Πρόσωπα

Ο Ματίας Λεσόρ κυνηγάει μόνο... μεγάλα ψάρια!

Ο Ματίας Λεσόρ κυνηγάει μόνο... μεγάλα ψάρια!

Το ΟΑΚΑ της νέας περιόδου μετά το τανγκό του Λούκα Βιλντόζα θα προσφέρει και εξωτικές βραδιές, με τον Παναθηναϊκό να ψηφίζει… Μαρτινίκα. Ο λόγος φυσικά για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του «τριφυλλιού», Ματίας Λεσόρ, του οποίου οι «ψαριές» ολοένα και μεγαλώνουν.

Σχετικά Άρθρα

«Κινά ένας φίλος για ταξίδι υπερπόντιο» έλεγε λυσσαλέα και με πάθος ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στον περίφημο «Σουλτάνο της Βαβυλώνας». Τέτοια αναζήτηση δεν χρειάστηκε να κάνει ο… πεινασμένος Παναθηναϊκός του Εργκίν Αταμάν για να βρει «5αρι» από το…  πάνω ράφι, καθώς τον έπεισε ο Ζοτς. Όμως για να φτάσει έως εκεί ο Ματίας Λεσόρ, έπρεπε να ξεχωρίσει σε έναν τόπο ευλογημένο αλλά και άγονο αθλητικά, όπου το μπάσκετ δεν κατέχει περίοπτη θέση.

Ο πόθος λοιπόν των «πρασίνων» για τη θέση κάτω από τη ρακέτα δεν έμεινε στο… διακαής. Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού είχαν καταστήσει εδώ και μέρες σαφή τη ζέση τους για τον Ματίας Λεσόρ, βλέποντας στο πρόσωπό του μια πιο φωτεινή μέρα. Από που βαστάει όμως η… σκούφια του «οδοστρωτήρα» αθλητικού σέντερ ύψους 2 μέτρων και έξι εκατοστών;
image_1_9.jpg

Διότι λίγο πολύ αγωνιστικά είναι εγνωσμένη η αξία του, κυρίως μετά τα… όργιά του τη σεζόν που ολοκληρώθηκε υπό τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς στην Παρτιζάν. Μια χρονιά που αν ο Βεζένκοφ δεν είχε προσγειωθεί από κάποιον άλλο πλανήτη στη Γη, το νέο μεταγραφικό απόκτημα των «πρασίνων» θα είχε αναδειχθεί πιθανότατα πολυτιμότερος της κανονικής διάρκειας της EuroLeague.

Στην Ελλάδα, η Μαρτινίκα βαστάει… θύμησες από τα αλησμόνητα μπισκότα της Αλλατίνη και το ομώνυμο τραγούδι του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Πλέον υπάρχει ένας ακόμα λόγος που η ακτή αυτή της Καραϊβικής, γαλλική αποικία ήδη από το 17ο αιώνα, θα πάρει θέση στις «πράσινες καρδιές». Ειδικότερα εάν ο σπουδαιότερος εν ενεργεία αθλητής της, μετά τον Ραφαέλ Βαράν (δεν γεννήθηκε όμως εκεί) κάνει το ΟΑΚΑ να… σείεται όπως συνέβαινε κατ’ εξακολούθηση και στη «Stark Arena», αν όχι περισσότερο.

Ο Ματίας Λεσόρ λοιπόν, πίσω στο 1995, είδε το πρώτο φως της ημέρας σε ένα νησί των λεγόμενων μικρών Αντιλλών (γαλλικές κτήσεις, εκμετάλλευση σκλάβων), ενός συμπλέγματος της Κεντρικής Αμερικής με πολλές μικρές κουκίδες – στο χάρτη – γης, μεταξύ των οποίων και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο ή τα Μπαρμπέιντος. Η οικογένεια Λεσόρ υπήρξε ανέκαθεν διχασμένη ανάμεσα σε Παρί Σεν Ζερμέν και Μαρσέιγ με το ποδόσφαιρο να κατέχει κεντρική θέση στο νησί.
61146e39-df8f-4f76-9ae1-f23611b43eba.jpg

volcan-montagne-pelee.jpg
DrZ7Gu2W4AMjK28_1.jpg

Το άθλημα αυτό ενστερνίστηκε αρχικώς και ο 28χρονος πλέον παίκτης του Παναθηναϊκού, με την αγάπη του όμως για την «πορτοκαλί θεά» να υπερτερεί και να γίνεται προτεραιότητα. Σε έναν τόπο που αθλητικά έχει να επιδείξει ανά τα χρόνια αθλητές υψηλού επιπέδου κυρίως στο στίβο και τα αγωνίσματα ταχύτητας, ο Ματίας Λεσόρ επέλεξε να ακολουθήσει τα χνάρια των Ζορζ Βεστρίς και Ρόνι Τουριάφ και να βρει διέξοδο στη «σπυριάρα». Πορεία βέβαια που περισσότερο τον διάλεξε παρά τη διάλεξε.

Ινδάλματά του; Οι ΛεΜπρόν Τζέιμς και Καρμέλο Άντονι, παρακολουθώντας την κορυφαία λίγκα του πλανήτη και τρέφοντας μία αδυναμία στα παιχνίδια των Λος Άντζελες Κλίπερς, όπως έχει παραδεχτεί, χωρίς όμως να τους υποστηρίζει ανοιχτά.
yoles.webp

Οι σκάουτερς της Σαλόν τον… ξέθαψαν από το απομονωμένο του νησί και από εκεί και πέρα ξετυλίχτηκε το κουβάρι των ονείρων του, αρχής γενομένης από την ηλικία των 15. Ναντέρ, Εθνική ομάδα, Ερυθρός Αστέρας, Μάλαγα, Μπάγερν Μονάχου, Μονακό, Μακάμπι, Παρτιζάν και πλέον Παναθηναϊκός. Στο μεσοδιάστημα (καλοκαίρι του 2017) είχε επιλεγεί και στο Νο50 του draft του NBA. Παρά τη συνεχώς ανελισσόμενη καριέρα του όμως μέχρι ότου αποτελέσει ένα από τα πιο hot ονόματα της Ευρώπης, ο Ματίας Λεσόρ δεν έχει ρίξει μαύρη… πέτρα στον τόπο του.
mathias-lessort_1_1.jpg

Με το αίμα του να… βράζει και τον ίδιο να έχει εκτοξευτεί, το καλοκαίρι του 2017 έκανε διακοπές στο σπίτι του στη Μαρτινίκα και ατομικές προπονήσεις στο Stade Louis-Achille με τον πρώην προπονητή του (πριν μεταναστεύσει για τη μητέρα-πατρίδα). Τα χρόνια περνούσαν, ο νυν ψηλός του Παναθηναϊκού «άνθιζε» στην Ευρώπη και επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη μετά την κατάκτηση του EuroCup το 2021 με την Μονακό, έζησε υποδοχή ήρωα. Σε μια εκδήλωση που είχε στηθεί μόνο για εκείνον, ο Ματίας Λεσόρ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Morne-Vert, του χωριού του στα… άδυτα ενός λόφου της Καραϊβικής.
image_16.jpg

Η ιστορία λοιπόν του μικρού εξερευνητή από τη Μαρτινίκα - διεθνής με τους «τρικολόρ» φυσικά - συνεχίζεται στη χώρα με την 11η μεγαλύτερη ακτογραμμή παγκοσμίως (χαοτικά μεγάλο το νούμερο σε σύγκριση με το μέγεθος). Από τις περίφημες παραλίες με τα πράσινα νερά και τους φοίνικες, το Yawl Boat Race, τα 65 διαφορετικών ειδών μπανανόδεντρα του τόπου του και το ενεργό ηφαίστειο της λεγόμενης «μικρής Πομπηίας», Le Mont Pelé, στους περιζήτητους παίκτες της Ευρώπης και το ΟΑΚΑ που «διψά». Ο Ματίας Λεσόρ άνοιξε τους αθλητικούς ορίζοντες της Μαρτινίκας και απέδειξε ότι είναι γεννημένος για… μεγάλες ψαριές.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0