Πρόσωπα

Ίσμαελ Σμιθ: 13 χρόνια, 13 διαφορετικές ομάδες και -οσονούπω- πρωταθλητής! (video)

Ίσμαελ Σμιθ: 13 χρόνια, 13 διαφορετικές ομάδες και -οσονούπω- πρωταθλητής! (video)

Μάλλον το νούμερο 13 θα αποδειχθεί το τυχερό για τον Ις Σμιθ που αναμένεται να πανηγυρίσει το πρώτο του πρωτάθλημα στα 13 χρόνια καριέρας και στην 13η ομάδα του NBA για την οποία αγωνίζεται, τους Ντένβερ Νάγκετς.

Οι Νάγκετς βρίσκονται μία νίκη μακριά από το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, αφού προηγούνται 3-1 στην σειρά των Τελικών κόντρα στους Χιτ και έχουν την ευκαιρία να πανηγυρίσουν το πρώτο τους δαχτυλίδι στο Game 5 στην έδρα τους.

Ο Ίσμαελ Σμιθ όπως όλα δείχνουν βρήκε τον δρόμο του για το πρωτάθλημα. Μετά από13 χρόνια καριέρας, έχοντας αλλάξει 13 ομάδες βρέθηκε στο κατάλληλο μέρος (Ντένβερ) την κατάλληλη στιγμή.

 

Ο 35χρονος βετεράνος μπορεί να μην είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής στα φετινά play offs ή και καθόλου στους Τελικούς μέχρι στιγμής, αλλά με την εμπειρία του διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον πάγκο της ομάδας του Μάικ Μαλόουν. Οι συμβουλές του και η στήριξή του είναι καθ’ όλα σημαντικές με τον ίδιο να λειτουργεί ουσιαστικά σαν βοηθός προπονητή.

Ας ξετυλίξουμε, όμως, το κουβάρι του περάσματός του σχεδόν από τη μισή λίγκα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Η είσοδος του Σμιθ στο NBA έγινε το 2010 με τους Χιούστον Ρόκετς ως παίκτης που δεν επιλέχτηκε στο ντραφτ εκείνης της χρονιάς. Την επόμενη χρονιά έγινε ανταλλαγή στους Γκρίζλις και έπειτα στους Ουόριορς όπου και έμεινε για έναν μόλις μήνα.

Η διαδρομή του είχε επίσης σταθμούς όπως τους Ορλάντο Μάτζικ, τους Μιλγουόκι Μπακς, τους Φοίνιξ Σανς, τους Οκλαχόμα Σιτι Θάντερ και τους Φιλαδέλφεια Σίξερς όπου και πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις ως βασικός γκαρντ μάλιστα στην αρχική πεντάδα της ομάδας. Μετά από μία στάση στη Νέα Ορλεάνη, επέστρεψε ως ανταλλαγή στη Φιλαδέλφεια.

Η δέκατη ομάδα της καριέρας του Σμιθ ήταν οι Ντιτρόιτ Πίστονς όπου κι έμεινε για τρία χρόνια. Έπειτα ακολούθησαν οι Ουίζαρντς και οι Χόρνετς με μια σύντομη επιστροφή ξανά στην ομάδα της Ουάσινγκτον πριν καταλήξει τον Ιούλιο του 2022 στην παρέα του Νίκολα Γιόκιτς.

Οι Ντένβερ Νάγκετς αποτελούν την 13η ομάδα της 13χρονης πορείας του Ις Σμιθ στο NBA, με τον προσεχώς 35χρονο γκαρντ να είναι ο μοναδικός στην ιστορία της λίγκας που έχει αγωνιστεί για τουλάχιστον 13 συλλόγους.

Το μυστικό της διαχρονικότητας του Σμιθ στο NBA είναι πως δεν είναι εγωιστής και δεν παίρνει τίποτα προσωπικά. Ξέρει και βρίσκει τον ρόλο που του ταιριάζει σε κάθε ομάδα χωρίς να φαίνεται απλώς ένας… γυρολόγος. Τώρα έπειτα από 13 ομάδες σε 13 χρόνια έχει για πρώτη φορά μια ρεαλιστική ευκαιρία για να φορέσει το πρώτο του δαχτυλίδι.

Όπως είπε και ο ηγέτης των Νάγκετς, Νίκολα Γιόκιτς, το φετινό πρωτάθλημα είναι ακόμα σημαντικότερο για τους βετεράνους της ομάδας όπως είναι ο Ίσμαελ Σμιθ, ο Ντε Άντρε Τζόρνταν και ο Τζεφ Γκριν (παρουσία σε 12 συλλόγους).

«Όταν μιλούν, όλοι ακούν γιατί αν τους ακούσεις, μπορείς να ακούσεις μερικά πολύ έξυπνα πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν στο πως να παίξεις το παιχνίδι. Για εκείνους ίσως να είναι ή τώρα ή ποτέ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέρβος σέντερ συμπληρώνοντας: «Τους εκτιμώ πολύ και τους ευχαριστώ πραγματικά».

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0