Πρόσωπα

Κασίγιας - Τσεχ: Σύγχρονοι θρύλοι που «σβήνουν» μαζί την τούρτα γενεθλίων (video)

Κασίγιας - Τσεχ: Σύγχρονοι θρύλοι που «σβήνουν» μαζί την τούρτα γενεθλίων (video)

Κοινή ημέρα γενεθλίων, με ένα χρόνο διαφορά, για Ίκερ Κασίγιας και Πετρ Τσεχ, δύο τερματοφύλακες με διαφορετική αφετηρία αλλά ίδιο τερματισμό... ανάμεσα στους καλύτερους όλων των εποχών!

Αγωνιζόμενοι σε μια 15ετία με πολλούς ποιοτικούς τερματοφύλακες, Κασίγιας και Τσεχ, άφησαν το αποτύπωμα τους στην θέση.

Ο Κασίγιας μπήκε από μικρός στα δύσκολα αφού έκανε ντεμπούτο σε αγώνα Champions League σε ηλικία μόλις 18 ετών απέναντι στον Ολυμπιακό. Λίγους μήνες αργότερα θα γίνει ο νεότερος ποδοσφαιριστής (19 χρόνων και 4 ημερών) που, όχι μόνο συμμετείχε σε τελικό αλλά, κατέκτησε και το τρόπαιο, ρεκόρ που κρατά μέχρι σήμερα.

Ο Ίκερ Κασίγιας ήρθε εμφατικά και παρέμεινε «κάτω» από τα δοκάρια της «Βασίλισσας» για 16 χρόνια κερδίζοντας, μεταξύ άλλων, τρία Champions League πέντε πρωταθλήματα Ισπανίας και δύο Σούπερ Καπ Ευρώπης. Αποχωρίστηκε την αγαπημένη του Ρεάλ το καλοκαίρι του 2015 για την Πόρτο. Στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Κασίγιας η ατμόσφαιρα ήταν συναισθηματικά φορτισμένη.


Aγωνίστηκε με τους «Δράκους» για μία πενταετία και κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και δύο Σούπερ Καπ Πορτογαλίας. Σε διεθνές επίπεδο ο «San Iker» είχε τη χαρά να είναι ο βασικός τερματοφύλακας στην πιο επιτυχημένη ισπανική φουρνιά. Με τη φανέλα των «Furias Rojas» στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο 2010 σε ένα τελικό που άφησε το στίγμα του με τις επεμβάσεις του ενώ «πάτησε» δύο φορές στην κορυφή της Ευρώπης το 2008 και  το 2012.


Τον Μάιο του 2019 υπέστη οξύ έμφραγμα που τον ανάγκασε να κρεμάσει τα γάντια του έναν χρόνο αργότερα.

Στον αντίποδα η καριέρα του Τσεχ ξεκίνησε πιο ομαλά. Πρώτος σταθμός της καριέρας του η άγνωστη σε ευρωπαϊκό επίπεδο Μελ Μπλσανί για να ακολουθήσουν η Σπάρτα Πράγας και η Ρεν πριν μετακομίσει στο Λονδίνο. Εκεί θα περάσει 15 χρόνια ως παίκτης, αρχικά της Τσέλσι και μετέπειτα της Άρσεναλ. Με τους «Μπλε» ο Τσεχ έγραψε με «χρυσά» γράμματα το όνομα του τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και της Premier League. Ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το παρθενικό Champions League της Τσέλσι το 2012 με τον ίδιο να είναι καταλυτικός καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.


Μεταξύ άλλων, μετράει ένα Champions League, 1 Europa League,4  Premier League και πέντε F.A. Cup (4 με την Τσέλσι και ένα με την Άρσεναλ) ενώ σε ατομικό επίπεδο είναι ο τερματοφύλακας με τα περισσότερα clean sheets σε μία σεζόν στην Αγγλία(24) αλλά και αυτός με τις περισσότερες ανέπαφες εστίες στα χρονικά της Premier League (222) ρεκόρ που κρατούν μέχρι σήμερα.

Σήμα κατατεθέν του Τσέχου keeper ήταν το προστατευτικό σκουφάκι που φορούσε. Ένα «αξεσουάρ» που ήταν απαραίτητο για να αγωνίζεται μετά από έναν πολύ βαρύ τραυματισμό που αποκόμισε το 2006 σε έναν αγώνα με αντίπαλο τη Ρέντινγκ όταν συγκρούστηκε με τον Χαν. Ένας τραυματισμός που παραλίγο να του στερήσει τη ζωή…


Αναλύοντας όμως το στυλ και τα «ατού» του καθενός παρατηρούμε ότι, κατά κάποιον τρόπο, ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Από τη μία ο Κασίγιας που θεωρούνταν κοντός για τη θέση, μόλις 1,82μ, ήταν από τους πιο θεαματικούς portiere. Με τις εντυπωσιακές εκτιμήσεις του και τα φοβερά αντανακλαστικά έκανε ακόμα πιο δύσκολο στους αντιπάλους να βρουν δίχτυα.


Από την άλλη o Τσεχ διέθετε ένα γιγαντιαίο παρουσιαστικό (1.96μ.) που προειδοποιούσε για τις ικανότητές του χωρίς να στερείται ικανότητας σε άλλους τομείς.Ο πρώην διεθνής Τσέχος ήξερε πώς να «απλώνει» το κορμί του και να γίνεται σχεδόν απροσπέλαστος και καταστάσεις τετ-α-τετ. Εξαιρετικός στις εξόδους του και το ψηλό παιχνίδι.


Tα χρόνια της νιότης τους πέρασαν και η ώρα να «κρεμάσουν» τα γάντια τους είχε φτάσει. Έκτοτε ο Ισπανός θρύλος έχει βάλει τελεία στην ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο, χωρίς να ξέρουμε πότε και με ποιον τρόπο θα υπηρετήσει, ξανά, το άθλημα. Κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του θρυλικού Τσέχου. Τον Ιούνιο του 2019 αναλαμβάνει θέση τεχνικού συμβούλου στην ομάδα των «Μπλε» του Λονδίνου. Μία θέση που αποχωρίστηκε με την έλευση Μπόελι το 2022. Μάλιστα το 2020 λόγω προβλημάτων που είχε δημιουργήσει η πανδημία επέστρεψε εκτάκτως στην ενεργό δράση γράφοντας μία συμμετοχή με την ομάδα της Τσέλσι K23 στην Premier League 2.


Στη δική του περίπτωση όμως το μικρόβιο του τερματοφύλακα δεν είχε φύγει ακόμα. Τον Οκτώβριο 2019 άλλαξε άθλημα  αλλά όχι θέση αφού στράφηκε στο χόκεϊ επί πάγου αγωνιζόμενος ως τερματοφύλακας (goaltender στη γλώσσα του αθλήματος). Πρώτη του ομάδα η Γκίλφορντ Φοίνιξ, που αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία του Βρετανικού πρωταθλήματος.


Παρέμεινε εκεί τρία χρόνια μέχρι να έρθει η μετακίνηση του στην τωρινή του ομάδα, Χέλσφορντ Τσιφτέινς, που αγωνίζεται στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της Βρετανίας.

Αντώνης Παπαδόπουλος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0