Πρόσωπα

Αϊζάια Κάνααν: Ο Ησαΐας των μεγάλων ματς και των προκλήσεων! (video)

Αϊζάια Κάνααν: Ο Ησαΐας των μεγάλων ματς και των προκλήσεων! (video)

Αμφισβητήθηκε, επικρίθηκε και άκουσε τον… εξάψαλμο, όσο λίγοι. Βούτηξε στον κυκεώνα της σύγκρισης με μια θετικότατη «ανάμνηση» με το καλημέρα και έμεινε εκτός των ελληνικών playoffs. Εκείνος όμως απέδειξε ότι είναι γεννημένος για τα δύσκολα, κάνοντας πάντοτε ένα βήμα μπροστά στα μεγάλα παιχνίδια. Αυτός είναι ο Αϊζάια Κάνααν του Ολυμπιακού.

Η 35η έκδοση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της «πορτοκαλί θεάς» ανήκει πλέον στα βιβλία της ιστορίας και δη στην κατηγορία του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Το «μανταρίνι» του Σέρχιο Γιουλ ήταν αυτό που μετά από μία σειρά γεγονότων μιας πραγματικής μάχης 40 λεπτών, καθόρισε τον τελικό νικητή, παίρνοντας τη δόξα από πολλούς άλλους που άξιζαν περισσότερο να κοκορεύονται για την απόδοσή τους (Βεζένκοφ, Κάνααν και λιγότερο - λόγω κατάκτησης - Σέρχι Ροντρίγκεθ και Ταβάρες). Όπως και να ‘χει ότι γράφει δεν ξεγράφει, βάζοντας ένα πικρό φινάλε σε μια, εκτός των συνόρων, χρονιά ονειρική.

Κάπως έτσι μπήκε μία (άνω) τελεία (;) και στις υποχρεώσεις του Αϊζάια Κάνααν με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Του επίμονου εκείνου Αμερικανού με τις… πλεξούδες στα μαλλιά που ανέπτυξε μια περίεργη σχέση με τους φίλους της ομάδας και παρά τις δυσκολίες λίγο έλειψε να την κάνει και πρωταθλήτρια. Με τα πάνω του και τα κάτω του, τις ασταθείς βραδιές του και εκείνες που στα κρίσιμα, φώναξε «παρών». Όπως έκανε και στο Κάουνας ανεξαρτήτως αποτελέσματος το βράδυ της Κυριακής (21/5), αγγίζοντας το career high του στη EuroLeague (έχει 22 π. με την Ούνιξ), εκεί που η μπάλα ζύγιζε… τόνους.

Θυμίζουμε πως στον 32χρονο βιρτουόζο γκαρντ έπεσε ο… κλήρος του Γιώργου Μπαρτζώκα και δεν δηλώθηκε στη λίστα των ξένων για τα playoffs της Basket League, με την εκπληκτική του εμφάνιση στον τελικό να αποτελεί και την τελευταία του στην ομάδα του Πειραιά, τουλάχιστον για την τρέχουσα περίοδο (ο Ολυμπιακός έχει το δικαίωμα να ανανεώσει το συμβόλαιό του).

Το BN Sports καταπιάνεται λοιπόν με τον… στυγερό εκτελεστή και συνάμα αφοσιωμένο ,όπου χρειάστηκε, αμυντικό που στα μεγάλα παιχνίδια όχι μόνο δεν είχε ρόλο βοηθητικό, αλλά έκανε το step up και τα καθόρισε ή έστω προσπάθησε να το κάνει όταν η παρεμβάσεις δεν ήταν αφύσικες.

Η δύσκολη προσαρμογή

Τα παπούτσια στα οποία κλήθηκε να μπει, τύχαιναν μεγάλης αγάπης και κοινής αποδοχής. Ο Αϊζάια Κάνααν ήρθε στον Πειραιά για να αντικαταστήσει τον Τάιλερ Ντόρσεϊ ,γεγονός που σημαίνει πως αυτομάτως ο πήχης μπήκε πολύ ψηλά. Ούτε τη θέση του Ζαν Σαρλ ήρθε να καλύψει αλλά ούτε και του Χασάν Μάρτιν, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επιθυμία υποβάθμισης της αξίας των εν λόγω αθλητών. Όπως και να το κάνουμε όμως, το έργο του Ησαΐα, ήταν σαφώς πιο απαιτητικό και δύσκολο.

«Εγώ μπορώ μόνο να είμαι ο εαυτός μου. Δεν θέλω να είμαι και κάποιος άλλος. Όποιος θέλει μπορεί να αποδέχεται τον Αϊζάια όπως πραγματικά είναι», είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση του BN Sports στις αρχές του Δεκέμβρη και μετά από μία διαστημική εμφάνιση του Ολυμπιακού κόντρα στη Μπολόνια.

image-382503-any1000x1000.jpg

Το off ball παιχνίδι των «ερυθρολεύκων» στην επίθεση με τις συνεχείς κινήσεις και την επιδιωκόμενη πάταξη του «εγώ» στη… σκακιέρα του Μπαρτζώκα, δυσκόλεψαν τον Αϊζάια και αυτό ήταν πασιφανές. Δύο συνθήκες που έκαναν την προσαρμογή του, αργή και δύσκολη. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η πέτρα στα νεφρά. Οι μέτριες βραδιές του διαδέχονταν η μία την άλλη και αυτό είχε ως συνέπεια τους ψιθύρους. Εκείνος όμως δεν λύγισε.

Στα κρίσιμα, δεν τρόμαξε!

Την πρώτη του σπουδαία εμφάνιση τη «φυλούσε» για το ντέρμπι αιωνίων παραμονές της Πρωτοχρονιάς στο ΟΑΚΑ. Τότε που ο Ολυμπιακός έστησε… πάρτι στην έδρα του «άσπονδου εχθρού» του και το όνομα Κάνααν, «φτερούγισε» στις καρδιές των φίλων των Πειραιωτών.

Και αφού μεσολάβησε μία τρίποντη «ραψωδία» κόντρα στην ΑΕΚ αρχές του νέου έτους με 8/11 σουτ που ήταν ικανά για να σπάσει ρεκόρ 20ετίας, ο Κάνααν των μεγάλων παιχνιδιών περίμενε και πάλι τη σειρά του. Στην Κρήτη για το Final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας και στο πλαίσιο των ημιτελικών, ο Ησαΐας «χόρεψε» ξανά τον… αιώνιο στην 3η περίοδο και με τις συνεχόμενες «βόμβες» του, έδωσε αέρα στο σύνολο του Μπαρτζώκα. Σουτ που ξεκόλλησαν τον Ολυμπιακό και του έδωσαν… φτερά στα πόδια και τόνους αυτοπεποίθησης, στεκόμενος επιδεικτικά μπροστά από τον αντίπαλο πάγκο.


Ο Παναθηναϊκός εξελισσόταν σε αγαπημένο του..  θύμα και αφού είχε προηγηθεί μία εμφατική παρουσία στην Πόλη κόντρα στη Φενέρ για την κανονική διάρκεια, ήταν και πάλι «παρών» στο ΟΑΚΑ, για τη Basket League εκείνο το μεσημέρι της 19ης του Μάρτη. Οι «κάννες» του σίγησαν για λίγο και περίμεναν τη νέα, μεγάλη παράσταση για να εμφανιστούν. Περίμεναν τα playoffs της Ευρωλίγκα.

Με τον ίδιο εκτός των επιλογών του «κόουτς Μπι» για το υπόλοιπο του ελληνικού πρωταθλήματος, βρήκε κίνητρο στην πίστη στον εαυτό του και βοήθησε τα μέγιστα τον Ολυμπιακό να φτάσει μέχρι την… πηγή του Κάουνας. Αφενός μεν ήταν εκεί με τα 6/7 του τρίποντα στο πρώτο ματς της απαιτητικής σειράς με τη Φενέρμπαχτσε να συμβάλει τα μέγιστα στο 1-0 και αφετέρου προσπάθησε να κρατήσει τους «ερυθρόλευκους» ζωντανούς στην Πόλη στο Game 4. Μία σειρά στην οποία πέρα από το… βρωμόχερό του, έδειξε πως διαθέτει και αμυντικές αρετές. Αποκορύφωμα βέβαια όλων υπήρξε η παρουσία του στο Final-4, όπου και ύψωσε ανάστημα.

Αρχικά στον ημιτελικό με τη Μονακό, ήταν μέρος της «δαιμονισμένης» πεντάδας που κράτησε τους Μονεγάσκους στους 2 πόντους και έφερε… τούμπα το ματς. Μπορεί να μην φώναξε ως συνήθως «παρών» με το μακρινό του σουτ αλλά το έκανε με την παθιασμένη του άμυνα. Ο Αϊζάια δεν άφηνε τα αντίπαλα γκαρντ να πάρουν ανάσα (μαζί με τους Ουόκαπ και Παπανικολάου) βάζοντας και εκείνος το χεράκι του στο «μυθικό» Πειραιώτικο come back. Το καλύτερο όμως το κρατούσε για το φινάλε.

Στο σπουδαιότερο ματς της χρονιάς, στον τελικό για την κορυφή της Ευρώπης απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης είχε χέρι… αλφάδι. Με 5/6 τρίποντα και 2/3 σουτ εντός πεδιάς, ο Αϊζάια Κάνααν αποτέλεσε μαζί με τον Σάσα Βεζένκοφ τους κύριους λόγους χάρις τους οποίους ο Ολυμπιακός αν και είχε τους Φαλ, Ουόκαπ στο μηδέν και τους Σλούκα, Παπανικολάου στους 12 συνολικά, ηττήθηκε στα τελευταία 3,1’’ με μια… μανταρινάδα. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως θα μπορούσε να ευστοχεί μέχρι «αύριο» αν έπαιζε παραπάνω, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο.

Γύρισε το… χαρτί;

Και εκεί που όλα έδειχναν πως η αστάθειά του δεν θα του ανανεώσει το εισιτήριο παραμονής στον Πειραιά, όλα πλέον μένουν ανοιχτά. Ο Ησαΐας μετέτρεψε το 33.3% της κανονικής διάρκειας της Ευρωλίγκας (39/117) σε 59.2% από την περίμετρο σε playoffs και Final-4, αποδεικνύοντας σε όλους πως είναι γεννημένος από εκείνη τη… στόφα των μεγάλων ματς.

Με όσα έχει περάσει αυτόν τον έναν χρόνο και παρά τις πάμπολλες στιγμές που όλα έδειχναν πως θα τον λυγίσουν, ο βραχύσωμος Αμερικανός έκανε το δικό του άλμα. Εμφανίσεις και σκηνές… υγειούς τσαμπουκά (π.χ trash talking με Γκούντουριτς στο Game 5) ικανές να τον κάνουν άκρως αγαπητό στη συνείδηση του κόσμου του Ολυμπιακού και πλέον μένει να φανεί κατά πόσον κάτι τέτοιο συνέβη και στο μυαλό του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0