Πρόσωπα

Πατ Ράιλι: Μια μπασκετική διάνοια που δίνει το παρών στο 25% των τελικών του ΝΒΑ! (video)

Πατ Ράιλι: Μια μπασκετική διάνοια που δίνει το παρών στο 25% των τελικών του ΝΒΑ! (video)

Ο Πατ Ράιλι έχει τον τρόπο να βρίσκεται στους τελικούς από κάθε δυνατή θέση. Είτε παίζοντας, είτε προπονώντας, είτε διοικώντας έχει αγωνιστεί στο 24,7% όλων των τελικών στην ιστορία του NBA.

Ένας εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων του μπάσκετ, ο Πατ Ράιλι, έχει συνδέσει το όνομά του με την λέξη «επιτυχία» στο NBA από οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκεται. Ο Πατ έχει καταφέρει να φτάσει σε 19 τελικούς σε όλη την πορεία του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έχοντας κατακτήσει 10 πρωταθλήματα στην καριέρα του.

Ο Hall of Famer γκαρντ αγωνίστηκε 9 σεζόν για τους Σαν Ντιέγκο Ρόκετς (Χιούστον Ρόκετς), τους Λέικερς και τους Φοίνιξ Σανς. Το 1972 πανηγύρισε και το πρωτάθλημα με τους «λιμνανθρώπους» όντας μέλος μιας από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών.

Το 1976 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και τρία χρόνια αργότερα μετέβη στην ομάδα του Λος Άντζελες ως βοηθός προπονητή, τότε που οι Λέικερς έχοντας στο ρόστερ τους τον ρούκι τότε, Μάτζικ Τζόνσον, να συνοδεύει τον βετεράνο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ κέρδισαν  το δεύτερο δαχτυλίδι του Ράιλι.

Την δεκαετία του ’80 που μεσουρανούσε η κόντρα των Σέλτικς με τους Λέικερς, όταν η ομάδα της Βοστώνης κέρδιζε… έδαφος σε αυτή τη «διαμάχη»  πανηγυρίζοντας το πρωτάθλημα του 1980-81, η διοίκηση των «λιμνανθρώπων» αποφάσισε να απολύσει τον προπονητή, Πολ Ουέστχεντ και να αναβαθμίσει τον Πατ Ράιλι σε προπονητή της ομάδας. Το αποτέλεσμα; Την πρώτη του χρονιά ως προπονητής στον πάγκο των Λέικερς ο Πατ κατέκτησε και το πολυπόθητο δαχτυλίδι.

Ο θρυλικός προπονητής στις συνολικά 8 συμμετοχές με τους Λέικερς σε τελικούς NBA (τέσσερεις φορές συνεχόμενα) κέρδισε συνολικά 5 πρωταθλήματα.

Από το 1991 ως το 1995 ο Ράιλι βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για να προπονήσει τους Νικς και αναδείχθηκε ως ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής του πρωταθλήματος. Επέστρεψε στους τελικούς το 1994, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει η ομάδα του μιας και τότε κυριαρχούσε η δυναστεία του Μάικλ Τζόρνταν με τους Σικάγο Μπουλς.

Από το 1995 ο Πατ Ράιλι διατελεί καθήκοντα προέδρου στους Μαϊάμι Χιτ στην ομάδα που τον αγκάλιασε ως προπονητή και ως πρόεδρο παράλληλα και εκείνος με την σειρά του τους γιγάντωσε «χτίζοντας» ομάδες άξιες διεκδικήτριες πρωταθλημάτων.

Η ιστορία των Χιτ συνδέεται άρρηκτα με τον Πατ Ράιλι που στις 28 σεζόν που βρίσκεται στον οργανισμό η ομάδα έχει χάσει τα play offs μόνο 6 φορές.

Το 2008 ο Ράιλι αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω από την προπονητική και να ασχοληθεί με το franchise μόνο ως πρόεδρος. Τότε ήταν που ρίσκαρε μιας και εμπιστεύτηκε την θέση του στον 37χρονο τότε Έρικ Σπόελστρα, ο οποίος βρισκόταν στους Χιτ από το 1995 ως συντονιστής βίντεο και έπειτα ως βοηθός προπονητή.

Ο «εγκέφαλος» του Μαϊάμι ήταν κι εκείνος που το 2018 κίνησε… γη και ουρανό για να υπογράψει τον Τζίμι Μπάτλερ ως τον παίκτη που θα του εμπιστευόταν τα «κλειδιά» της ομάδας. Μια περίοδο μάλιστα που λίγες ομάδες τον ήθελαν λόγω ζητημάτων που ακουγόταν ότι προκαλούσε στα αποδυτήρια. Λιγότερο έναν χρόνο μετά, ο «Μπάκετς» υπέγραψε στους Χιτ με τον Ράιλι να τον πιστεύει σε τέτοιο βαθμό ώστε να προθυμοποιείται να του δώσει τη φανέλα με το νούμερο 23 που είχε αποσυρθεί με δική του μάλιστα απόφαση προς τιμήν του Τζόρνταν.

Ο Τζίμι, ή όπως αποκαλείται χιουμοριστικά, ο «χαμένος γιος του Μάικλ Τζόρνταν» εκτίμησε αυτή την κίνηση αλλά επέλεξε το νούμερο 22.

Οι δύο αυτές προσωπικές επιλογές του Πατ Ράιλι δείχνουν και την φοβερή του αντίληψη στο μπάσκετ. Αρχικά, ο Σπόελστρα έφερε στην ομάδα δύο δαχτυλίδια (2012, 2013) με Ντουέιν Γουέιντ και ΛεΜπρόν Τζέιμς στο ρόστερ και οδήγησε τους Χιτ σε 6 παρουσίες σε τελικούς NBA. Ο Μπάτλερ από την άλλη, που πολλές ομάδες δεν ήθελαν στο ρόστερ τους εξαιτίας της αμφιλεγόμενης συμπεριφοράς του, βρίσκεται στους δεύτερους τελικούς μόλις τέσσερα χρόνια από την άφιξή του στο Μαϊάμι.

Ο Πατ Ράιλι ως παίκτης, ως προπονητής και ως πρόεδρος ήταν, είναι και θα είναι θρύλος του μπάσκετ με ανεκτίμητη αξία και φοβερή ικανότητά του να παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Τώρα θα βρεθεί στους 19ους τελικούς της καριέρας του και αποδεικνύει πως το μυστικό της επιτυχίας μια ομάδας είναι να τον έχει σε κάποια θέση στο franchise της…

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0