Πρόσωπα

Τα «7άρια» που αγαπήσαμε! (video)

Τα «7άρια» που αγαπήσαμε! (video)

Υπάρχουν πολλοί που φόρεσαν τη φανέλα με το νούμερο 7 στην πλάτη. Λίγοι, όμως, άφησαν το «στίγμα» τους στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Αλήθεια, ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο «7άρι»;

Το «μαγικό» 7! Από τις ημέρες της εβδομάδας έως τα θαύματα του κόσμου, ο συγκεκριμένος αριθμός εμφανίζεται συχνά-πυκνά στην καθημερινότητά μας. Ο χώρος της «στρογγυλής θεάς» φυσικά δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Είναι αρκετοί οι παίκτες που έχουν… ντυθεί μυστικοί πράκτορες 007 και σαν άλλοι Τζέιμς Μποντ, έχουν φορέσει στην πλάτη το εν λόγω νούμερο, αφήνοντας ο καθένας τη δική του ιστορία στο ποδόσφαιρο. Άλλοι ως βιρτουόζοι, που προσέφεραν «νέκταρ» στα μάτια κάθε αγνού φιλάθλου, άλλοι ως «ψυχροί» εκτελεστές, που δεν δίσταζαν να… ματώνουν τα αντίπαλα δίχτυα σε κάθε ευκαιρία.

Όλοι τόσο διαφορετικοί, προερχόμενοι από άλλες εποχές, αλλά με ένα κοινό χαρακτηριστικό. Τη φανέλα με τον αριθμό 7! Κάποιοι χρειάστηκε να την αποχωριστούν κάποτε στη διάρκεια της καριέρας τους, ενώ κάποιοι άλλοι πορεύτηκαν διαρκώς μαζί της. Όπως και να έχει, κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, για όλα εκείνα που χάρισαν στον «βασιλιά των σπορ» στο πέρασμα των ετών. Γκολ, ντρίμπλες, πάσες, αξέχαστες στιγμές.

Το BN Sports θυμάται με νοσταλγία ορισμένα από τα «7άρια» που διαχρονικά έγραψαν το δικό τους, ξεχωριστό κεφάλαιο στη Βίβλο του ποδοσφαίρου.

Τζορτζ Μπεστ

Με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας ως συνοδοιπόρους τους Μπόμπι Τσάρλτον και Ντένις Λο, μεγαλούργησε. Αποκορύφωμα φυσικά η κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1968, η πρώτη φορά που κέρδιζαν το τρόπαιο οι «κόκκινοι διάβολοι», που συνδυάστηκε με την απονομή της Χρυσής Μπάλας στον ίδιο.

Στις 25 Νοεμβρίου του 2005, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών, καθώς δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει ποτέ το πρόβλημα με τον αλκοολισμό και την πολυτάραχη ζωή του. Όσα προσέφερε στο χορτάρι, όμως, θα παραμείνουν παντοτινά «χαραγμένα» στις μνήμες κάθε αγνού φιλάθλου του ποδοσφαίρου.

Ερίκ Καντονά

Άλλος ένας παίκτης των «κόκκινων διαβόλων» που τίμησε και ξεχώρισε με τη φανέλα όπου αναγραφόταν το νούμερο «7». Η ποιότητά του αδιαμφισβήτητη, όπως επίσης και ο «εκρηκτικός» του χαρακτήρας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε, την κλωτσιά στον οπαδό της Κρίσταλ Πάλας;

Στην καριέρα του κατέκτησε αρκετούς τίτλους, μεταξύ των οποίων και το πρωτάθλημα Αγγλίας, που κέρδισε μάλιστα πέντε φορές, μία με τη Λιντς και τέσσερις με τη Γιουνάιτεντ.

Ντέιβιντ Μπέκαμ

Δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει άλλος στη σχετική λίστα, από τον παίκτη που «μπήκε», ουσιαστικά, στα παπούτσια του Γάλλου. Παίρνοντας μαζί και τον αριθμό του. Ο Μπέκαμ κέρδισε σχεδόν τα πάντα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πριν μετακομίσει στη Μαδρίτη για χάρη της Ρεάλ.

Αξέχαστες παραμένουν φυσικά οι αριστουργηματικές εκτελέσεις φάουλ, που προκαλούσαν έντονους «πονοκεφάλους» στους αντίπαλους τερματοφύλακες.

Φρανκ Ριμπερί

O «σημαδεμένος» αποτελεί τον παίκτη που έχει κερδίσει τους περισσότερους τίτλους με την Μπάγερν Μονάχου, σταματώντας στα 24 τρόπαια! Το γκολ βρισκόταν στο… αίμα του, όπως επίσης και οι «μαγικές» ντρίμπλες με τις οποίες ζάλιζε τους αντίπαλους αμυντικούς.

12 χρόνια παρέμεινε στο Μόναχο, κατακτώντας μεταξύ άλλων 9 πρωταθλήματα Γερμανίας, 6 κύπελλα και το Champions League του 2013.

Λουίς Φίγκο

Ο Πορτογάλος που μισήθηκε όσο κανείς άλλος από τους φιλάθλους της Μπαρτσελόνα, λόγω της μεταγραφής του στη Ρεάλ Μαδρίτης, προσέφερε πολλά φορώντας τον αριθμό 7. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η περίοδος που πέρασε στη «βασίλισσα», καθώς το νούμερο ήταν… κατειλημμένο από τον Ραούλ και αναγκάστηκε να πορευτεί με το 10.

Είναι μάλιστα και κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, αφού κέρδισε το συγκεκριμένο βραβείο το 2000. Μεταξύ άλλων έχει 4 πρωταθλήματα Ισπανίας, δύο με τους «μπλαουγκράνα» και δύο με τους «μερένχες», αλλά και Champions League με τη Ρεάλ το 2002.

Ραούλ

Φυσικά δε θα μπορούσε να απουσιάζει ο Ραούλ. Ο εμβληματικός επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, που φόρεσε τη φανέλα της «βασίλισσας» για 741 παιχνίδια, πετυχαίνοντας 323 τέρματα, έχει γράψει τη δική του ιστορία.

Τα 3 Champions League και 6 πρωταθλήματα Ισπανίας αποτελούν απλώς μερικούς από τους τίτλους που κέρδισε στην πλούσια καριέρα του.

Κριστιάνο Ρονάλντο

5 Χρυσές Μπάλες και άλλα τόσα Champions League. Ο μοναδικός Κριστιάνο Ρονάλντο έχει πετύχει τα πάντα με το «7» στην πλάτη. Διακρίσεις τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο, διαπρέποντας σε όποια ομάδα και αν βρέθηκε, από το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, μέχρι την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία.

Τα 838 γκολ στα 1168 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί συνολικά στην καριέρα του, μιλούν από μόνα τους.

Αντρέι Σεβτσένκο

O Ουκρανός επιθετικός «μάτωσε» ουκ ολίγες φορές τα αντίπαλα δίχτυα. Κάτοχος της Χρυσής Μπάλας το 2004, κατέκτησε τα πάντα με τη Μίλαν, φτάνοντας μάλιστα στην κορυφή της Ευρώπης το 2003.

Αγωνιζόμενος σε Ντιναμό Κιέβου, Μίλαν, Τσέλσι, αλλά και την εθνική Ουκρανίας, βρήκε δίχτυα 374 φορές, συμμετέχοντας συνολικά σε 764 παιχνίδια.

Νταβίντ Βίγια

Ο Ισπανός δεινός σκόρερ αποτέλεσε έναν από τους κυριότερους λόγους για την κυριαρχία της εθνικής ομάδας της χώρας του, την τετραετία 2008-12. Φορώντας τη φανέλα των Βαλένθια, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης μεταξύ άλλων, κατέκτησε αρκετά πρωταθλήματα και κύπελλα Ισπανίας, όπως και το Champions League του 2011.

341 τέρματα σημείωσε σε συλλογικό επίπεδο, ενώ άλλα 59 πέτυχε με το εθνόσημο στο στήθος. Οι πέντε φορές που βρήκε δίχτυα φυσικά στο Μουντιάλ του 2010, όταν η Ισπανία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, ξεχωρίζουν με διαφορά.

Δημήτρης Σαραβάκος

Θα κλείσουμε τη συγκεκριμένη λίστα με μία ελληνική παρουσία. O Σαραβάκος έχει γράψει το όνομά του στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας συνδεθεί άρρηκτα με τον Παναθηναϊκό. Τίμησε τη φανέλα με το «τριφύλλι» για μία δεκαετία, αφού πέρασε επτά χρόνια στον Πανιώνιο, ενώ αγωνίστηκε για δύο σεζόν και στην ΑΕΚ, πριν επιστρέψει στον Παναθηναϊκό για να κλείσει την καριέρα του.

Συνολικά κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Ελλάδος, αλλά και 8 Κύπελλα.

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0