Πρόσωπα

Ζοσέ Μουρίνιο: Ο Special One ξέρει πώς να γράφει ιστορία σε ευρωπαϊκούς τελικούς (video)

Ζοσέ Μουρίνιο: Ο Special One ξέρει πώς να γράφει ιστορία σε ευρωπαϊκούς τελικούς (video)
Άλλη μία ιστορική βραδιά για τον Ζοσέ Μουρίνιο (αλλά και τη Ρόμα) με τον Πορτογάλο τεχνικό να έχει μπροστά του έναν ακόμη ευρωπαϊκό τελικό. Αν κρίνουμε από τα όσα έχει καταφέρει, ίσως είναι ο μόνος που μπορεί να βάλει τέλος στην κυριαρχία της Σεβίλλης στο Europa League.

Τι και αν ποδοσφαιρόφιλοι ανά την υφήλιο λατρεύουν να τον μισούν, αυτός βρίσκει πάντα τρόπο για να υπάρχει στο προσκήνιο. Στην προκειμένη περίπτωση για αιτία καλή, καθώς κατόρθωσε κάτι το ανεπανάληπτο. ΠόρτοΊντερΓιουνάιτεντ και Ρόμα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τον Special One, ο οποίος τις οδήγησε στο όνειρο ενός ευρωπαϊκού τροπαίου!

Mονακό - Πόρτο 0-3 (24 Μαΐου 2004 / Champions League)

Η βραδιά όπου ο Πορτογάλος προπονητής έγραψε τον μύθο του! Σε μία αναμέτρηση έκπληξη για την διοργάνωση, καθώς ουδείς περίμενε να δει τις Μονακό και Πόρτο να μονομαχούν με φόντο την κούπα με τα «αυτάκια». Οι «δράκοι» κατέκτησαν τον τίτλο 17 χρόνια μετά τον θρίαμβο του πρωταθλητριών, επικρατώντας με σκορ 3-0.

Μία ομάδα δημιούργημα του Μουρίνιο, με εννέα παικταράδες συμπατριώτες, μεταξύ των οποίων οι Ρικάρντο ΚαρβάλιοΠάουλο ΦερέιραΝτέκο και Μανίς. Ο τίτλος ήρθε με σχετική ευκολία απέναντι στην ομάδα του Άκη Ζήκου, ώστε να δώσει το εισιτήριο για την μετέπειτα σπουδαία καριέρα του 41χρονου προπονητή. Να σημειωθεί ότι μαζί του το Οπόρτο έζησε ακόμη έναν τελικό, έναν χρόνο πριν, όταν και κατέκτησε το κύπελλο UEFA επικρατώντας της Σέλτικ με 3-2. 

Μπάγερν Μονάχου -Ίντερ 0-2 (22 Μαΐου 2010 / Champions League)

Χρειάστηκαν έξι χρόνια για να ζήσει και πάλι την εμπειρία ενός τελικού, με την γεύση να είναι και πάλι γλυκιά. Σε μία από τις πιο αξιομνημόνευτες παραστάσεις των τελευταίων ετών, η Ίντερ επικράτησε της Μπάγερν Μονάχου, κατακτώντας και αυτή την πρώτη κούπα με την μορφή του Champions League. Απόλυτος πρωταγωνιστής ο Ντιέγκο Μιλίτο, όπου με τα δύο γκολ που σημείωσε έβαλε «ταφόπλακα» στα όνειρα των Βαυαρών.

Αυτή την φορά το έργο του ήταν σαφώς πιο εύκολο, καθώς κλήθηκε να διαχειριστεί παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως οι ΖανέτιΚαμπιάσο και Σνάιντερ. Ωστόσο πρόκειται και για μία από τις τελευταίες καλές σεζόν των «νερατζούρι» (μέχρι το περσινό «σκουντέτο»), γεγονός που επικυρώνει την επιδραστικότητα του Πορτογάλου στο παιχνίδι της τότε ομάδας.

Άγιαξ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-2 (24 Μαΐου 2017 / Europa League)

Όποια άποψη κι αν έχουν οι φίλοι των «κόκκινων διαβόλων», ο Μουρίνιο είναι αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος προπονητής στην μετά - Φέργκιουσον εποχή. Διότι είναι ο μόνος που κατόρθωσε να τερματίσει την ομάδα δεύτερη στην Premier League, την ίδια ώρα που της χάρισε έναν ευρωπαϊκό τίτλο. 

Ακόμη και για το μέγεθος της Γιουνάιτεντ, η κατάκτηση του Europa League αποτέλεσε μία ανακούφιση ανάμεσα στα χρόνια της παρακμής. Στη Στοκχόλμη λοιπόν, αντιμετώπισε το νεανικό σύνολο του Άγιαξ, τον οποίο κέρδισε με 2-0 χάρις στα τέρματα των Πογκμπά και Μικιταριάν. Πρόκειται για τον δεύτερο τίτλο του στην συγκεκριμένη διοργάνωση, καθώς είχε προηγηθεί η κατάκτηση του κυπέλλου UEFA με την Πόρτο.

Φέγενορντ - Ρόμα 0-1 (25 Μαΐου 2022 / Conference League)

Πρώτο Conference League και προφανώς ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν θα μπορούσε να μην αφήσει το στίγμα του. Ο Πορτογάλος τεχνικός, κατάφερε να οδηγήσει τη Ρόμα στην πρώτη του χρονιά στην ιταλική πρωτεύουσα, στον τελικό της διοργάνωσης. 

Οι «λύκοι» αντιμετώπισαν τη Φέγενορντ στα Τίρανα και χάρις σε ένα γκολ του Τζανιόλο στο 32', πήραν τη νίκη με 1-0.


Συμπερασματικά, ο Ζοζέ Μουρίνιο είναι πολλά παραπάνω από μία παλιά δόξα ή έναν γυρολόγο... Πρόκειται για τον άνθρωπο των πέντε τελικών, με τέσσερις διαφορετικές ομάδες, ο οποίος πήρε με όλες έναν ευρωπαϊκό τίτλο.

Απόψε (31/05, 22:00) έχει την ευκαιρία να φτάσει στην κατάκτηση ενός ακόμη ευρωπαϊκού τίτλου και γράφοντας ακόμα μεγαλύτερη ιστορία -και- με τη Ρόμα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0