Πρόσωπα

Μίλος Τεόντοσιτς: Ένα αγόρι με μεγάλα όνειρα και «ερυθρόλευκη» καρδιά! (video)

Μίλος Τεόντοσιτς: Ένα αγόρι με μεγάλα όνειρα και «ερυθρόλευκη» καρδιά! (video)

Ταξίδεψε. Έφτασε στην κορυφή. Πληγώθηκε. Λατρεύτηκε. Ο Μίλος Τεόντοσιτς κάθε άλλο παρά έναν συνηθισμένο παίκτη αποτελεί. Όπου κι αν βρέθηκε όμως, δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τον Ερυθρό Αστέρα. Τώρα έφτασε η στιγμή να τιμήσει τη φανέλα του. Διότι «άνοιξε τα χέρια του, που όλο τον κόσμο χώρεσαν, μα τώρα πια χωράνε μόνο εκείνον»!

«Κι αν κάποιος δεν χαθεί ποτέ στη ζωή, τότε είναι σαφές ότι δεν έχει ποτέ ταξιδέψει πουθενά με ενδιαφέρον», γράφει ο Ρίτσαρντ Όσμαν στο βιβλίο του «Ο άνδρας που πέθανε δύο φορές». Ποιος μπορεί να έχει διαφορετική άποψη; Ελάχιστοι. Ο Μίλος Τεόντοσιτς πάντως σίγουρα όχι. Έφυγε μικρός από την πατρίδα του, για να κυνηγήσει το όνειρό του. Παιδεύτηκε αρκετά, αλλά δεν φοβήθηκε ποτέ τις δυσκολίες και εν τέλει άξιζε τον κόπο. Τα κατάφερε.

Εδώ και πάνω από μία δεκαετία είναι εκ των πρωταγωνιστών της EuroLeague. Ο «θερμόαιμος» χαρακτήρας του και το υψηλό μπασκετικό IQ που διαθέτει, σε συνδυασμό με την… τρέλα που βγάζει μέσα στο παρκέ, τον καθιστούν μοναδικό. Δεν άργησε για το λόγο αυτό να ξεχωρίσει ήδη από πολύ μικρή ηλικία. Ο Μίλος, ωστόσο, δεν αρκούνταν στο ταλέντο του. Πάντα στόχευε στο κάτι παραπάνω. «Διψούσε» για τίτλους και ήθελε να είναι ο πρωταγωνιστής.

Γνωρίζοντας πως πλησιάζει στο φινάλε της υπέροχης καριέρας του, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η «ταινία» της ζωής του θα έχει happy ending. Στα 36 του, ο έμπειρος Σέρβος γκαρντ έχει «γευτεί» τίτλους, έχει κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης και πλέον απέμενε το… κερασάκι στην τούρτα. Να φορέσει τα αγαπημένα του «ερυθρόλευκα». Εκείνα του Ερυθρού Αστέρα. Όπερ και έγινε. Πριν 16 χρόνια έφυγε από τη Σερβία ως ένα αγόρι που αγαπούσε την ομάδα, αλλά είχε μεγάλα όνειρα. Τώρα γυρνά, ώστε να πετύχει μαζί της όσα περισσότερα μπορεί.

Το «ταξίδι στ’ αστέρια» ξεκίνησε στα… ερυθρόλευκα!

Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, ο Τεόντοσιτς το βρήκε στην FMP. Σε ηλικία 19 ετών, αναδείχθηκε ως το «next big thing» του σερβικού μπάσκετ, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις στο ULEB Cup (πρόγονο του EuroCup) τη σεζόν 2006-07. Τότε μέτρησε 7.8 πόντους, 2.9 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ σε 16 αναμετρήσεις, φτάνοντας έως τα ημιτελικά.

Δεν πέρασε απαρατήρητος φυσικά. Ο Ολυμπιακός τον είχε στο «ραντάρ» του και στο πρόσωπο του νεαρού Σέρβου γκαρντ έβλεπε κάτι σπουδαίο. Από την πατρίδα του έφυγε ως ο νέος… Σάσα Τζόρτζεβιτς. Ο ίδιος όμως, ήθελε να είναι ο Μίλος. Να αφήσει το δικό του «στίγμα» στο χώρο του μπάσκετ.

FMP.jpg

Για τον Τεόντοσιτς είχε ενδιαφερθεί εκείνη την εποχή και ο Παναθηναϊκός του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» απέσπασαν τελικά την υπογραφή του, σε ένα συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας. Πίστευαν σε εκείνον και ήθελαν να «χτίσουν» πάνω του το μέλλον της ομάδας.

Αν και τις πρώτες του σεζόν στον Πειραιά, ο χρόνος του ήταν περιορισμένος, μετά το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το 2009 όλα άλλαξαν. Έφτασε με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του έως τον τελικό και παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε από την Ισπανία, είχε βάλει το όνομά του για τα καλά στον ευρωπαϊκό μπασκετικό χάρτη. Επιλέχθηκε για την καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, ενώ παράλληλα μοίρασε τις περισσότερες ασίστ.

Τη σεζόν που ακολούθησε είχε αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν. Οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του εγχώριου Κυπέλλου, αλλά και στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Έστω κι αν το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα απεδείχθη ανυπέρβλητο. Το 2009-10, επιλέχθηκε ως ο MVP της EuroLeague, όντας φυσικά μέλος της καλύτερης πεντάδας.

Κάποιοι τραυματισμοί που εμφανίστηκαν, ωστόσο, την επόμενη περίοδο, δεν του επέτρεψαν να φτάσει στα επίπεδα που επιθυμούσε. Αυτό δεν άλλαξε βέβαια το status του στο μπασκετικό γίγνεσθαι. Στο τέλος εκείνης της σεζόν, έφτασε στην κατάκτηση του δεύτερου διαδοχικού Κυπέλλου Ελλάδος με τους «ερυθρόλευκους». Σε αμφότερα αναδείχθηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης των τελικών.

Το καλοκαίρι του 2011 εμφανίστηκε στο κάδρο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, καταβάλλοντας τη ρήτρα του 1.3 εκ. στους Πειραιώτες, προσφέροντας ταυτόχρονα άλλα 2 εκατομμύρια στον παίκτη ετησίως. Ο Ολυμπιακός μπορούσε να ματσάρει την προσφορά, αλλά δεν θέλησε να φτάσει σε τόσο υψηλά νούμερα. Ιδίως από τη στιγμή που υπήρχε στην ομάδα από την προηγούμενη χρονιά ο Βασίλης Σπανούλης. Κάπως έτσι, ο Τεόντοσιτς προχώρησε στο επόμενο κεφάλαιο της καριέρας του.

Πρωταθλητής Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ μετά κόπων και… Ολυμπιακού!

Ο Σέρβος γκαρντ δεν άργησε να πάρει το τιμόνι της «ρωσικής αρκούδας». Από την πρώτη του κιόλας σεζόν ήταν ο ηγέτης του συλλόγου. Παρ’ όλα αυτά, το όνειρο της EuroLeague έβρισκε πάνω στον… τοίχο που όρθωνε η πρώην ομάδα του! Ο Ολυμπιακός στέρησε από τον Τεόντοσιτς τον τίτλο, νικώντας στον τελικό της Κωνσταντινούπολης σε πρώτο στάδιο, για να τον αποκλείσει την αμέσως επόμενη σεζόν στον ημιτελικό του Final-4 στο Λονδίνο και να φτάσει στη δεύτερη διαδοχική κατάκτηση του τροπαίου.

Χρειάστηκε να κάνει υπομονή για άλλα δύο χρόνια μέχρι να κάτσει στο «θρόνο» του βασιλιά της Ευρώπης. Το 2014 σταμάτησε και πάλι στον ημιτελικό, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ το 2015 ο… εφιάλτης που ακούει στο όνομα του Ολυμπιακού, έκανε εκ νέου την εμφάνισή του ένα βήμα πριν τον τελικό!

Πλάι στον Νάντο Ντε Κολό, συνέθεσαν ένα από τα πιο απειλητικά δίδυμα εκείνης της εποχής. Το φινάλε της σεζόν 2015-16 έμελλε να είναι «γλυκό», έστω κι αν στον τελικό με τη Φενέρμπαχτσε οι Ρώσοι «καρδιοχτύπησαν», αφού απώλεσαν προβάδισμα 21 πόντων στην τρίτη περίοδο και χρειάστηκαν την παράταση. Η κορυφή της Ευρώπης πλέον όμως ανήκε στον Μίλος Τεόντοσιτς, που στον τελικό μέτρησε 19 πόντους, 7 ασίστ και 5 ριμπάουντ!

Έμεινα για ακόμα μία χρονιά στη Ρωσία, σταματώντας στο Final-4 του 2017 πάνω σε ποιον άλλον; Στον Ολυμπιακό! Τότε, πήρε την απόφαση να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Είχε έρθει η στιγμή να πάει στο NBA.

Συνολικά με την ΤΣΣΚΑ πέρα από τον τίτλο της EuroLeague, κέρδισε ακόμα 6 πρωταθλήματα στην VTB Λίγκα.

CSKA.jpg

Το αμερικανικό όνειρο και η επιστροφή στην Ευρώπη

Το 2017 υπέγραψε με τους Λος Άντζελες Κλίπερς, για να δοκιμάσει τις δυνατότητές του στο NBA. Για άλλη μία φορά, όμως, έκαναν την εμφάνισή τους οι τραυματισμοί, οι οποίοι δεν του επέτρεψαν να μακροημερεύσει στο LA. Αποχώρησε τελικά τον Φεβρουάριο του 2019, ύστερα από 60 παιχνίδια με μέσο όρο 8 πόντους και 4 ασίστ.

Επόμενος σταθμός η Ιταλία και η Μπολόνια. Αυτή τη φορά ο Τεόντοσιτς επέλεξε να μείνει μακριά από την EuroLeague, στοχεύοντας πάντως στην επιστροφή του στο κορυφαίο επίπεδο με τη φανέλα της Βίρτους. Ως γεννημένος νικητής, δεν το έβαλε κάτω μέχρι να τα καταφέρει. Ύστερα από τρία χρόνια, κατέκτησε το EuroCup το 2022 και ο δρόμος για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ήταν ορθάνοιχτος. Εκεί βέβαια τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα, με την ιταλική ομάδα να μην καταφέρνει να μπει στα playoffs, καθώς τερμάτισε στην 14η θέση.

Με τη φανέλα της Μπολόνια ο Μίλος Τεόντοσιτς προσέθεσε ακόμα ένα πρωτάθλημα στη συλλογή του, το οποίο ήταν μάλιστα το πρώτο της Βίρτους έπειτα από 20 χρόνια! Κατέκτησε επίσης δύο Super Cup Ιταλίας.

Τα «ερυθρόλευκα» αισθήματα τον ακολουθούσαν παντού!

Μπορεί να μην είχε καταφέρει να φορέσει ποτέ τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα, ωστόσο δεν έκρυβε την αγάπη για τους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου. Εν αντιθέσει, την εκδήλωνε εμφανέστατα καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του! Ο φωτογραφικός φακός μάλιστα, τον είχε «αιχμαλωτίσει» στην εξέδρα με φανέλα της ομάδας!

milos_ερυθρος.jpg

Το 2014, μιλώντας στο επίσημο κανάλι του Ερυθρού Αστέρα, είχε αναφέρει: «Είναι αλήθεια, ενημερώνομαι για τα νέα της ομάδας και προσπαθώ να παρακολουθώ κάποια παιχνίδια του Αστέρα. Νομίζω πως γίνεται εξαιρετική δουλειά τα τελευταία χρόνια. Το επιβεβαιώνουν οι δυο συνεχόμενες συμμετοχές στην Euroleague. Πραγματικά, τους εύχομαι τα καλύτερα τη νέα χρονιά». Για να παραδεχθεί στη συνέχεια «Αγαπώ τον Ερυθρό Αστέρα!»

Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε εκδηλώσει την επιθυμία του να ολοκληρώσει την καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του. Το τέλος του συμβολαίου του με την Μπολόνια, σήμανε ταυτόχρονα την ευκαιρία του να το πραγματοποιήσει. Δεν την άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Ο Μίλος Τεόντοσιτς επέστρεψε στη Σερβία, έχοντας πετύχει τα μεγαλόπνοα σχέδια που είχε στο μυαλό του φεύγοντας για τα ξένα. Με την εμπειρία που διαθέτει πια, θέλει να συνεισφέρει όπως μπορεί, ώστε να οδηγήσει τον πρώτο του «έρωτα» στην κορυφή. Διότι πλέον, μόνο για εκείνον επιθυμεί να χτυπά η μπασκετική «καρδιά» του!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0