Πρόσωπα

Από το «respect» που ζητούσε κάποτε, πλέον ο Μουρίνιο «φοράει» τον τίτλο του… Αυτοκράτορα

Από το «respect» που ζητούσε κάποτε, πλέον ο Μουρίνιο «φοράει» τον τίτλο του… Αυτοκράτορα

Πριν από μερικά χρόνια αισθανόταν την ανάγκη να βάλει ένταση στη φωνή του, όταν εισέπραττε αμφισβήτηση. Πλέον, δεν τον ενδιαφέρει καν. Ο Ζοσέ Μουρίνιο δίνει μόνος του αξία στα επιτεύγματά του, με αύρα... «Αυτοκράτορα», στέλνοντας την  σε ακόμα έναν ευρωπαϊκό τελικό.  

«Έχω κατακτήσει 3 πρωταθλήματα Premier League, όσα δηλαδή δεν έχουν όλοι μαζί οι υπόλοιποι 19 προπονητές της Λίγκας αυτή τη στιγμή. Τρία για εμένα και δύο για τους υπόλοιπους. Γι’ αυτό σεβαστείτε. Σεβαστείτε».

Αυτά είναι λόγια του Ζοσέ Μουρίνιο όταν πριν από μια 4ετία βρισκόταν σε μια τρομερά προβληματική κατάσταση στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και φυσικά δεχόταν τα «πυρά» του αμείλικτου, αγγλικού Τύπου. Πόσο μακρινό φαίνεται. Και πόσο διαφορετικός άνθρωπος είναι πλέον…

Λίγη ώρα μετά το 3-0 της Τότεναμ στο «Ολντ Τράφορντ», τον Αύγουστο του 2018, ο Πορτογάλος κόουτς ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τους ρεπόρτερ και αποχώρησε από την συνέντευξη Τύπου εκείνης της αναμέτρησης ζητώντας, επιτέλους, σεβασμό.

Fast Forward στο 2023. Ένας πολύ πιο ήρεμος Ζοσέ Μουρίνιο. Ένας προπονητής που πλέον δεν αποδέχεται ούτε ο ίδιος τον χαρακτηρισμό «special one» που είχε δώσει κάποτε στον εαυτό του, όταν είχε παρουσιαστεί από την Τσέλσι μετά τις τρομερές επιτυχίες του στην Πόρτο.

Τότε, δηλαδή, που τον είχαν αποκαλέσει αλαζόνα και ο κόσμος άρχισε να μαθαίνει μια περσόνα που αναμφίβολα θ’ άφηνε το στίγμα της στο αγγλικό πρωτάθλημα. Και όντως το έκανε. Με σπουδαία πράγματα. Και φυσικά με απολύσεις. Τέσσερις για την ακρίβεια. Τσέλσι (δυο φορές), Γιουνάιτεντ και Τότεναμ.

Στην Αιώνια πόλη, από τη στιγμή που ανέλαβε τις τύχες της Ρόμα, έχει έρθει αντιμέτωπος με πολλά και φοβερά πράγματα σε ό,τι αφορά συμπεριφορές ανθρώπων στον αγωνιστικό χώρο. Τόσο, που είχε φτάσει σε σημείο να παραδεχθεί πως είχε κολλήσει πάνω του ένα μικροφωνάκι για να καταγράψει τα πάντα από συνομιλίες του με διαιτητή! Τον θεωρούσε «ύπουλο» και προκειμένου να είναι απόλυτα προστατευμένος, επέλεξε να έχει καταγεγραμμένη κάθε κουβέντα μεταξύ τους.

Σε αγωνιστικό επίπεδο με τους «τζιαλορόσι», έχει αποδείξει την αξία του. Έχει ήδη κατακτήσει το πρώτο, ιστορικά Europa Conference League στον περσινό τελικό της Αλβανίας και τώρα, έναν χρόνο αργότερα, οδήγησε την ομάδα του στον τελικό του Europa League στην Βουδαπέστη, για ματς με την Σεβίλλη.

Μετά την επιτυχία κόντρα στην Λεβερκούζεν και ερωτηθείς για τον τίτλο του «special one», τον οποίο είχε δώσει κάποτε ο ίδιος στον εαυτό του, ο Μουρίνιο αποκρίθηκε: «Μπα, πάει πια το special one…».

Ίσως να ειρωνευόταν, γνωρίζοντας πως ό,τι κι αν ειπωθεί πια, η ιστορία έγραψε το back-to-back σε τελικούς ευρωπαϊκής διοργάνωσης και με την Ρόμα, πέρα από την Πόρτο όπου το είχε καταφέρει πριν μια 20ετία. Οι Ρωμαίοι πριν από τον Ζοσέ Μουρίνιο είχαν 31 χρόνια να παίξουν σε ευρωπαϊκό τελικό και τώρα διεκδικούν ξανά τρόπαιο σε διοργάνωση της UEFA σε διαδοχικές αγωνιστικές περιόδους.

Το «Ολίμπικο» φωνάζει τόσο δυνατά το όνομα του… αναμορφωτή της Ρόμα για την τελευταία διετία, που ακούγεται σε κάθε σοκάκι της πανέμορφης πόλης, τα βράδια που σταματούν τα πάντα και ο κόσμος δίνει και μεταφέρει παλμό από τις εξέδρες σε ολόκληρη την Ρώμη.

Και για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, η πρόκριση στον τελικό του Europa League εξασφαλίστηκε με 28% κατοχή μπάλας στην ρεβάνς με τις «ασπιρίνες» και με 1 τελική, δίχως καν να είναι στον στόχο. Με xGoals στα 0,04! Που σημαίνει δίχως την παραμικρή προσπάθεια! Με πραγματικό χρόνο ποδοσφαίρου μόλις 54’! Με τον Ζοσέ να πανηγυρίζει έντονα για τις καθυστερήσεις των παικτών του στο φινάλε, αφού ο… σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Προς υπενθύμιση πολλών, πίσω στο 2010, το τρεμπλ της Ίντερ με τον Μουρίνιο στον πάγκο, ήρθε με κατάκτηση του Champions League αφού πρώτα ξεπεράστηκε το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά. Και σ’ εκείνη την αλησμόνητη ρεβάνς του «Καμπ Νόου», οι «νερατζούρι» είχαν ολοκληρώσει μόλις 74 μεταβιβάσεις έναντι των 691 της Μπαρτσελόνα.

Και έπειτα απ’ όλα αυτά, ποιος πανηγυρίζει και ποιος γράφει ιστορία ξανά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Ποιος δεν νοιάζεται καθόλου πλέον αν θεωρείται ξεπερασμένος και αν οι προπονητικές του μέθοδοι είναι τέτοιες που δεν ικανοποιούν το κομμάτι της διασκέδασης;

Ποιος δεν ζητάει πλέον σεβασμό, αλλά γνωρίζει την αξία του και δεν περιμένει αναγνώριση από κανέναν, πέρα από τον κόσμο της ομάδας του και τους ποδοσφαιριστές του; Ποιος δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό τελικό και ετοιμάζεται για το 6x6; 

Γι’ αυτό και όπως φανέρωσε, κάθε φορά που ανοίγει το κινητό του, έχει κάτι συγκεκριμένο στην οθόνη να του θυμίζει ότι μάλλον κάτι κάνει καλά και στη Ρώμη πίνουν νερό στ’ όνομά του. «Αυτοκράτορας» Ζοσέ. Όπως τον παρουσιάζει και η εικόνα που επέλεξε για την οθόνη του…

 

Κώστας Ζάλιαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0