Πρόσωπα

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο το... τερμάτισε, «διπλασιάζοντας» όσα έκαναν κάποτε, Ράιτ και Ζαγοράκης! (video)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο το... τερμάτισε, «διπλασιάζοντας» όσα έκαναν κάποτε, Ράιτ και Ζαγοράκης! (video)
Ένα ακόμα ρεκόρ, μία ακόμα άπιαστη κορυφή. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο (ξανα)έγραψε ιστορία, έγινε ο πρώτος διεθνής που 200άρισε και το γιόρτασε σκοράροντας. Έδωσε, όμως, και μία τέλεια «ασίστ», για ένα flashback στα κατορθώματα του πρώτου... τριψήφιου παγκοσμίως, αλλά και του Θοδωρή Ζαγοράκη.
«Δεν κυνηγάω τα ρεκόρ. Αυτά με κυνηγούν!» δήλωσε κυνικά το μεσημέρι της Τρίτης (20/06) και λίγες ώρες αργότερα, είδε το όνομά του να γράφεται στα βιβλία των ρεκόρ Guiness.

Η συγκεκριμένη ημέρα δεν ήταν συνηθισμένη. Όχι μόνο για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά και για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο γενικότερα. Ήταν ημέρα ιστορική.

Ο Πορτογάλος θρύλος έγινε ο πρώτος διεθνής που φτάνει τις 200 (!) συμμετοχές με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του. Κι επειδή είναι ο... Κριστιάνο Ρονάλντο, το συνδύασε και με ένα γκολ buzzer beater απέναντι στην Ισλανδία.

Ακόμα κι αν περάσουν 20, 50 ή 100 χρόνια και για κάποιον λόγο ξεχαστούν τα όσα φοβερά και τρομερά έχει προσφέρει στο άθλημα, το συγκεκριμένο ρεκόρ από μόνο του, θα αρκεί για να διατηρεί το όνομά του στο προσκήνιο.

Η περίπτωση του Μπίλι Ράιτ, άλλωστε, το αποδεικνύει: ο πρώτος που έφτασε σε τριψήφιες συμμετοχές με την εθνική ομάδα της χώρας του εν έτει 1959!

Όσον αφορά τα «εν οίκω»; Ο πρώτος Έλληνας της συγκεκριμένης λίστας ήταν ο Θοδωρής Ζαγοράκης και μάλιστα, έγινε διπλά... 100άρης, λίγο πριν «σπάσει» το ρόδι με την Εθνική!

Ο πρώτος διδάξας, Μπίλι Ράιτ!

Τα κατορθώματα του Μπίλι Ράιτ δίνουν τον ορισμό της έκφρασης: «να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι».

Ξεκίνησε την 20ετη καριέρα του το 1939, την «χάρισε» από την αρχή έως το τέλος της στη Γουλβς, διετέλεσε επί χρόνια αρχηγός της, ενώ πανηγύρισε μαζί της τρία πρωταθλήματα (1954, 1958, 1959), ένα FA Cup το 1949 και δύο Super Cup.

Το μεγαλύτερο «παράσημο» της καριέρας του, όμως, ράφτηκε χάρη στην Εθνική Αγγλίας. Στις 11 Απριλίου του 1959 απέναντι στη Σκωτία, έφτασε πρώτος στις 100 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της χώρας του. Κάτι που σε εκείνη την εποχή, δεν είχε καταφέρει κανένας άλλος ποδοσφαιριστής στον κόσμο!

Αν αναλογιστεί κανείς, μάλιστα, πως έκανε ντεμπούτο το 1947 και το 1959 έφτασε στις 100 συμμετοχές, δηλαδή μόλις δώδεκα χρόνια αργότερα, φαίνεται ακόμα περισσότερο η μοναδικότητα του επιτεύγματος.

Ναι «μόλις δώδεκα χρόνια», γιατί δεν γίνεται να μείνει εκτός εξίσωσης, η εποχή του ποδοσφαίρου στην οποία αγωνιζόταν: ο αριθμός αγώνων των εθνικών ομάδων ήταν περιορισμένος, πολλά φιλικά δεν παίζονταν ακόμα και λόγω δυσκολιών στις μετακινήσεις, ενώ δεν υπήρχαν οι... έξτρα διοργανώσεις, τύπου Nations League.

Αν σε αυτά προστεθεί και το γεγονός πως στις 90 από τις 106 -εν τέλει- συμμετοχές του με την εθνική ομάδα της Αγγλίας ήταν αρχηγός, έχει δοθεί μία πλήρης απάντηση στο ερώτημα «ποιος ήταν ο Μπίλι Ράιτ;»

Τα «χνάρια» του ακολούθησαν αργότερα ο Τσάρλτον (106) και ο Μπόμπι Μουρ (108), με τον τελευταίο να συμπληρώνει το Top-5 συμμετοχών με την Εθνική Αγγλίας έως σήμερα, μαζί με τους Τζέραρντ (114), Μπέκαμ (115), Ρούνεϊ (120) και Σίλτον (125).

billy_wright.jpeg


Εν αρχή ην ο Ζαγοράκης!

Με τις μνήμες του EURO 2004 να είναι ακόμη νωπές, ο πρώτος Έλληνας 100άρης είναι πιο κοντινός στην τωρινή εποχή, άρα και πιο γνωστός στις νεότερες γενιές.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης έκανε ντεμπούτο στις 7 Σεπτεμβρίου του 1994 με την Εθνική Ελλάδας και σίγουρα στην καρδιά του, πλάι σε αυτήν την ημερομηνία, αλλά και της 4ης Ιουλίου που «σήκωσε» το EURO, υπάρχει μία ακόμα: η 17η του Νοέμβρη του 2004!

zagorakis.jpg

Απέναντι στο Καζακστάν για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Γερμανίας, ο Ζαγοράκης κατέγραψε την 100η του εμφάνιση με τη «γαλανόλευκη». Ο πρώτος Έλληνας και ο 100ος ποδοσφαιριστής παγκοσμίως που.... κατοστάρισε με την εθνική ομάδα της χώρας του!

Συνεχίζοντας τις ενδιαφέρουσες συμπτώσεις, ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν είχε σκοράρει ποτέ με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Στην αμέσως επόμενη εμφάνισή του, όμως, δηλαδή στην υπ' αριθμόν 101, το έπραξε και μάλιστα, με απευθείας εκτέλεση φάουλ απέναντι στη Δανία! Εν τέλει, μέχρι να ρίξει... αυλαία με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στις 120 συμμετοχές, σκόραρε άλλες δύο φορές.



Στο σήμερα, η συγκεκριμένη λίστα έχει συμπληρωμένο το δικό της Top-5, με τους Μπασινά (100), Καραγκούνη (139), Κατσουράνη (116) και Τοροσίδη (101) να το φέρνουν εις πέρας κατά σειρά, αλλά τότε, το επίτευγμα ήταν μυθικό! Μόνο ο Στράτος Αποστολάκης το είχε πλησιάσει πραγματικά, αλλά δεν ξεπέρασε τις 96 συμμετοχές.

Όσον αφορά το πώς βίωσε εκείνες τις στιγμές, ο ίδιος ο Θοδωρής Ζαγοράκης; Όσα είχε δηλώσει στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο, αρκούν.

«Ο Αποστολάκης το είχε πλησιάσει αλλά δεν το έφτασε και θυμάμαι που το συζητούσαμε και μου έλεγε πως εγώ θα το πετύχω! Σαφέστατα, η καλύτερη στιγμή ήταν όταν σήκωσα το κύπελλο στο EURO, αλλά και αυτή η μέρα ήταν πάρα πολύ ξεχωριστή.

Ένα ματς με το Καζακστάν, που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην ερχόταν καν στο μυαλό. Λίγο καιρό μετά πέτυχα και το πρώτο γκολ με την Εθνική, σε ένα ματς με την Δανία. Νομίζω πως αυτές οι στιγμές είναι πολύ ξεχωριστές!

Χαίρομαι τώρα που υπάρχουν κι άλλα παιδιά που το έχουν κάνει και ειδικά ο Καραγκούνης που έφτασε τόσες συμμετοχές (πρώτος στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας), γιατί το αξίζει πάρα πολύ».

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0