο τον περιμένει, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δούλεψε όσα ήθελε για τελευταία φορά στο φιλικό με την Ράγιο κι έχει πράγματα για να στηριχθεί, αλλά και να εξελίξει.

Μια εβδομάδα έμεινε για την πρώτη σέντρα του “τριφυλλιού” στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League και την μεγάλη επιστροφή του κλαμπ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Ασφαλώς όσα έχουν ήδη δουλευτεί από τον Γιοβάνοβιτς και τους ποδοσφαιριστές του βρίσκονται σε κάποιο επίπεδο που δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έχουν... τερματίσει. Προς το φθινόπωρο θα υπάρχουν όλα οφείλουν να «τρέχουν» με μεγαλύτερη σταθερότητα και αποτελεσματικότητα.

Ο κόουτς του Παναθηναϊκού επέλεξε αυτή τη φορά να κρατήσει λίγο παραπάνω την αρχική του 11άδα ώστε η τελευταία δοκιμή ν' αποκτήσει συνθήκες κανονικού αγώνα. Στο δεύτερο μέρος μπήκαν σταδιακά οι Ζέκα, Βιλένα, Μαντσίνι, Κλεϊχέισλερ, Μλαντένοβιτς και Αϊτόρ, προσφέροντας φρέσκα πόδια και επιθετική πνοή.

Ο Τζούρισιτς που μπορεί να «παρασύρει» τους υπόλοιπους

Αν μη τι άλλο είχε διάθεση. Ξανά. Και έχει τρόπους να βοηθήσει με απρόβλεπτες ενέργειες. Ο Φιλίπ Τζούρισιτς τοποθετήθηκε από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην τριάδα πίσω από τον Σπόραρ, με Παλάσιος και Μπερνάρ, αν και κινήθηκε αρκετά από δεξιά, κοντά στον Αργεντινό

Το γεγονός πως κάθε φορά που επιχειρήσει το πρέσινγκ και θα τρέξει μπροστά, θα γυρίσει το κεφάλι να δει αν τον ακολουθούν οι συμπαίκτες του, αλλά και η παραμονή στη φάση για να κυνηγήσει την ανάκτηση της μπάλας μαρκάροντας, είναι στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν. 

Με τον τρόπο του μπορεί να παρασύρει και τους υπόλοιπους και η αλήθεια είναι πως ταιριάζει τρομερά η νοοτροπία του μ' εκείνη του Παλάσιος (που ξεχώρισε όντας αρκετά απειλητικός όταν του δόθηκε η ευκαιρία). Δίνει οδηγίες – όπως το έκανε με τον Τσόκαϊ για να του δείξει ότι μπορούσε ψύχραιμα να μοιράσει την μπάλα – έφτασε σε σημείο να... γκρινιάξει και στον διαιτητή, ενώ, έχει κάθετες μεταβιβάσεις που μπορούν ν' αποδειχθούν... λουκούμι.

Η ασφάλεια στον Ρούμπεν και ο Βιλένα που... μπήκε φορτσάτος

Στο αμέσως προηγούμενο φιλικό προετοιμασίας κόντρα στην Χάποελ Μπερ Σεβά, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έδειξε να έχει κάτι εναλλακτικό στο μυαλό του και να θέλησε να το δοκιμάσει, με τον Ρούμπεν στα χαφ ουσιαστικά κάπως... μοναχικό. Αυτό, είχε ως προϋπόθεση τις κινήσεις του Φιλίπ Μλαντένοβιτς κοντά του, αφού εκείνος άφηνε το αριστερό άκρο της άμυνας και πλησίαζε στον Ισπανό χαφ για να τον βοηθήσει. Το έκανε περίπου για το πρώτο ημίωρο και μετά γύρισε λίγο πιο πίσω ο Κλεϊχέισλερ. Για να έχει κι ο Ρούμπεν ένα δεύτερο άτομο κοντά του για να έχει και ασφάλεια.

Αυτή είναι η λέξη «κλειδί». Στο φιλικό με την Ράγιο Βαγιεκάνο είχε πλάι του τον Τσόκαϊ. Εκείνος έχει δείξει και την τάση που έχει για να εκφράζεται και επιθετικά, αν και θα πρέπει να το κάνει αρκετά πιο προσεκτικά και με περισσότερη σιγουριά, ωστόσο, φροντίζει να κινείται πολύ κοντά στον καθογητή της ομάδας. 

Και η παρουσία ακόμη ενός χαφ, του προσφέρει την απαραίτητη στήριξη. Αυτό είναι που χρειάζεται ο Ρούμπεν, όποιος κι αν θα επιλέγεται από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να βρεθεί δίπλα του. Άλλωστε, γι' αυτό αποκτήθηκε και ο Βιλένα που σταδιακά θα μπει στο κλίμα. Μόλις αυτός έκανε ντεμπούτο στο τελευταίο ημίωρο του ματς της Τρίτης, παίζοντας αρχικά για λίγο πλάι στον Ρούμπεν κι έπειτα με τον Ζέκα, έδειξε να πατάει καλά και η παρουσία του να είναι επιβλητική, με εξαιρετικές μακρινές μεταβιβάσεις και τρομερή αυτοπεποίθηση.

Η συνεννόηση στα μετόπισθεν και η αποφυγή ρίσκου

Στο φιλικό της Τρίτης παρατηρήθηκε πρόβλημα στο build up, αφού η Ράγιο ασκούσε πίεση και οι Ρούμπεν – Τσόκαϊ αδυνατούσαν να τροφοδοτηθούν από τον Μπρινιόλι στο πρώτο μέρος. Προφανώς, έπρεπε να δράσουν οι Σένκεφελντ και Μάγκνουσον και το γεγονός πως πρόκειται για δύο αμυντικούς που μπορούν να χειριστούν την μπάλα και να φανούν θαρραλέοι.

Λίγο μετά το cooling break ο Ρούμπεν έπιασε τον Μπρινιόλι και το συζήτησε, αλλά ήταν κι αυτό ένα είδους τεστ για τον τρόπο ανάπτυξης της πράσινης επίθεσης από το αμυντικό τους τρίτο. Το γεγονός πως ο Ιταλός πορτιέρε μαζί με τους στόπερ (αναμένοντας την προσαρμογή και του Γεντβάι) είχε σωστή συνεννόηση, είναι βοηθητικό, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να τελειοποιηθεί, αφού στα επίσημα ματς προφανώς η πίεση που θα τους ασκείται από τους αντίπαλους επιθετικούς θα είναι πιο έντονη.

Φυσικά κι εδώ ο ρόλος του Βιλένα μπορεί να είναι τέτοιος που θα βοηθήσει τρομερά, αφού ο Ολλανδός έδειξε με το «καλησπέρα» ότι προσφέρει ασφάλεια με ωραίες κινήσεις και τρομερό χειρισμό της μπάλας. 

Κώστας Ζάλιαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0