Πρόσωπα

5+1 Έλληνες που έγιναν «Γερμανοί» και πήραν το δρόμο του γυρισμού

5+1 Έλληνες που έγιναν «Γερμανοί» και πήραν το δρόμο του γυρισμού

Επαναπατρισμός για τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, ύστερα από 3,5 χρόνια στην ξενιτιά της Γερμανίας. Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός που αποφάσισε να πάρει το δρόμο του γυρισμού, ύστερα από τουλάχιστον μία τριετία στην κεντροευρωπαϊκή χώρα. Το BN Sports σάς υπενθυμίζει ανάλογες περιπτώσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

«Δεν κλαίω που φεύγεις, δεν κλαίω για τώρα, δεν κλαίω την ώρα του αποχωρισμού, κλαίω την ώρα του γυρισμού». Πώς σχετίζεται το τραγούδι της Βίκυς Μοσχολιού με ένα ποδοσφαιρικό θέμα; Η απάντηση είναι απλή. Δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που επιλέγουν να πάρουν το αεροπλάνο και να δοκιμάσουν την τύχη τους εκτός ελληνικών συνόρων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, το εισιτήριό τους δεν θα έχει και επιστροφή.

Ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς φυσικά, είναι η Γερμανία. Στο πέρασμα των ετών, αρκετοί Έλληνες έχουν βρεθεί στα ποδοσφαιρικά «σαλόνια» της. Βρίσκοντας βέβαια ύστερα από μερικά χρόνια το δρόμο του γυρισμού στα πάτρια εδάφη.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο Βασίλης Λαμπρόπουλος. Ο 33χρονος αμυντικός έφυγε από τη χώρα μας το καλοκαίρι του 2019, με προορισμό την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Από εκεί μετέβη ως δανεικός στην Μπόχουμ τον Ιανουάριο του 2020, παραμένοντας εν τέλει επί μονίμου βάσεως. Πλέον, ήρθε η ώρα του επαναπατρισμού για λογαριασμό του ΟΦΗ.

Με αφορμή, λοιπόν, την επιστροφή του Λαμπρόπουλου, το BN Sports θυμάται αντίστοιχες περιπτώσεις Ελλήνων παικτών, αλλά και την απόδοσή τους κατά τους πρώτους μήνες μετά τον επαναπατρισμό. Θα ασχοληθούμε με ποδοσφαιριστές, οι οποίοι παρέμειναν για τουλάχιστον τρία χρόνια στη Γερμανία, αλλά αποφάσισαν να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα.

Κυριάκος Παπαδόπουλος
Παπαδοπουλος.jpg

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος αποχώρησε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2010, για να ενσωματωθεί στη Σάλκε. Παρέμεινε στη Γερμανία για αρκετά χρόνια, πριν αποχωρήσει τελικά το 2020, φεύγοντας ως ελεύθερος από το Αμβούργο.

Στην Ελλάδα γύρισε ένα χρόνο αργότερα, υπογράφοντας στον Ατρόμητο. Με τους Περιστεριώτες παρέμεινε μόνο για μία σεζόν, πραγματοποιώντας συνολικά 16 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος
σωκρατης.jpg

Ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός, αφού περιπλανήθηκε για λίγο στην Ιταλία, πήγε με τη μορφή δανεισμού από τη Τζένοα στη Βέρντερ Βρέμης τον Ιούλιο του 2011. Η γερμανική ομάδα, όμως, αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στην απόκτηση του Παπασταθόπουλου το αμέσως επόμενο καλοκαίρι. Από εκεί μετακόμισε στην Ντόρτμουντ, με την οποία αγωνίστηκε από το 2013 έως το 2018.

Έπειτα από 2,5 χρόνια στο Βόρειο Λονδίνο και την Άρσεναλ, φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού τον Ιανουάριο του 2021. Με τους «ερυθρόλευκους», κατά τους πρώτους μήνες της παρουσίας του στην ομάδα, έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν, πραγματοποιώντας 14 εμφανίσεις.

Άγγελος Χαριστέας
charisteas_entheti.jpg

O «χρυσός» σκόρερ του τελικού στο Euro 2004, αποχώρησε από τον Άρη το 2002 με προορισμό της Βέρντερ Βρέμης. Έμεινε συνολικά για 2,5 χρόνια, κατακτώντας το νταμπλ τη σεζόν 2003-04, ενώ επέστρεψε στη Γερμανία το 2007, έπειτα από ένα πέρασμα σε Άγιαξ και Φέγενορντ. Φόρεσε τη φανέλα της Νυρεμβέργης, της Λεβερκούζεν και της Σάλκε (μεσολάβησε η γαλλική Αβινιόν).

Στη χώρας μας γύρισε το καλοκαίρι του 2011 για τον Παναιτωλικό, παραμένοντας για έναν χρόνο. Αγωνίστηκε σε 26 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, πετυχαίνοντας 4 γκολ, ενώ μοίρασε ακόμα 5 ασίστ.

Στέφανος Καπίνο
καπινο.jpg

Ο γκολκίπερ, πλέον, του Παναιτωλικού, πέρασε δύο φορές από τη Γερμανία. Αρχικά, πήρε μεταγραφή στη Μάιντς από τον Παναθηναϊκό, αλλά έμεινε μόλις για μία σεζόν πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό. Η ιστορία του επί γερμανικού εδάφους, δεν είχε όμως ολοκληρωθεί.

Η Βέρντερ απέκτησε τον Καπίνο το 2018, με τον Έλληνα τερματοφύλακα να μένει στην κεντροευρωπαϊκή χώρα μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023. Πέρασε επίσης από Σαντχάουζεν και Αρμίνια Μπίλεφελντ. Ύστερα από ένα εξάμηνο στην Πολωνία και τη Μίεντζ Λέγκνιτσα πήρε την απόφαση να επαναπατριστεί για λογαριασμό του Παναιτωλικού, τη φανέλα του οποίου θα φορά από την επόμενη σεζόν.

Κώστας Φορτούνης
φορτουνης_ενθετη.jpg

Ο Κώστας Φορτούνης έφυγε από τον Αστέρα Τρίπολης για να δοκιμάσει την τύχη του στη Γερμανία και την Καϊζερσλάουτερν. Έμεινε εκεί για τρία χρόνια πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2014. Στους Πειραιώτες παραμένει μέχρι και σήμερα.

Στην πρώτη του σεζόν με τους «ερυθρόλευκους», ο Έλληνας μεσοεπιθετικός έδειξε την κλάση του, καθώς στους 37 αγώνες που έλαβε μέρος συνολικά, βρήκε δίχτυα σε 10 περιπτώσεις, ενώ μοίρασε ακόμα 5 γκολ στους συμπαίκτες του. Στο τέλος εκείνης της περιόδου, έφτασε στην κατάκτηση του νταμπλ με τον Ολυμπιακό.

Bonus: Κώστας Κωνσταντινίδης
BERLIN, GERMANY - AUGUST 15:  1. BUNDESLIGA 99/00 Berlin; HERTHA BSC BERLIN - FC HANSA ROSTOCK 5:2; Kostas KONSTANTINIDIS/Hertha  (Photo by Lutz Bongarts/Bongarts/Getty Images)

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης, γεννημένος στη Γερμανία, αφού αγωνίστηκε στην Ελλάδα για Παναθηναϊκό, ΟΦΗ, Πιερικό και Ομόνοια Σίνδου, αποχώρησε από τους «πράσινους» το καλοκαίρι του 1999 για τη Χέρτα. Με εξαίρεση έναν εξάμηνο δανεισμό το 2002 στην Μπόλτον, παρέμεινε επί γερμανικού εδάφους έως το 2005.

Τότε, επέστρεψε στον ΟΦΗ, με τον οποίο και πραγματοποίησε συνολικά, τη σεζόν 2005-06, 13 εμφανίσεις.

lympe.jpg

Κάποιοι ακόμα ποδοσφαιριστές που έκαναν το αντίστοιχο δρομολόγιο, αλλά δεν παρέμειναν για τουλάχιστον τρία χρόνια στη Γερμανία είναι οι Λεονάρντο Κούτρης, Γιώργος Τζαβέλλας, Νίκος Λυμπερόπουλος, Κώστας Σταφυλίδης, Σωτήρης Κυργιάκος, Βαγγέλης Μάντζιος, Αλέξανδρος Τζιόλης και Τάσος Λαγός.

odysseas.jpg

Ακόμα, αξίζει να αναφερθούν και κάποιοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ξεκίνησαν την επαγγελματική του καριέρα στη Γερμανία και έπειτα μετέβησαν στην Ελλάδα. Πρόκειται για τους Οδυσσέα και Παναγιώτη Βλαχοδήμο, Κώστα Μήτρογλου, Μάικ Γαλάκο, Δημήτρη Γραμμόζη, Χοσέ Χολέμπας, Δημήτρη Μούτα και Μηνά Χατζίδη.

Τώρα έφτασε, λοιπόν, η σειρά του Βασίλη Λαμπρόπουλου και μένει να δούμε πώς θα τα πάει στην πρώτη του σεζόν στους Κρητικούς.

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0