Πρόσωπα

Σάσα Βεζένκοφ: Στα «χνάρια» Φορντ και Κλέιζα, περιμένει το βραβείο MVP και την… κούπα! (video)

Σάσα Βεζένκοφ: Στα «χνάρια» Φορντ και Κλέιζα, περιμένει το βραβείο MVP και την… κούπα! (video)

Όπως έκαναν παλαιότερα και οι Αλφόνσο Φορντ και Λίνας Κλέιζα, ο Σάσα Βεζένκοφ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της EuroLeague με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Μόνο που ο ίδιος θέλει να… διαφοροποιηθεί από τους προκατόχους του, συνδυάζοντας το βραβείο με την κατάκτηση του τροπαίου!

Σχετικά Άρθρα

Τι καλύτερο θα μπορούσε να ζητήσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας; Το ισχυρότερο «όπλο» της σεζόν στη φετινή EuroLeague, βρίσκεται στα χέρια του και στην ομάδα του. Ο Σάσα Βεζένκοφ διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Δεν έχει πάψει να το επιβεβαιώνει ούτε λεπτό φέτος.

Ο Βούλγαρος φόργουορντ του Ολυμπιακού αναδείχθηκε ως ο πρώτος σκόρερ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση για το 2022-23. Αγωνίστηκε συνολικά σε 38 παιχνίδια για την κανονική διάρκεια και τα playoffs, μετρώντας κατά μέσο όρο 17.24 πόντους. Στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται ο Ουέιντ Μπάλντουιν της Μακάμπι Τελ Αβίβ, έχοντας 17.17 πόντους σε 34 παιχνίδια.

Είναι ο τρίτος «ερυθρόλευκος» παίκτης που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο στην ιστορία της EuroLeague. Γενικότερα, όμως, αποτελεί μόλις την τρίτη φορά που καταλήγει στα χέρια κάποιου, ο οποίος φορά τη φανέλα ελληνικής ομάδας.

Την αρχή είχε κάνει ο Αλφόνσο Φορντ, το όνομα του οποίου φέρει και το βραβείο του πρώτου σκόρερ (Alphonso Ford Trophy). Ο αδικοχαμένος Αμερικανός, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 33 ετών, νικημένος από τη λευχαιμία, αγωνίστηκε για τους Πειραιώτες τη σεζόν 2001-02. Είχε μετρήσει μέσο όρο 24.8 πόντων, τερματίζοντας στην πρώτη θέση.

Παρόμοια διαδρομή ακολούθησε και ο Λίνας Κλέιζα το 2009-10. Στη μοναδική του σεζόν στον Ολυμπιακό είχε καταγράψει μέσο όρο 17.1 πόντων, κερδίζοντας την πρώτη θέση στη σχετική κατηγορία.

Ο «Βέζε», όμως, παρ’ ότι βαδίζει στα χνάρια τους, θέλει να το πάει ένα βήμα παραπέρα! Πέρα από την πρωτιά στο Performance Index Rating (PIR) με 21.2 πόντους και τη δεύτερη θέση στην κατηγορία των ριμπάουντ (μ.ο. 6.8), πίσω από τον Ματίας Λεσόρ (μ.ο. 7.1), αναζητά τη μεγαλύτερη διάκριση. Εκεί, που ο Φορντ και ο Κλέιζα δεν κατάφεραν να φτάσουν, παρά το γεγονός ότι ο Λιθουανός το 2010 πήγε μέχρι την πηγή, αλλά δεν ήπιε… νερό.

Ο Ολυμπιακός πέρυσι έμεινε εκτός τελικού, εξαιτίας του εκπληκτικού buzzer-beater που πέτυχε ο Βασίλιε Μίσιτς. Φέτος, θέλει να είναι όλα διαφορετικά. Όπως, άλλωστε, τονίζεται από όλους τους «ερυθρόλευκους», ο στόχος είναι ένας και απαιτούνται δύο βήματα. Νίκη στον ημιτελικό, νίκη στον τελικό και προσθήκη της τέταρτης ευρωπαϊκής κούπας στη συλλογή!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0