Πρόσωπα

Έρικ Τεν Χαγκ: Δεύτερος πίσω από τον Γκουαρδιόλα, πρώτος μετά τον Άτκινσον!

Έρικ Τεν Χαγκ: Δεύτερος πίσω από τον Γκουαρδιόλα, πρώτος μετά τον Άτκινσον!
Άκρως επιτυχημένο το πρώτο κεφάλαιο του Έρικ Τεν Χαγκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τρίτη θέση στην Premier League - έχοντας κατακτήσει το Λιγκ Καπ, επιστροφή του ύμνου του Champions League στο «Θέατρο των ονείρων» και ένας τελικός FA Cup μπροστά του (03/06). Είναι όμως μόνο αυτά τα επιτεύγματα του Ολλανδού τεχνικού;

Έπεσε η αυλαία της Premier League για φέτος και έρχεται η ώρα του απολογισμού για τις ομάδες. Ο μαραθώνιος του πρωταθλήματος, πάντα αναδεικνύει έναν νικητή. Και φέτος, η ποδοσφαιρική αρμάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, έκοψε πρώτη το νήμα της Premier League, φτάνοντας τις τρεις σερί κατακτήσεις. Οι υπόλοιποι, μπορεί να μην κατακτούν τον τίτλο, ωστόσο κερδίζουν κάποια «σημεία», τα οποία είναι σημαντικά σε βάθος χρόνου. 

Οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν κέρδισαν τον τίτλο. Κέρδισαν όμως το στοίχημα για το αν ο πρώην τεχνικός του Άγιαξ ήταν η σωστή επιλογή πέρσι το καλοκαίρι για να αποκτήσει η ομάδα σταθερότητα και διακρίσεις. 

Μετά την πρώτη του σεζόν στην άκρη του πάγκου της Γιουνάιτεντ για το πρωτάθλημα της Premier League, ο Έρικ Τεν Χαγκ «μάζεψε» 75 βαθμούς και έφερε ξανά στο «Ολντ Τράφορντ», το σεντόνι του Champions League. Παράλληλα, η ομάδα του ολοκλήρωσε με μηδέν παθητικό τα περισσότερα παιχνίδια της στο πρωτάθλημα (17 clean sheets), πάνω από Λίβερπουλ και Άρσεναλ (14). Τα 43 γκολ παθητικό είναι η 3η καλύτερη επίδοση άμυνας, στην φετινή Premier League, πίσω από τα 33 γκολ παθητικό της πρωταθλήτριας Σίτι και της μεγάλης έκπληξης Νιούκαστλ. Κατάφερε να νικήσει τουλάχιστον μία φορά τις ομάδες του «Big 6» και οι ποδοσφαιριστές του έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι μόλις μία φορά φέτος από τον αγωνιστικό χώρο του Ολντ Τράφορντ (1η αγωνιστική, ήττα 1-2 από την Μπράιτον).


Τα επιτεύγματα του Ολλανδού δεν τελείωσαν. Στην λίστα των εν ενεργεία προπονητών των συλλόγων της Premier League, ο Έρικ Τεν Χαγκ έχει την δεύτερη καλύτερη συγκομιδή βαθμών την πρώτη του σεζόν με 75 βαθμούς. Αξιοσημείωτο είναι πως, αν είχε πάρει 3 βαθμούς ακόμη θα έπιανε τον Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος την πρώτη του σεζόν (16/17) είχε συγκεντρώσει 78 β. Την πλάτη πλέον του Τεν Χαγκ, βλέπει ο Γιούργκεν Κλοπ, που το 2015/16 είχε μαζέψει 65 βαθμούς.

Όσον αφορά τον σύλλογο, ούτε ο τεράστιος Σερ Άλεξ δεν είχε καταφέρει να πλησιάσει τους βαθμούς του Τεν Χαγκ, αφού στην πρώτη του σεζόν συγκέντρωσε 56 β. σε 42 αγωνιστικές. Τελευταία φορά που προπονητής της Γιουνάιτεντ συγκέντρωσε περισσότερους βαθμούς την πρώτη του σεζόν, ήταν ο Ρον Άτκινσον, με 78 β. το  1981/82 , όταν το πρωτάθλημα της Premier League λεγόταν απλά First Division και είχε 42 αγωνιστικές.
              
Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0