Πρόσωπα

Το πρωί μπασκετμπολίστας, το βράδυ... ηθοποιός ο διεθνής Γερμανός Χάικο Σάφαρτσικ

Το πρωί μπασκετμπολίστας, το βράδυ... ηθοποιός ο διεθνής Γερμανός Χάικο Σάφαρτσικ

Είναι δύσκολη η ισορροπία μεταξύ δύο επαγγελμάτων ειδικά όταν και τα δύο απαιτούν προσήλωση και αφοσίωση. Για τον Χάικο Σάφαρτσικ ο συνδυασμός του μπάσκετ με την υποκριτική είναι κάτι που του βγαίνει αβίαστα μιας και είναι έμφυτο ταλέντο και στα δύο.

Ο Χάικο Σάφαρτσικ δεν είναι σίγουρα ένας συνηθισμένος μπασκετμπολίστας. Οι περισσότεροι ξέρουν πως όταν έρθει η ώρα της απόσυρσής τους θα ασχοληθούν είτε με την προπονητική, είτε με τις επενδύσεις. Ο Γερμανός γκαρντ όμως, δεν επέλεξε σίγουρα την… περπατημένη.

Πάντα είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του να γίνει ηθοποιός και δεν έχασε την ευκαιρία να το δηλώσει και στο All Star Game της Γαλλίας το 2022 που βρέθηκε ως τιμώμενο πρόσωπο. Όταν πήρε το μικρόφωνο στα χέρια του στην «Accor Arena», απάντησε με περίσσια άνεση και ευκολία ότι θα ασχοληθεί με την υποκριτική όταν αποσυρθεί από το μπάσκετ.

Όταν στα 4 σου ξέρεις να κάνεις το moonwalk του Μάικλ Τζάκσον η πορεία σου είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη…

Ανέκαθεν ο 39χρονος μπασκετμπολίστας είχε ενδιαφέροντα που σχετίζονταν με την τέχνη, κάτι που δεν συναντάμε συχνά στον χώρο του αθλητισμού. Έμαθε να παίζει πιάνο, κιθάρα, ενώ μάλιστα έγραφε ποιήματα με το ψευδώνυμο «Ροζέτο Μαρτίνι».

Ο Σάφαρτσικ ήταν πάντα ανήσυχο… πνεύμα και όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος ήθελε απλά να κρατά τις ισορροπίες της πιεστικής καθημερινότητας γύρω από το επαγγελματικό μπάσκετ.

«Νόμιζα ότι θα με βοηθούσε κιόλας στον χώρο των σπορ. Όμως μετά από ένα σημείο μου έγινε πιο ξεκάθαρο. Έπρεπε να κάνω κάτι διαφορετικό», είπε ο Γερμανός γκαρντ που του είχε περάσει από το μυαλό να ασχοληθεί με την προπονητική αλλά τον κέρδισε το… θέαμα.

Από μικρός ο παίκτης της Χάμπουργκ λάτρευε τις ταινίες και να αναπαριστά άλλους ανθρώπους. Η αγαπημένη του ταινία είναι ο «Forrest Gump» την οποία έχει δει πάνω από 50 φορές και τον έχει αγγίξει όσο καμία άλλη. Μέσω του ρόλου του Τομ Χανκς αντιλήφθηκε και τη δυσκολία της υποκριτικής που πολλές φορές φτάνει στα όρια της… μεταμόρφωσης.

ccc.png

Τι κι αν διακρίθηκε ως μπασκετμπολίστας κερδίζοντας τον διαγωνισμό τριπόντων όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις και μάλιστα συνεχόμενες φορές (2015, 2016, 2017); Ο Σάφαρτσικ αποφάσισε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό και στην υποκριτική.

Πήρε πολύ σοβαρά το νέο του εγχείρημα και παρακολούθησε εργαστήρια και σεμινάρια για να αποκτήσει την απαραίτητη γνώση αλλά και αυτοπεποίθηση, ώστε να αισθανθεί έτοιμος για το νέο βήμα. Η πρώτη του επαφή έγινε μέσω μιας διαφήμισης για ένα γερμανικό απορρυπαντικό.

Μετά όλα πήραν τον δρόμο τους μιας και ο Γερμανός μπασκετμπολίστας-ηθοποιός έχει ήδη στο βιογραφικό του συμμετοχές στην ταινία μικρού μήκους «The studentant», στο «Blood and Gold» του Νέτφλιξ και στην σειρά «Swiss Connection» για την τηλεόραση.

Όπως κάθε επαγγελματίας αθλητής όμως, έτσι και ο Σάφαρτσικ είναι ανταγωνιστικός και θέτει υψηλούς στόχους. Στην προκειμένη περίπτωση είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος. Όπως όλα δείχνουν έχει κερδίσει και αυτό το στοίχημα με τον εαυτό του καθώς είναι ήδη ο βασικός χαρακτήρας στην ταινία μικρού μήκους «The Studentant» που προαναφέρθηκε, αλλά και στην προσεχή πεντάλεπτη ταινία «Coma».

36dd1b8d28ee65287132593ac9791b7f_original.jpeg

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός επιχειρηματία που πέφτει σε κώμα μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα και ενώ βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου έρχεται αντιμέτωπος με τους «δαίμονές» του. H μικρού μήκους ταινία με πρωταγωνιστή τον ίδιο επικεντρώνεται κυρίως στον αγώνα του άντρα μέσα στην πατριαρχική κοινωνία να βρει την πραγματική αυτοεκπλήρωση  μέσα από τον κοινωνικό ρόλο του επιτυχημένου και σκληρά εργαζόμενου.

Ο Χάικο Σάφαρτσικ έχει μάθει να κυνηγάει πάντα τα όνειρά του και να δίνει γι΄ αυτά τον καλύτερό του εαυτό. Ένα παιδί που «νίκησε» τη λευχαιμία έχει μάθει με αυτόν τον τρόπο ζωής. Διακρίθηκε στο μπάσκετ και είναι καθ’ όλα έτοιμος να ξεχωρίσει και στον χώρο του θεάματος.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0