Πρόσωπα

Βαγγέλης Μαργαρίτης: Ο τελευταίος (;) χορός του… Μπέντζαμιν Μπάτον της Α1! (video)

Βαγγέλης Μαργαρίτης: Ο τελευταίος (;) χορός του… Μπέντζαμιν Μπάτον της Α1! (video)

Σαν το παλιό καλό κρασί. Ο 40αρης και πλέον Βαγγέλης Μαργαρίτης «φλερτάρει» εντόνως με το last dance του το απόγευμα του Σαββάτου (10/6, 19:15) στο Περιστέρι απέναντι στην ομάδα που τον πίστεψε και του έδωσε... βήμα. Τι σου είναι όμως η μοίρα και τι τερτίπια σκαρώνει στον γηραιότερο που έχει φορέσει το εθνόσημο.

Σχετικά Άρθρα

«Σαράντα χρόνια έφηβος κοντά μισό αιώνα, το καλοκαίρι άσπριζα μαύριζα το χειμώνα» έλεγε σε ένα (αυτοβιογραφικό) τραγούδι έσω-σαρκασμού ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και οι στίχοι αυτοί – απομονωμένοι - κρύβονται πίσω από την περίπτωση του Βαγγέλη Μαργαρίτη. Του εμβληματικού εκείνου αρχηγού του ΠΑΟΚ, ο οποίος μοιάζει πιθανό το απόγευμα του Σαββάτου (10/6, 19:15) στο κλειστό Γυμναστήριο «Ανδρέας Παπανδρέου», να φορέσει για τελευταία φορά την αθλητική, επαγγελματική του περιβολή στα «σαλόνια» του ελληνικού μπάσκετ.

Ο… αιωνόβιος πάουερ φόργουορντ του «Δικεφάλου του Βορρά» αποτελεί μία περίπτωση vintage αθλητή, χωρίς φαμφάρες. Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης έπρεπε να «πατήσει» τα 29 του χρόνια για να πάρει μία «γεμάτη κουταλιά» από την υψηλότερη βαθμίδα της «πορτοκαλί θεάς» στην Ελλάδα. Να κάνει υπομονή μέχρι αυτή η ανώτερη δύναμη να του χαρίσει σταθερά μια θέση στην πιο λαμπρή μπασκετική σκηνή της χώρας μετά το πρώτο ξεπέταγμα τον μακρινό Νοέμβριο του 2001 με την Ηρακλή κόντρα στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας ή πιο σωστά μέχρι οι κόποι του να πιάσουν… τόπο. Μόλις 5 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα έμεινε στο παρκέ στην «Ανατολή» της τρίτης του δεκαετίας και έπρεπε να μεσολαβήσουν 8 ολόκληρα χρόνια μέχρι να κάνει και πάλι την εμφάνισή του. Μια αναμονή που άξιζε, κρίνοντας από τη διαδρομή και τις στιγμές.
Ёϊ - ԅͅщև / CHAMPIONS LEAGUE  (֙ԏÑVɁ: MOTION TEAM)

Σαν σε «γραφτό» της μοίρας, το Περιστέρι εμφανίζεται και πάλι στο δρόμο του, από την αντίθετη πλευρά του… δρόμου αυτή τη φορά. Τότε ήταν ο σύλλογος που του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί με συνέπεια στην πρώτη κατηγορία (17 παιχνίδια, 12:23 λεπτά κατά μέσο όρο) και πλέον αποτελεί την ομάδα, σαφώς πιο ποιοτική και ενισχυμένη, κόντρα στην οποία επίκειται (;) να κρεμάσει τα παπούτσια του. Η έννοια του ρομαντισμού πλάθει τις δικές της ιδιαίτερες ιστορίες με πρωταγωνιστές που φαντάζουν σαν να βγήκαν από άλλη εποχή, κατά μία έννοια. Και αυτή δεν είναι κακή στην περίπτωση του Βαγγέλη Μαργαρίτη.
PAOK-Peristeri-140123-6.jpg

Το παιδί, χάριν λόγου σχεδόν 30αρης ήταν όταν έκανε την πρώτη γεμάτη του χρονιά στην Α1, μεγάλωσε. Και όσο τα χρόνια περνούσαν, τόσο ωρίμαζε και σφηνωνόταν στο μυαλό όλων ως η… σταθερά του ΠΑΟΚ. Παίκτες και προπονητές έρχονταν και έφευγαν, ο Θεσσαλονικιός «Μαθουσάλας» όμως εκεί, σταθερός, επιδραστικός, «βράχος». Μονάχα μια σεζόν κίνησε για άλλες, νησιώτικες Πολιτείες (Κολοσσός Ρόδου 2021-22), με τη «σημαία» του «Δικεφάλου» όμως να στυλώνεται και πάλι την αμέσως επόμενη χρονιά.

Στα καλά και τα κακά, τα ευκολά και τα δύσκολα. Ενάντιος στο πείσμα των καιρών, και παρότι το ταξίδι του στα «σαλόνια» του ελληνικού μπάσκετ άργησε να ξεκινήσει κατ’ ουσίαν, εκείνος έκανε το «Παλατάκι» δεύτερο σπίτι του, όντας πλέον ο πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορική λίστα των «ασπρόμαυρων» από αρχής καταβολής επαγγελματισμού και μετά (1993-94) και κορυφαίος ριμπάουντερ.

Κι’ όμως, ο άνθρωπος… Μπέντζαμιν Μπάτον με τα ασπρόμαυρα δεν είναι ο γηραιότερος που έχει πατήσει τα παρκέ της Α1 Εθνικής κατηγορίας, ούτε θα γίνει το Σάββατο (10/6). Ο 40 ετών, 6 μηνών και 5 ημερών Βαγγέλης Μαργαρίτης ακολουθεί στην ιδιαίτερη αυτή λίστα του… γήρατος στο υψηλότερο επίπεδο τον Νίκο Μίχαλο. Τον αειθαλή εκείνο γκαρντ, που την 16η του Δεκέμβρη του 2017, φόρεσε τη φανέλα του Πανιωνίου για τελευταία φορά στη μεγάλη κατηγορία. Ο πρώτος σκόρερ της σεζόν 2001-02 με τον Μίλωνα στην Α2, ήταν τότε 40 ετών έξι μηνών και 26 ημερών.

Βέβαια, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ κατέχει μία ιδιαίτερη και τιμητική αν μη τι άλλο πρωτιά στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα και τις Εθνικές ομάδες. Και αυτό διότι στις 22/2/2021 και στο πλαίσιο των λεγόμενων «παραθύρων», ο πιστός… στρατιώτης του «Δικεφάλου» φόρεσε το εθνόσημο σε ηλικία 38 ετών, 2 μηνών και 17 ημερών, σπάζοντας μέχρι και το… αραχνιασμένο ρεκόρ του Παναγιώτη Γιαννάκη, το οποίο ήταν αξεπέραστο για μία γεμάτη 25ετία (κόντρα στη Βραζιλία, ο «Δράκος» εκπροσώπησε για τελευταία φορά την Εθνική ομάδα όντας 37 ετών, 7 μηνών και 2 ημερών).

Ωστόσο, τα παραπάνω αποτελούν απλά αριθμούς, μαθηματικά. Υπερπολύτιμα στο μπάσκετ, μονάδα μέτρησης, σύγκρισης αλλά όχι η ουσία. Και η ουσία ήταν, είναι και θα είναι ο άνθρωπος, ο αθλητής. «Ωραίος ο νέος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς» λένε και ο Βαγγέλης Μαργαρίτης έχει κάνει τη φάση αυτή… κτήμα του. Για τον τελευταίο (;) χορό λοιπόν ενός αιώνιου έφηβου που ακόμα και στα «πατημένα» 40 του, δεν αρκείται με τη συμμετοχή, την ύπαρξη (16.9 λεπτά μένει στο παρκέ κατά μέσο όρο την τρέχουσα περίοδο, σημειώνοντας και 5.5 πόντους).

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0