Πρόσωπα

Από τον Αναστόπουλο και τον Παπασταθόπουλο, στον Οικονομόπουλο: Οι 10+1 –όπουλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου που μνημονεύονται για…! (video)

Από τον Αναστόπουλο και τον Παπασταθόπουλο, στον Οικονομόπουλο: Οι 10+1 –όπουλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου που μνημονεύονται για…! (video)

Η άφιξη του… κοπελιού, Βασίλη Λαμπρόπουλου στην Κρήτη για τον ΟΦΗ, έκανε τους απανταχού «Ομιλίτες» να πιάσουν τις μαντινάδες. Με αφορμή το διεθνή σέντερ μπακ που γύρισε στα πάτρια εδάφη, το BN Sports ξεχώρισε τους 10+1 –όπουλους της «στρογγυλής θεάς», εστιάζοντας στη στιγμή που τους διατηρεί στην ιστορία. Αλήθεια, εσείς ποιους θα βάζατε;

Οι ζέστες έπιασαν για τα καλά, το θερμόμετρο χτυπάει (και έπεται ακόμα περισσότερο να χτυπήσει) κόκκινο, παρόλα αυτά οι φίλοι των ομάδων κάθονται σε… ανάμενα κάρβουνα ελέω μεταγραφικού «πυρετού». Για το λόγο αυτό και ορμώμενο από τη «βόμβα» που πυροδότησε ο ΟΦΗ με τον επαναπατρισμό του Βασίλη Λαμπρόπουλου από κοτζάμ Bundesliga,  το BN Sports είπε να ξεφύγει από τα τετριμμένα.

Ανέκαθεν η επιστροφή στις ρίζες και τις απαρχές του γεννεολογικού δέντρου, υπήρξε ζήτημα αναζήτησης.  Συνήθως όμως, για να βρει κανείς από που βαστάει η… σκούφια του, θα χρειαστεί GPS μιας και οι πληροφορίες αυτές διαδίδονται από στόμα σε στόμα και κάπου κάπου, το τηλέφωνο γίνεται… χαλασμένο, όπως λέει και το παιχνίδι.

Ακόμα και έτσι, είναι ευρέως γνωστό – και λογικό εδώ που τα λέμε – πως το επώνυμο που κουβαλά κανείς μόνο τυχαία δεν δόθηκε κάποτε. Από τα πατρωνυμικά (π.χ Γεωργίου), και τα μητρωνυμικά πιο σπάνια (π.χ Μαμμής), στα εθνικά (π. Πολίτης), τα επαγγελματικά (π.χ Γραμματικός και Ψαράς), αυτά που βγήκαν μέσα από παρατσούκλια (π. Λεβέντης) και τα τοπωνυμικά (π.χ Παπαδάκης Κρήτη, Θεοδωρακάκος Μάνη, Πεσμαζόγλου Μικρασιάτης κλπ).
names-0.jpg

Και κάπου ανάμεσα σε αυτά, «ξεπετάγεται» και μια κατάληξη πασίγνωστη στην ελληνική σκηνή, που συνήθως συναντά τις ρίζες της στην Πελοπόννησο. Σε αυτή υποδηλώνεται είτε η διαδοχή από ένα βαφτιστικό όνομα (π.χ Αγγελόπουλος) είτε ο γιος/απόγονος κάποιου (π.χ το παπαδοπαίδι, Παπαδόπουλος). Και κάπου εδώ ερχόμαστε στο θέμα μας.

Αν το καλοσκεφτείς έναν –όπουλο του ποδοσφαίρου ανά τα χρόνια, θα τον βρεις. Το BN Sports άφησε τη φαντασία του να κυλήσει σε μια κόλλα χαρτί και αραδιάζει τους δικούς του, μέσω μιας στιγμής. Εσείς ποιον/τι θα αλλάζατε;


Τάκης Οικονομόπολος

Η ενδεκάδα θα ξεκινούσε δίχως αμφιβολία από το επονομαζόμενο «Πουλί». Μέλος της κορυφαίας αρχικής σύνθεσης όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο σύμφωνα με την IFFHS (Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου), η πάλαι ποτέ δόξα του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας, διατήρησε ανέπαφη την εστία του στο πρώτο μισό του 1965 και για 1088 λεπτά.

Δημήτρης Ελευθερόπουλος

Αν δεν υπήρχε η… αφεντιά του πολυτάλαντου τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, βασικός κάτω από τα γκολπόστ θα καθόταν φυσικά ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος. Ο «Έλε» έχει να διηγείται στα παιδιά του και τα εγγόνια του στιγμές καρφιτσωμένες στο «ντουλάπι» των αναμνήσεων, όπως το ότι σταμάτησε από τα 11 βήματα τον πολυμήχανο Φαν Νιστελρόϊ μέσα στο «Θέατρο των Ονείρων».

Παρόλα αυτά, στον νου των υποστηρικτών του Ολυμπιακού έχει μείνει για ένα «αχ». Εκείνο το διστακτικό «αέρααα» της 17η Μαρτίου του 1999 στο ΟΑΚΑ απέναντι στη Γιουβέντους, που στέρησε (πιθανότατα) την παρουσία των Πειραιωτών από τα ημιτελικά του Champions League.


Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Στο Top-10 της Εθνικής Ομάδας σε συμμετοχές (90 για την ακρίβεια). Για χάρη του, η Άρσεναλ έβγαλε από τα ταμεία της 20 εκατομμύρια ευρώ, ούτως ώστε να πείσει την Ντόρτμουντ να τον αποδεσμεύσει από την κοιλάδα του Ρουρ. Ο Καλαματιανός κεντρικός αμυντικός αποτελεί δίχως αμφιβολία έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους –όπουλους του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ως προς τη στιγμή του, παρά την πολυετή του καριέρα στο εξωτερικό και το υψηλότερο επίπεδο, ποιος μπορεί να ξεχάσει τις ελπίδες που έδωσε στους Έλληνες της υφηλίου νικώντας από κοντά τον Κέιλορ Νάβας στις καθυστερήσεις του προημιτελικού με την Κόστα Ρίκα στο Ρεσίφε;


Τάσος Μητρόπουλος

Ενδεκάδα –όπουλων χωρίς τον «Ράμπο», δεν υπάρχει. Ο Τάσος Μητρόπουλος υπηρέτησε τα «ερυθρόλευκα» με πάθος ενώ μετά από 11 χρόνια στον Ολυμπιακό και 16 στον Πειραιά συνολικά, πέρασε τον… κυκεώνα, παίζοντας και για τους τρεις μεγάλους του Λεκανοπεδίου (δύο σεζόν, δύο πρωταθλήματα με την ΑΕΚ).

Η αυθόρμητη προσωπικότητά του έφερε τη ρήξη του με τους βετεράνους των Πειραιωτών το 2019 και τη διαγραφή του από τη λίστα μελών, ενώ σε ηλικία 40 ετών, 3 μηνών και 17 ημερών έγινε ο γηραιότερος που είχε αγωνιστεί ποτέ σε αγώνα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (αυτά τα έξι λεπτά αποθέωσης κόντρα στη Ρόζενμποργκ το 1997). Ρεκόρ που κράτησε για μια εξαετία.


Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος

Κι’ αν ο Μητρόπουλος έχει να λέει πως πέρασε από τους «μεγάλους» της Αθήνας, τι να πει κανείς για τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο;; Ο νυν μεσοεπιθετικός του Άρη έχει φορέσει τη φανέλα όλων των ομάδων του λεγόμενου Big-5, γράφοντας τη δική του ιστορία.

Με το δεξί «φαρμακερό» του πόδι έχει πετύχει κάποια εντυπωσιακά γκολ στην καριέρα του όπως εκείνες οι εκτελέσεις φάουλ με τη Ριέκα και τον Ολυμπιακό τη σεζόν 2017-18 για λόγο της ΑΕΚ, η οποία ήταν και η κορυφαία πιθανότατο στο παλμαρέ του. Παρόλα αυτά, το καλύτερο όλων το πέτυχε εκτός των τειχών, δύο χρόνια πίσω με την Ανόρθωση, μετουσιώνοντας μία έμπνευση της στιγμής σε highlight της χρονιάς (ψηφίστηκε 9ο καλύτερο στο Conference League της περιόδου 2021-22).


Στέλιος Γιαννακόπουλος

Ο Γιαννακόπουλος της Ελλάδας και ο «Stelios» του Νησιού, συνέθεσαν έναν εξτρέμ που άφησε το δικό του στίγμα στο εν Ελλάδι και όχι μόνο ποδόσφαιρο. Βραχύσωμος, βιρτουόζος, συνεπής. Τον «ένιωθε» η αντίπαλη άμυνα. Μέλλος φυσικά της… πειρατείας του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Ο μοναδικός –όπουλος μαζί με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο.

Τα πόδια της φανέλας με το «7» έχουν πετύχει κάποια εντυπωσιακά τέρματα, ανεξίτηλα στη μνήμα των φίλων του αθλήματος με το πρώτο του μάλιστα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (ναι, εκείνη η… οβίδα κόντρα στην Πόρτο) να κερδίζει και το βραβείο του κορυφαίου της χρονιάς για την εν λόγω διοργάνωση.

Νίκος Λυμπερόπουλος

Τα Φιλιατρά Μεσσηνίας μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού, γέννησαν πίσω στο 1975 έναν από τους καλύτερους και πιο αδικημένους σέντερ φορ του σύγχρονου ελληνικού ποδοσφαίρου, όσο. Ο «Λύμπε» μοίρασε τον επαγγελματικό του βίο στην κεντρική σκηνή ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, όντας ένα από τα αγαπημένα παιδιά και των δυο στα… βιβλία της ιστορίας τους.

Και μιας που τα χρόνια του ήταν μοιρασμένα, κρατάμε και εμείς από μία του στιγμή εκατέρωθεν. Με το «τριφύλλι» στο στήθος υπήρξε ο πλέον καθοριστικός παράγοντας (κέρδισε το πέναλτι στο 2-1 και έφτιαξε το 3-1) που οι «πράσινοι» ανέτρεψαν την εις βάρος τους κατάσταση κόντρα στη Γιουβέντους για τα… αστέρια το Νοέμβριο του 2000.. Με τα «κιτρινόμαυρα» της ΑΕΚ, ξεχωρίζει φυσικά στο μυαλό των «Ενωσιτών» το ιστορικό του γκολ απέναντι στη Λιλ το 2006 που αποτέλεσε και την πρώτη νίκη της ΑΕΚ σε ομίλους Champions League.


Νίκος Αναστόπουλος

 Ίσως για τους περισσότερους, ο πρώτος που τους ήρθε στο μυαλό. Ο κορυφαίος σκόρερ με το εθνόσημο (29) που μοιράστηκε προσφάτως στο BN Sports τις μνήμες του από το πέρασμά του στην Αβελίνο, έχει διαγράψει τη δική του πορεία με τον Πανιώνιο και τον Ολυμπιακό στα κιτάπια του σπορ

Η έφεση του χαρισματικού «μουστάκια» στο σκοράρισμα ήταν πασίγνωστη και για το λόγο αυτό στεκόμαστε στις στιλιστικές του ικανότητες. Με ιταλική φινέτσα και όντας πολύ μπροστά από την πραγματικότητα του τότε, τα ντυσίματα του «Αναστό» άφησαν εποχή.
anasto99.jpg

anasto5.jpg
Scan_Pic0007_1.jpg
anasto2.jpg
ANASTO-2.jpg

Λεωνίδας Ανδριανόπουλος

Ο αιωνόβιος της λίστας. Μέλος της ιστορικής οικογένειας των Ανδριανοπουλέων που είδαν τη γέννηση, τη γιγάντωση αλλά και την παραμονή του Ολυμπιακού στο πάνθεον του ελληνικού αθλητισμού. Εν πολλοίς την οραματίστηκαν.

Ξεκίνησε τον αθλητικό του βίο από το άλμα εις τριπλούν ενώ τον κέρδισε το τόπι. Όσοι τον είχαν δει να αγωνίζεται, μιλούσαν για μία… αστραπή με έφεση στα κτυπήματα των εκτελέσεων. Ο «στραβοσουγιάς» της οικογένειας των Πειραιωτών που σηματοδοτεί το ξεκίνημα του οικοδομήματος.

Μιχάλης Κρητικόπουλος

Άλλος ένας επιθετικός βεληνεκούς που μεσουράνησε στις δεκαετίες των 60’ς και 70’ς με τις εμβληματικές ομάδες του Πειραιά (Εθνικός και Ολυμπιακός). Μετά από τόσα χρόνια και παρά το πέρασμα μεγάλων ονομάτων από την κορυφή της επίθεσης των «ερυθρολεύκων», ο Μιχάλης Κρητικόπουλος διατηρεί την 6η θέση στον διαχρονικό πίνακα των σκόρερ.

Γύρω από το καμάρι της Καισαριανής (το δημοτικό γήπεδο της περιοχής έχει πάρει το όνομά του) με τις καρφωτές κεφαλιές, πλανάται και ο «μύθος» της… Βαρβάρας. Του παρατσουκλιού αυτού που έφερε κατά τη διάρκεια της καριέρας του και δεν έχει μαθευτεί με βεβαιότητα από εκεί που προέκυψε.
images_6.jpg

Γιώργος Ζαχαρόπουλος

Από τις λιγότερο εμπορικές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου που δεν ήθελε να συμφιλιωθεί με το χρόνο. Από τις αλάνες του Περιστερίου στο… γύρο της χώρας, ο cult Γιώργος Ζαχαρόπουλος των 15 διαφορετικών ομάδων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πατρίδας, «μάτωνε» τα αντίπαλα δίχτυα μέχρι και τα 42 του.
giorgoszaxaropoulos.webp

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0