Πρόσωπα

Ζέκα: Το παρθενικό γκολ στο Φάληρο, η… κατσάδα και η συμφωνία κυρίων με τον Παναθηναϊκό! (video)

Ζέκα: Το παρθενικό γκολ στο Φάληρο, η… κατσάδα και η συμφωνία κυρίων με τον Παναθηναϊκό! (video)

Έξι χρόνια μακριά από το σπίτι σου είναι πολλά! Ο Κάρλος Ζέκα επιστρέφει στην ομάδα της καρδιάς του, τον Παναθηναϊκό, με σκοπό να κλείσει την καριέρα του και το BN Sports θυμάται και σας θυμίζει μερικές από τις στιγμές του Ελληνοπορτογάλου μέσου στο «τριφύλλι».

Γράφει ο Δημήτρης Φεραδούρος

Ζοσέ Κάρλος Γκονσάλβες Ροντρίγκες, κατά κόσμον… Ζέκα. Από το τελευταίο αντίο του, πέρασαν 5 χρόνια, 8 μήνες και 26 μέρες. Δεν το λες και λίγο καιρό. Μια συμφωνία μεταξύ κυρίων, γυρνάει και πάλι τον Ελληνοπορτογάλο μέσο στην ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη στην καριέρα του. Στον Παναθηναϊκό, ο Ζέκα ανδρώθηκε τόσο κυριολεκτικά, όσο και ποδοσφαιρικά.

Ο ερχομός, το ντεμπούτο και το γκολ στο Καραϊσκάκη

Καλοκαίρι του 2011, ο Τζιμπρίλ Σισέ έχει… μαζέψει τα μπογαλάκια του και έχει αποχωρήσει από το «τριφύλλι» με προορισμό τη Ρώμη, με το σύλλογο να ψάχνει την δική του επανεκκίνηση σε αρκετά επίπεδα. Στο τιμόνι της ομάδας ο Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο Πορτογάλος τεχνικός ζητάει από τη διοίκηση της ομάδας έναν 23χρονο μέσο από την Σετούμπαλ που ακούει στο όνομα: Ζέκα! Ένα λεπτό παιδί, αδύναμο μυικά και άβγαλτο, που όμως κατάφερε να αξιοποιήσει όλα τα υπόλοιπα χαρίσματα του για να παίξει ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο.

3560274_1.jpg

Το ντεμπούτο του στο «τριφύλλι» δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Στο παιχνίδι για τα προκριματικά του Europa League ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Ισραήλ και το βαρύ εκτός έδρας 3-0 ήταν ο… μισός αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκείνη τη σεζόν. Στον δεύτερο επαναληπτικό γύρο στην Αθήνα το 2-1 υπέρ των «πράσινων» δεν ήταν αρκετό για να πάρουν την πρόκριση και έτσι το ταξίδι στην Ευρώπη τελείωσε άδοξα από τον Αύγουστο του 2011.

Η φανέλα βασικού για τον Ζέκα ήρθε με συνοπτικές διαδικασίες και με την πρώτη του εμφάνιση στο ελληνικό πρωτάθλημα ο νεαρός ποδοσφαιριστής έδωσε έμμεσα την πρώτη του ασίστ κερδίζοντας ένα πέναλτι, με τον Λέτο να αναλαμβάνει την εκτέλεση και να ευστοχεί. Για να χαραχθείς στη μνήμη του κόσμου του Παναθηναϊκού ο «αστικός μύθος» λέει πως πρέπει να σηκώνεις κούπες, αλλά και να… κερδίζεις τον Ολυμπιακό. Στο πρώτο του ντέρμπι «αιωνίων» ο Πορτογάλος άνοιξε το σκορ στο Καραϊσκάκης στο 17ο λεπτό της αναμέτρησης μετά από ασίστ του Κουίνσι, όμως η ομάδα του Φερέιρα δεν κατάφερε να υπερασπιστεί το προβάδισμα μέχρι το τέλος, με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται από τον Τζιμπούρ (1-1).

Το περιβραχιόνιο και η φιλία με τον Πέτριτς

Το καλοκαίρι του 2013 ο Παναθηναϊκός ήρθε σε συμφωνία με τον Γιάννη Αναστασίου, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο Κάρλος Ζέκα ήταν ένα από τα βασικά πρόσωπα που έμειναν στο γκρουπ από την προηγούμενη χρονιά και έτσι το περιβραχιόνιο του αρχηγού κατέληξε στο μπράτσου του. Το πλάνο της ομάδας βασίστηκε κυρίως σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, ενώ παράλληλα έγιναν μερικές ποιοτικές προσθήκες υψηλής ποιότητας όπως ο Μάρκους Μπέργκ, ο Ντάνιελ Πράνιτς και ο Μλάντεν Πέτριτς.

3843690_1.jpg

Ειδικά με τον τελευταίο οι φιλικοί δεσμοί που ανέπτυξαν στην ομάδα κρατάνε μέχρι και σήμερα, με πολλές στιγμές να τους συνδέουν. Μάλιστα, οι δυο τους όπως είναι λογικό περνούσαν πολύ χρόνο και εκτός γηπέδου. Κυκλοφορεί μάλιστα και ένα βίντεο στο οποίο Πέτριτς και Ζέκα παίζουν… ξύλο σε ρινγκ πυγμαχίας στα υπόγεια του Απόστολος Νικολαΐδης.

Η Καμπάλα, η Ξάνθη και η… κατσάδα

Οι μέρες του στον Παναθηναϊκό συνδιάστηκαν και με δύσκολες στιγμές του συλλόγου. Φυσικά όμως δεν μπορούμε να λησμονήσουμε πως ήταν «παρών» τόσο στο ιστορικό 3-0 στο Γ. Καραϊσκάκης, όσο και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 2014 και μάλιστα με ηγετικές παρουσίες.

Μετά από αυτή τη γεμάτη χρονιά ήρθε το σοκ του καλοκαιριού του 2015, με τον αποκλεισμό από την Καμπάλα. Αυτή την άσημη ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν που έβαλε τέλος στα όνειρα των «πράσινων» από τα ευρωπαϊκά σαλόνια πρόωρα.

Μια από τις πιο έντονες (αρνητικά) στιγμές του, στην «πράσινη» σταδιοδρομία του στον Παναθηναϊκό, έλαβε χώρα μετά από μια ήττα του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο από την Ξάνθη με 2-1. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού το ίδιο βράδυ του αγώνα, αποφάσισε να βγει σε νυχτερινό μαγαζί της παραλιακής, στο οποίο τραγουδούσε ο αγαπημένος του καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Αργυρός. Το γεγονός αυτό, εξαγρίωσε τον κόσμο του Παναθηναϊκού, όπου του ζήτησε τα «ρέστα», με τον ποδοσφαιριστή να αντιλαμβάνεται το λάθος του και να ζητάει συγνώμη για την ενέργεια του αυτή. Εξάλλου, δεν ήταν ένα παιδί που έδινε αφορμές και η αγωνιστική του εικόνα ήταν καθωσπρέπει, χωρίς να έχει δώσει δικαίωμα για να κατηγορηθεί ποτέ. Παρόλα αυτά το εν λόγω ατόπημα όπου υπέπεσε, δεν ήταν δυνατόν να σπιλώσει το όνομα του, ούτε την ιστορία του στην ομάδα.

Η ελληνοποίηση, η φυγή και η συμφωνία μεταξύ… κυρίων

Μετά από πέντε χρόνια παραμονής του στην Ελλάδα, ο Κάρλος είχε την επιθυμία να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο και να συμβάλει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην εθνική ομάδα. Με τη βοήθεια του Παναθηναϊκού και της ΕΠΟ οι διαδικασίες ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο, όμως ο Ζέκα πέρασε κανονικά την καθιερωμένη διαδικασία. Ο ποδοσφαιριστής είχε εκφράσει πολλές φορές πως αισθάνεται πατρίδα του την Ελλάδα και όλο αυτό τον οδήγησε σε αυτή του την απόφαση. Οι διαδικασίες ευδοκίμησαν και ο Ζέκα πήρε το διαβατήριο και... βαφτίστηκε Έλληνας.

Το 2016, είχε ανανεώσει το συμβόλαιο του με τον Παναθηναϊκό, όμως η Κοπεγχάγη το καλοκαίρι του 2017, έκανε πρόταση η οποία έφτανε τα 2.600.000€ και οι «πράσινοι» έδωσαν τα χέρια με του Δανούς. Κατά την αποχώρηση του, στην τελευταία του συνάντηση με τη διοίκηση του «τριφυλλιού» είχε δοθεί υπόσχεση από μεριάς ομάδας πως θα η πόρτα της επιστροφής είναι πάντα ανοιχτή και ανήκει στην μεγάλη οικογένεια του συλλόγου. Αυτή η συμφωνία μεταξύ κυρίων, σήμερα γίνεται πραγματικότητα και ο Κάρλος Ζέκα επιστρέφει στην ομάδα της καρδιάς του. Επιστρέφει σπίτι του.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0