Πρόσωπα

Καρμέλο Άντονι: Με μία μπάλα του μπάσκετ κι ένα όνειρο έφτασε στην κορυφή! (video)

Καρμέλο Άντονι: Με μία μπάλα του μπάσκετ κι ένα όνειρο έφτασε στην κορυφή! (video)

Μετά από 19 σεζόν παρουσίας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, ο Καρμέλο Άντονι ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την ενεργό δράση.

Ο Καρμέλο μεγάλωσε κι εμείς μαζί του. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε για τον Αμερικανό σταρ με την πολυετή καριέρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού που ανήκει και στην λίστα με τους κορυφαίους 75 παίκτες στην ιστορία του NBA ενώ έχει ψηφιστεί 10 φορές ως All Star, να σταματήσει το μπάσκετ.

Όμως υπήρχαν μέρες που ο «Μέλο» δεν είχε τίποτα. Παρά μόνο μία μπάλα του μπάσκετ και ένα όνειρο στο οποίο βρήκε διέξοδο. Μεγάλωσε σε μια γειτονιά μεγάλης εγκληματικότητας στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, γι’ αυτό και η μητέρα του τον έστειλε σε σχολείο στη δυτική Βιρτζίνια για ένα καλύτερο περιβάλλον μάθησης και ζωής. Ακόμα κι αν η πορεία του δε μετουσιώθηκε σε κάποιο πρωτάθλημα, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά του στο άθλημα.

Ο Καρμέλο Άντονι ξεκίνησε την καριέρα του από το κολέγιο των Σίρακιουζ το 2003, όπου σαν πρωτοετής τους έδωσε πολύτιμη βοήθεια στην ομάδα να κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα 81-78 απέναντι στο κολέγιο του Κάνσας.

hqdefault.jpg

Η πορεία του εκεί έδειξε πως είναι έτοιμος για μεγαλύτερα πράγματα, έτσι δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του NBA την ίδια χρονιά όπου και επιλέχθηκε τρίτος από τους Ντένβερ Νάγκετς. Η ρούκι του σεζόν θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες μετά από εκείνη του ΛεΜπρόν Τζέιμς με τους Καβαλίερς, έχοντας μέσο όρο 21 πόντους, 6.1 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ. Μετά από αυτό, η καριέρα του εκτοξεύτηκε με τον ίδιο να βοηθάει την ομάδα του να φτάσει στους τελικούς της Δύσης την σεζόν 2008-2009. Στο Ντένβερ υιοθέτησε ηγετικό χαρακτήρα και έμεινε για 8 ολόκληρα χρόνια μέχρι το 2011 που υπέγραψε για τους Νιου Γιορκ Νικς.

Ο ερχομός του στην ομάδα της Νέας Υόρκης δημιούργησε πολλές προσδοκίες στους φίλους της που είχαν την πεποίθηση ότι θα επιστρέψουν στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων. Ένας από τους πιο αυθεντικούς σουτέρ των τελευταίων 20 χρόνων, έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για τους Νικς , των οποίων η πορεία έπαιρνε την κατιούσα αδυνατώντας να εξασφαλίσουν μια θέση στα play offs για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια.

Μετά από 7 σεζόν στους δις πρωταθλητές, ο 38χρονος σουτέρ ξεκίνησε ένα μίνι τουρ σε Θάντερ, Χοκς, Ρόκετς, Μπουλς και Μπλέιζερς επιλέγοντας ως τελευταίο του σταθμό τους «λιμνανθρώπους» του Λος Άντζελες. Στο Πόρτλαντ πάντως μπόρεσε και κέρδισε πίσω λίγη από τη δόξα του παρελθόντος. Στις 28 Ιανουαρίου 2022, όντας στους Λέικερς, με τους 28 πόντους που πέτυχε κόντρα στους Μέμφις Γκρίζλις, έγινε ο 9ος αθλητής στην ιστορία του ΝΒΑ που έφτασε του 28.000 πόντους.

Ο «Μέλο» γνωστός και για τις κοινωνικές του ευαισθησίες έλαβε το 2021 το τιμητικό βραβείο «Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ» για την προσφορά του στην εξάλειψη της αδικίας και του ρατσισμού, έχοντας δημιουργήσει το ίδρυμα «Καρμέλο Άντονι» για να βοηθάει τις κοινότητες που έχουν ανάγκη. Μεταξύ άλλων δε μπορούμε να παραλείψουμε πως διατηρεί τα «σκήπτρα» του δεύτερου σκόρερ της Team USA σε Ολυμπιακούς Αγώνες έχοντας κερδίσει 4 ολυμπιακά μετάλλια (3 χρυσά και 1 χάλκινο), αλλά δυστυχώς κανένα δαχτυλίδι στο NBA.
Τώρα είναι η ώρα να παραδώσει την σκυτάλη στον γιο του, Κίγιαν Άντονι, όπως λέει και ο ίδιος, που ήδη έχει δείξει δείγματα πως θα ακολουθήσει την πορεία του πατέρα του.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0