Πρόσωπα

Ήσουν ξένος ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα; Δοκίμασε και ως προπονητής!

Ήσουν ξένος ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα; Δοκίμασε και ως προπονητής!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόσο συχνά επιλέγει ένας ξένος, που έχει αγωνιστεί ως παίκτης στην Ελλάδα, να επιστρέψει και να δοκιμάσει την τύχη του ως προπονητής; Ο Γκαμπριέλ Σούρερ ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, ωστόσο φυσικά δεν είναι ο μοναδικός!

Η περίσταση θυμίζει περισσότερο τον «δολοφόνο που γυρνά πάντα στον τόπο του εγκλήματος». Υπάρχουν αρκετοί ξένοι που πέρασαν από την Ελλάδα ως ποδοσφαιριστές και επέστρεψαν αργότερα, ούτως ώστε να εκτελέσουν χρέη προπονητή.

Ένα σενάριο που μόνο παράλογο δεν φαντάζει φυσικά. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα εκείνων που ήρθαν και… ερωτεύθηκαν τα ελληνικά μέρη με την πρώτη ματιά. Πράγμα που καθιστά ακόμα πιο εύκολο το ενδεχόμενο να απαντήσουν θετικά, σε περίπτωση πρότασης από έναν εγχώριο σύλλογο να πιάσουν το «τιμόνι» του.  

Ο Γκαμπριέλ Σούρερ αποτελεί ακριβώς αυτό το παράδειγμα. Ο Αργεντίνος ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2004 και παρέμεινε στην άμυνα των «ερυθρολεύκων» για δύο σεζόν. Είναι προπονητής εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας κάτσει στον πάγκο πολλών ομάδων από τη Λατινική Αμερική. Τώρα, όμως, αποφάσισε να δώσει μία ευκαιρία στον Παναιτωλικό και έτσι πήρε το αεροπλάνο για να επισκεφθεί και πάλι την Ελλάδα.

σουρερ_ενθ.jpg

Με αφορμή, λοιπόν, την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας στην ομάδα του Αγρινίου από τον άλλοτε διεθνή στόπερ με την «Αλμπισελέστε», το BN Sports θυμάται ανάλογες περιπτώσεις παικτών, που γύρισαν στη χώρα μας, για να καθίσουν στον πάγκο ενός συλλόγου.

Ντούσαν Μπάγεβιτς
μπάγεβιτς_ενθ.jpg

Φυσικά και είναι το πρώτο όνομα που βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα. Ο Βόσνιος αφού φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ από το 1977 έως το 1981, επέστρεψε στην «Ένωση» το 1988, αλλά από διαφορετική θέση. Αποτέλεσε τον προπονητή των «κιτρινόμαυρων» έως και το καλοκαίρι του 1996, κατακτώντας σε αυτό το διάστημα τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Ελλάδας και ένα Super Cup.

Στη συνέχεια ο δρόμος του τον έβγαλε στον Ολυμπιακό, όπου παρέμεινε για 3,5 σεζόν, καθώς αποχώρησε το Νοέμβριο του 1999. Πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του με τους «ερυθρόλευκους» τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, για να ταξιδέψει έπειτα στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.

Στα 2,5 χρόνια που έμεινε στο «Δικέφαλο του Βορρά», κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 2001. Έπειτα γύρισε ξανά στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2002, μέχρι να πει πάλι αντίο τον Ιανουάριο του 2004 και να επαναλάβει το δρομολόγιο που είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν, αναλαμβάνοντας τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι. Έμεινε για μία σεζόν και κέρδισε αμφότερους τους εγχώριους τίτλους.

Έκτοτε, βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία του Άρη (2007-08), της ΑΕΚ για τρίτη φορά στην καριέρα του (2008-10), αλλά και του Ατρομήτου (2012), χωρίς ωστόσο να φτάσει ξανά στην κατάκτηση ενός τίτλου.

Τιμούρ Κετσπάγια
κετσπαγι.jpg

Ο Γεωργιανός έπαιξε για μία τριετία στην ΑΕΚ (1994-97), πριν επιστρέψει ως προπονητής στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Ανακοινώθηκε από τους Πειραιώτες το καλοκαίρι του 2009, αλλά παρέμεινε μόνο για λίγους μήνες, βλέποντας τελικά την πόρτα της εξόδου τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Δοκίμασε και δεύτερη φορά την τύχη του στη χώρα μας, πηγαίνοντας στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2016, ωστόσο η κατάληξη ήταν η ίδια. Αποχώρησε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.

Τόνι Σαβέφσκι
σαβεφσκι.jpg

Ακόμα ένας ποδοσφαιριστής της «Ένωσης», που όχι μόνο φόρεσε τη φανέλα της, αλλά συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τα «κιτρινόμαυρα». Πήγε το καλοκαίρι του 1988 και αγωνίστηκε στην ΑΕΚ μέχρι τον Ιανουάριο του 2001, κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα και δυο Super Cup.

Τότε, αποφάσισε να «κρεμάσει» τα παπούτσια του και να γίνει ο προπονητής του συλλόγου μαζί με τον Ευγένιο Γκέραρντ! Παρέμεινε στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο έως το καλοκαίρι του 2001.

Βλάνταν Μιλόγεβιτς
SUPERLEAGUE / ЁϠ- Ёٍ͉ɏӠ(ӉˇӠ́яՊS / Eurokinissi Sports)

Ο Σέρβος πέρασε από αρκετές ομάδες της χώρας μας ως ποδοσφαιριστής. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του βρέθηκε σε ΠΑΣ Γιάννινα, Καλαμάτα, Απόλλων Σμύρνης, Παναθηναϊκό, Ηρακλή και Ακράτητο.

Ως προπονητής βρέθηκε για πρώτη φορά στον πάγκο του Πανιωνίου, όπου παρέμεινε μόλις για μία σεζόν (2016-17). Ανέλαβε αργότερα και την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, το καλοκαίρι του 2021, αλλά αποχώρησε τον Οκτώβριο που ακολούθησε.

Μπόζινταρ Μπάντοβιτς
μπαντοβιτς.jpg

Ο Μπάντοβιτς αγωνίστηκε και εκείνος με τη σειρά του ως παίκτης σε πολλές ελληνικές ομάδες, περνώντας από Εθνικό Πειραιώς, Πανηλειακό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Εθνικό Αστέρα.

Στους «ερυθρόλευκους» βρέθηκε και ως προπονητής το 2010, μετά από την αποχώρηση του Ζίκο, κρατώντας το «τιμόνι» της ομάδας για 20 παιχνίδια. Εν συνεχεία, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Κέρκυρας (2010-11), ενώ κάθισε και στον πάγκο της Λάρισας για μόλις 13 ημέρες και τρία ματς (2012)!

Πάμπλο Γκαρσία
gkarsia_enth.jpg

Ο Ουρουγουανός έμεινε αρκετά χρόνια στη Θεσσαλονίκη φορώντας τη φανέλα του ΠΑΟΚ (2008-14). Πριν ολοκληρώσει την καριέρα του μάλιστα, είχε και ένα σύντομο πέρασμα από την Ξάνθη, όπου πήγε τον Ιανουάριο του 2014 και αποχώρησε το Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Τη σεζόν 2020-21, κάθισε και στον πάγκο του «Δικεφάλου του Βορρά», φτάνοντας στην κατάκτηση του Κυπέλλου στο τέλος της σεζόν. Έπειτα, ανέλαβε την δεύτερη ομάδα των Θεσσαλονικέων (2021-23) και πλέον αποτελεί το νέο προπονητή του Πανσερραϊκού.

Βίκτορ Σάντσεθ
βικτορ_σαντσεθ.jpg

Ο Σάντσεθ αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό για μόλις μία σεζόν. Υπέγραψε στους «πράσινους» το καλοκαίρι του 2006 και έφυγε την αμέσως επόμενη χρονιά.

Επέστρεψε στην Ελλάδα ως βοηθός προπονητή του Μίτσελ (2013-14) στον Ολυμπιακό, ενώ ανέλαβε μάλιστα αργότερα τους «ερυθρόλευκους» το καλοκαίρι του 2016. Εν τέλει αποχώρησε την ίδια περίοδο, όταν λίγες εβδομάδες μετά γνώρισε τον αποκλεισμό στα προκριματικά του Champions League από την Χάποελ Μπερ Σεβά.

Ντράγκαν Κοκότοβιτς
κοκοτοβιτς.jpg

Υπήρξε παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα για τρία χρόνια (1981-84), πριν αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Στον «Αίαντα της Ηπείρου» βρέθηκε μάλιστα και ως προπονητής για λίγους μήνες τη σεζόν 1993-94.

Πέρασε από πολλούς εγχώριους συλλόγους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Καλαμάτα, ο ΠΑΟΚ, ο Απόλλων Σμύρνης, ο Ναυπακτιακός, ο Ολυμπιακός Βόλου, ο Απόλλων Καλαμαριάς, ο Ατρόμητος και ο Πανσερραϊκός.

Ιβάν Γιοβάνοβιτς
γιοβανοβιτς.jpg

Ο Σέρβος τεχνικός του Παναθηναϊκού είχε φορέσει για μία ολόκληρη δεκαετία (1989-99) τη φανέλα του Ηρακλή. Εκεί, μάλιστα, ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Ως προπονητής είχε περάσει από την τεχνική ηγεσία της Νίκης Βόλου, του Ηρακλή και της Παναχαϊκής, πριν αναλάβει τους «πράσινους» το καλοκαίρι του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος με τον Παναθηναϊκό κατά την πρώτη του χρονιά.

Όλεγκ Προτάσοφ
ολεγκ_προτασοφ.jpg

Ταξίδεψε στην Ελλάδα το 1990 για να ενταχθεί στον Ολυμπιακό. Στους Πειραιώτες αγωνίστηκε έως και το 1994, ωστόσο επέστρεψε εκ νέου ως ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα για τη Βέροια. Εν τέλει, «έκλεισε» την καριέρα του στη χώρα μας το 2000, αφού πρώτα πέρασε από Προοδευτική και Πανελευσινιακό.

Στους «ερυθρόλευκους» γύρισε μάλιστα και ως προπονητής, διαδεχόμενος τον Κάτανετς τον Φεβρουάριο του 2003. Στο τέλος της σεζόν έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τον Μάρτιο του 2004, ωστόσο, αποτέλεσε παρελθόν. Ακόμα, βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία του Ηρακλή τη σεζόν 2009-10, αλλά αποχώρησε ύστερα από εννέα παιχνίδια.

Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που… γλυκάθηκαν και θέλησαν να γυρίσουν, έστω από διαφορετικό πόστο, στην Ελλάδα. Άλλοι κρίθηκαν επιτυχημένοι, άλλοι όχι. Τώρα έφτασε η σειρά του Γκαμπριέλ Σούρερ και ο χρόνος θα δείξει σε ποια κατηγορία θα ενταχθεί.

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0