Πρόσωπα

Τι κάνει μία Ελληνίδα στη Σιγκαπούρη; Η Κατερίνα Φαλίδα πάντως διδάσκει… ποδόσφαιρο

Τι κάνει μία Ελληνίδα στη Σιγκαπούρη; Η Κατερίνα Φαλίδα πάντως διδάσκει… ποδόσφαιρο

Η πρώην ομοσπονδιακή προπονήτρια Κατερίνα Φαλίδα, από τα ελληνικά γήπεδα αποφάσισε να μετακομίσει στην μακρινή Σιγκαπούρη ως επικεφαλής προπονήτρια του εθνικού πρότζεκτ Unleash The Roar. Παράλληλα, η ομοσπονδία εκεί της εμπιστεύτηκε την γυναικεία εθνική ομάδα U17, παίζοντας έναν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανάπτυξης του ποδοσφαίρου της ασιατικής χώρας. 

Άρωμα… Ελλάδας έχει αποκτήσει το ποδόσφαιρο στη Σιγκαπούρη, με την καταξιωμένη προπονήτρια Κατερίνα Φαλίδα, κάτοχο διπλώματος UEFA PRO να είναι πλέον η τεχνικός της γυναικείας ομάδας U17

Η Κατερίνα ξεκίνησε την πορεία της στο άθλημα ως τερματοφύλακας, έχοντας μάλιστα στο βιογραφικό της την εθνική ομάδα γυναικών και τον ΓΣ Καλλιθέας. Η προπονητική μπήκε στη ζωή της το 2005, όταν και αποφοίτησε από τα ΤΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο και έκτοτε εργάζεται στο ποδόσφαιρο και βρίσκεται ανελλιπώς στους πάγκους. Η ίδια υπήρξε επί σειρά ετών η προπονήτρια της εθνικής ομάδας Κορασίδων, όταν μόλις 7 μήνες πριν αποφάσισε να πάρει την μεγάλη απόφαση και να κάνει ένα μεγάλο βήμα, μετακομίζοντας στην Σιγκαπούρη.

Από το Νοέμβριο του 2022 έχει αναλάβει την προπόνηση αλλά και την καθοδήγηση των κοριτσιών της χώρας που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Επιπλέον, υποστηρίζει ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ που έχει ως σκοπό να βελτιώσει το άθλημα και να δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε νεαρά κορίτσια της χώρας ώστε να ασχοληθούν με αυτό. 


image0.jpg


Σύμφωνα με την ίδια, όπως ήταν αναμενόμενο, η αλλαγή που έκανε στην ζωή της δεν ήταν εύκολη: «Ήταν αρκετά δύσκολα στην αρχή. Τους πρώτους μήνες ήμουν λίγο χαμένη αλλά οι άνθρωποι γύρω μου με βοήθησαν. Οι συνάδελφοι και οι υπεύθυνοι του προγράμματος ακόμα περισσότερο». 

Η πρώην Ελληνίδα τερματοφύλακας, που έχει εργαστεί και σε ελληνικές ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, υποστήριξε πως η απόφαση που πήρε ήταν δύσκολη. Ωστόσο, η θέληση του να εμφυσήσει τις γνώσεις που ήδη είχε στα νεαρά κορίτσια της Σιγκαπούρης αλλά και να «ζήσει» το άθλημα σε μια άλλη ήπειρο όπου το ποδόσφαιρο γυναικών αναπτύσσεται ταχύτατα, ήταν αυτό που την παρακίνησε ώστε να κάνει αυτό το τεράστιο άλμα στην καριέρα της. 

Σχετικά με το κίνητρο που την οδήγησε σε αυτή την απόφαση, είπε: «Αισθάνομαι ότι έχω μια υποχρέωση να μεταλαμπαδεύσω το δικό μου πάθος και τις γνώσεις μου στην νέα γενιά, έτσι ώστε οι νέες παίκτριες να γίνουν καλύτερες, να εξελιχθούν μέσα από αυτό και να μείνουν για πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο, όχι μόνο ως αθλήτριες. 

«Παράλληλα θέλω συνεχώς να γνωρίζω νέα πράγματα, να βελτιώνω τις δεξιότητες μου και να εξελίσσομαι σαν επαγγελματίας προπονήτρια αλλά και σαν άνθρωπος. Αυτή η επιλογή μου να εργαστώ και να ζήσω στην Ασία με έχει ήδη αλλάξει και δυναμώσει σε όλα τα επίπεδα.» 

Η Κατερίνα Φαλίδα, στους έξι αυτούς μήνες που έχει ζήσει στην Σιγκαπούρη έχοντας αναλάβει αυτή την νέα πρωτοβουλία, δηλώνει ευχαριστημένη από τις επιδόσεις της ομάδας της, με πολλές παίκτριες να έχουν τις ικανότητες ώστε μετέπειτα να εξελιχθούν και να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο του αθλήματος. 

Η πρώτη της αγωνιστική εμπειρία επί ασιατικού εδάφους ήταν το διεθνές τουρνουά Jenesys στην Ιαπωνία τον περασμένο Μάρτιο. Εκεί η ομάδα της μετά από μία εξαιρετική παρουσία κατέκτησε την πρώτη θέση στο γκρουπ της και έφτασε για πρώτη φορά στην 4η θέση ανάμεσα σε παραδοσιακές δυνάμεις του ασιατικού ποδοσφαίρου, όπως η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.


image1.jpg


Η πρώτη επίσημη διοργάνωση στην οποία συμμετείχε με την ομάδα της, ήταν η προκριματική φάση για το Κύπελλο Ασίας γυναικών Κ17 του 2024. Ενόψει του τουρνουά αυτού, η ίδια στόχευε στο να εμπνεύσει πρώτα από όλα την απαραίτητη αυτοπεποίθηση στις παίκτριες της, οι οποίες θα εκπροσωπούσαν για πρώτη φορά την χώρα τους σε επίσημο διεθνές τουρνουά.  

Ήδη από τα πρώτα παιχνίδια των προκριματικών, φάνηκε πως η ομάδα της Ελληνίδας τεχνικού θα είναι στο εξής υπολογίσιμη αντίπαλος, παρά τον αποκλεισμό της.

Στις 28/4 η ομάδα πέτυχε την πρώτη της διεθνή νίκη στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ασίας, με ένα εμφατικό 7-0 απέναντι στο Τουρκμενιστάν. Οι «Λέαινες» ήταν καταιγιστικές ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, σημειώνοντας πέντε γκολ χωρίς να αφήσουν κανένα περιθώριο αντίδρασης στην αντίπαλη ομάδα.


falida.jpg

Δυστυχώς οι νίκες δεν συνεχίστηκαν και μία ήττα από το Μπαγκλαντές (1 /2,3-0) ήταν αρκετή ώστε να θέσει την ομάδα της Ελληνίδας προπονήτριας εκτός συνέχειας στα προκριματικά. 

Παρά το αποτέλεσμα, η Κατερίνα δήλωσε στην συνέντευξη τύπου μετά το ματς: «Αυτή η ομάδα έχει παρουσιάσει τεράστια βελτίωση από τότε που δημιουργήθηκε και υπάρχουν πολλές δυνατότητες που ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί στον μέγιστο βαθμό. Είμαι ενθουσιασμένη που θα συνεχίσω να δουλεύω μαζί με αυτά τα κορίτσια. Το τουρνουά ήταν μία καλή αρχή και θα επανέλθουμε δυνατότερες στην επόμενη διοργάνωση». 


Βασιλική Μπαρτζιώτη
www.bnsports.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0