Πρόσωπα

Βίκτορ Γουεμπανιάμα: Παιδί θαύμα από τα 11 του (video)

Βίκτορ Γουεμπανιάμα: Παιδί θαύμα από τα 11 του (video)

Η επιρροή από το οικογενειακό κλίμα, οι «γίγαντες» γονείς που τον… έψησαν να ακολουθήσει τον αθλητισμό, και ένας συνδυασμός τζούντο και ποδοσφαίρου που κατέληξε στο μπάσκετ και στο Νο. 1 του NBA Draft.

Σχετικά Άρθρα

Το πρόσωπο των ημερών είναι αναμφίβολα ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα. Σε λίγες ώρες θα μάθουμε (είναι σχεδόν σίγουρο δηλαδή) αν το wonderkid του γαλλικού μπάσκετ θα καταλήξει στους Σαν Αντόνιο Σπερς και θα αγωνίζεται υπό τις οδηγίες του Γκρεγκ Πόποβιτς. Με μια σύντομη αναδρομή, καταλαβαίνει κανείς ότι ήταν απίθανο ο «Γουέμπι» να μην ακολουθήσει το δρόμο του αθλητισμού και δη του μπάσκετ, προερχόμενος από οικογένεια άμεσα εμπλεκόμενη με τον αθλητισμό.

Ο Γουεμπανιάμα γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 2004 στο Λε Σεναί της Γαλλίας. Με παππού και γιαγιά πρώην μπασκετμπολίστες και μητέρα προπονήτρια σε ακαδημίες και πρώην παίκτρια, ο δρόμος λίγο πολύ ήταν χαραγμένος από όταν ο Βίκτορ ήταν μικρό παιδί. Αν προσθέσουμε σε αυτό ότι και ο πατέρας του ήταν αθλητής του στίβου, οι πιθανότητες να ακολουθούσε διαφορετική… οδό είναι λιγοστές! Μέχρι και τα αδέρφια του, ο Όσκαρ και η Ιβ είναι μυητές της «σπυριάρας», καθώς ο ένας αγωνίζεται στην μικρή ομάδα της Βιλερμπάν, ενώ η αδερφή του στη Μονακό.

ipiccy_image_3.jpg

Ο Γουεμπανιάμα έπαιξε ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας και εξασκήθηκε στο τζούντο πριν επικεντρωθεί στο μπάσκετ. Έμαθε να παίζει μπάσκετ από τη μητέρα του, η οποία προπονούσε ομάδες νέων. Σε ηλικία επτά ετών, ο «Γουέμπι» άρχισε να παίζει για την τοπική ομάδα της Λε Σεναί (Entente Le Chesnay Versailles), πριν ενταχθεί στην ομάδα νέων της Ναντέρ, σε ηλικία 10 ετών.

Το ερώτημα όμως είναι πώς «τράβηξε τα βλέμματα» του προπονητή της Ναντέρ; Ο Μικαέλ Αγιάρντ, λοιπόν, παρακολούθησε ένα παιχνίδι Κ11 και είδε ένα… φαινόμενο ύψους 1.80 σε ηλικία 11 ετών. Ο Γάλλος τεχνικός μπέρδεψε τομ Γουεμπανιάμα με τον προπονητή της ομάδας αρχικά, όμως αργότερα, όταν κατάλαβε το λάθος του, τον διεκδίκησε για να μεταγραφεί στην ομάδα του!

spurs-jersey.jpg

Τον Φεβρουάριο του 2018, ο τότε 15χρονος Γάλλος παραχωρήθηκε δανεικός στην Μπαρτσελόνα για το Minicopa del Rey, ένα τουρνουά K14 στην Ισπανία, οδηγώντας την ομάδα του στην τρίτη θέση. Στην πρόταση που του έγινε από τους «μπλαουγκράνα» για να συνεχίσει εκεί την καριέρα του, εκείνος αρνήθηκε, αναφέροντας ότι οι προπονητές δεν ήταν πρόθυμοι να τον βοηθήσουν, βάζοντάς του προκλήσεις και εμπόδια για να βελτιώσει το παιχνίδι του. Εκείνη τη χρονιά, η Μπάρτσα κατέκτησε το Copa del Rey με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης (90-92) με προπονητή τον Σλέτισλαβ Πέσιτς, νυν τεχνικό της Εθνικής Σερβίας.

Στις 29 Οκτωβρίου 2019, ο Γουεμπανιαμά έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο για τη Ναντέρ 92, παίζοντας 31 δευτερόλεπτα εναντίον της Μπρέσια στο EuroCup. Σε ηλικία 15 ετών, 9 μηνών και 25 ημερών, έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης, μετά τον Στέφαν Πέτκοβιτς, που αγωνίστηκε στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της EuroLeague. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, έκανε το ντεμπούτο του στο Πρωτάθλημα Γαλλίας, κερδίζοντας ένα ριμπάουντ σε τέσσερα λεπτά εναντίον της ΖΛ Μπουρ Μπασκέτ. Στις 25 Μαΐου 2021, έκανε season high με 14 πόντους και 10 ριμπάουντ σε μια νίκη με 99-87 επί της Ορλεάν Λουαρέ Μπασκέτ. Ο Γουεμπανιαμά ανακηρύχθηκε Καλύτερος Νέος Παίκτης του Πρωταθληματος Γαλλίας για τη σεζόν 2020–21. 

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ19 του 2021 στη Λετονία μας έδωσε μια… γεύση για το πώς ο Γουεμπανιάμα θα μπορούσε να «σταθεί» απέναντι σε παίκτες του ΝΒΑ. Χρίστηκε MVP της διοργάνωσης και οδήγησε τη Γαλλία στον τελικό, όπου ηττήθηκε από τις ΗΠΑ με 83-81. Ήταν η πρώτη φορά που το καλύτερο prospect του 2022, Τσετ Χόλμγκρεν και το καλύτερο του 2023, Βίκτορ Γουεμπανιάμα θα παίζανε αντίπαλοι, και οι προσδοκίες όλων ανταμείφθηκαν. Το γαλλικό… φαινόμενο σκόραρε 22 πόντους, μάζεψε 8 ριμπάουντ και είχε 8(!) τάπες, ενώ από την άλλη ο Αμερικανός ρούκι των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ πέτυχε 10 πόντους και μοίρασε 10 ασίστ, αλλά ήταν καθοριστικός στο τέλος, ξεκινώντας ένα σερί 10-0 των Αμερικανών και αποσπώντας 2 συνεχόμενα φάουλ από τον Γουεμπανιάμα, που τον οδήγησαν στον πάγκο.



Επέλεξε να φύγει από τη Ναντέρ μετά το τέλος της σεζόν και να υπογράψει τριετές συμβόλαιο με τη Βιλερμπάν, το οποίο και «έσπασε» για να αγωνιστεί στην Μετροπολιτάν 92 με την οποία τη φετινή σεζόν έφτασε μέχρι τους τελικούς του γαλλικού πρωταθλήματος, και ηττήθηκε με 3-0 από τη Μονακό.



Χρήστος Παπαδόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0