Πρόσωπα

Αντελίνο Βιεϊρίνια: Oι 5+1 στιγμές του Πορτογάλου που έγινε… Θεσσαλονικιός! (video)

Αντελίνο Βιεϊρίνια: Oι 5+1 στιγμές του Πορτογάλου που έγινε… Θεσσαλονικιός! (video)

Οι Αντελίνο Βιεϊρίνια έφτασε τον αριθμό ορόσημο των 300 συμμέτοχών με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και το BN Sports κάνει μία σύντομη αναδρομή στις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του με τον «δικέφαλο» στο στήθος.

Σχετικά Άρθρα

Είναι κάποιες έννοιες, το βάρος των οποίων δεν μπορεί να μετρηθεί. Και αυτό διότι η σημασία τους και η αξία τους δεν αποτελεί απτό, χειροπιαστό γεγονός αλλά κάτι ακόμα μεγαλύτερο, πιο σπουδαίο. Κάτι σαν τον Αντελίνο Βιεϊρίνια και τον ΠΑΟΚ ένα πράγμα. Μία σχέση που έχει περάσει από χίλια κύματα όμως δεν… ξεθωριάζει στο χρόνο. Κρατά αναλλοίωτη την αυθεντικότητά της και το ειδικό της βάρος για τις επόμενες γενιές και τους παρατρεχάμενους.

Ο αρχηγός του «Δικεφάλου του Βορρά» συμπλήρωσε στο ντέρμπι της πόλης με τον Άρη τις 300 συμμετοχές με την ασπρόμαυρη φανέλα στις δυο του θητείες στην Τούμπα. Ένας αριθμός ορόσημο, μπαίνοντας πλέον στον κλειστό κύκλο των 300αρηδων. Ο Πορτογάλος που πέρασε αλλαγή στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα με τον Άρη, άφησε πλέον πίσω του τον Νίκο Αλαβάντα (299) μένοντας μόνος στην 11η θέση της λίστας. Παράλληλα, ξεπέρασε και τον εμβληματικό Γιώργο Κούδα στη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων ηλικιακά ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, βλέποντας πλέον την πλάτη μονάχα του Κώστα Χαλκιά.

Ο 37χρονών,  3 μηνών και 9 ημερών Πορτογάλος συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία στη Θεσσαλονίκη και το BN Sports επιχειρεί να θυμίσει τις πιο… Βιεϊρίνια - αγωνιστικές κυρίως - στιγμές της σχεδόν δεκάχρονης παρουσίας του στη Βόρεια Ελλάδα. Φυσικά δεν θα μπορούσε να μη γίνει λόγος στην αντίθεσή με την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη σε εκείνο το περίφημο ματς της Τούμπας με την ΑΕΚ το Μάρτη του 2018 με το ακυρωθέν γκολ από τον Κομίνη και το… viral «τιναφτορε» για την αποχώρηση του Ολυμπιακού από το γήπεδο λόγω αντικειμένου που δέχτηκε ο Όσκαρ Γκαρθία στο κεφάλι.


3/7/2008: Η μέρα που άλλαξε ο ρους της ιστορίας και των δύο πλευρών

Μία μέρα πριν τη διάσημη ημερομηνία των Αμερικανών, ο ΠΑΟΚ έχει το δικό του χρονικό σημάδι. Και αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την 3η του Ιούλη του 2008. Οι «ασπρόμαυροι» του Φερνάντο Σάντος τότε προχώρησαν στο δανεισμό ενός βραχύσωμου, Πορτογάλου ο οποίος έμελλε να γίνει ο σπουδαιότερος αρχηγός της σύγχρονης ιστορίας τους.
3316835.jpg

Ο βιρτουόζος με τα… παραπανίσια κιλά και την άρτια τεχνική κατάρτιση, μαγεύτηκε αμέσως από τη δύναμη της Τούμπας όταν είδε 8 χιλιάδες κόσμου σε μια ανοιχτή προπόνηση του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι εκείνο. Αυτό ήτα. Έρωτας με την πρώτη ματιά, με την καθιέρωση να έρχεται σταδιακά.

19, 26/8/10: Ο παράγοντας Χ για την ευρωπαϊκή ύπαρξη του ΠΑΟΚ

Και αφού χάθηκε στα… σημεία η πρόκριση στο Champions League σε εκείνες τις συναντήσεις με τον Άγιαξ το καλοκαίρι του 2010, ο ΠΑΟΚ έπρεπε να ξεπεράσει το υψηλό εμπόδιο της Φενέρμπαχτσε για να κλείσει εισιτήριο στο Europa League εκείνης της σεζόν. Και ευτυχώς για εκείνον, είχε τον άνθρωπό του.

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια με ένα… κεραυνό στη Θεσσαλονίκη και μία τελική πάσα στην Πόλη για τον Μουσλίμοβιτς, έβαλε «φαρδιά πλατιά» την υπογραφή του στην πρόκριση του ΠΑΟΚ απέναντι στα «καναρίνια».

12/5/2018: Ο δικός του τελικός

Έφυγε, έζησε το όνειρο της Bundesliga, πανηγύρισε το Euro του 2016 με την Πορτογαλία και επέστρεψε στο «σπίτι» του για να κατακτήσει τίτλους με την αγαπημένη του ομάδα. Είχε αφήσει άλλωστε φεύγοντας την… πόρτα ορθάνοιχτή και η επιστροφή του αποτελούσε θέμα χρόνου. Το καλοκαίρι του 2017 δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες και για τις δύο πλευρές και έτσι οι δρόμοι του ΠΑΟΚ με τον Βιεϊρίνια, έσμιξαν ξανά. Και με το… καλημέρα, λίγο έλειψε να στεφθεί και πρωταθλητής.

Τα όσα έγιναν στην Τούμπα μετά το γκολ του Βαρέλα πείσμωσαν το «δικέφαλο» και τον αρχηγό του. Συνεπώς η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στον τελικό με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, αποτελούσε ζήτημα «ζωής και θανάτου» στα μάτια όλων. Και κυρίως στα δικά του. Η απευθείας εκτέλεση φάουλ του κάπτεν έλυσε το… γόρδιο δεσμό και ο ΠΑΟΚ έβαλε το «νερό στο αυλάκι» για τη δική του απάντηση στο πρωτάθλημα της ΑΕΚ.


16/3/2019: Η «οβίδα» του με τον Παναιτωλικό και το… γυαλισμένο μάτι!

Την επόμενη χρονιά όμως κανένας δεν μπορούσε να στερήσει τον τίτλο στο «δικέφαλο του Βορρά». Αν και αρκετοί θέλησαν να βάλουν… φωτιά στο αήττητό του, κανένας δεν τα κατάφερε με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο να φτάνει κοντά. Και εκεί όμως, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια είχε την απάντηση.

Το γκολ του Μπαϊροβιτς στο 55’ «άναψε τα λαμπάκια» στο κεφάλι του Πορτογάλου και εκείνος με τη σειρά του έγινε… ταύρος εν υαλοπωλείο. Στα λεπτά που ακολούθησαν μέχρι την ολική ανατροπή, ο 300άρης πλέον Βιεϊρίνια έπεφτε στη μπάλα σαν «μανιασμένος», λες και το παιχνίδι βρισκόταν στα τελευταία του δευτερόλεπτα. Και το αποκορύφωμα στην… τρέλα του για αντίδραση, ήρθε με εκείνο το απίθανο σουτ από μακρινή απόσταση που έφερε το ματς αρχικά στα ίσα στο 64’ (τρία λεπτά μετά σκόραρε και ο Μάτος για το 1-2).

21/4/2019: Η απόλυτη αποθέωση για τον τραυματία αρχηγό στη φιέστα κόντρα στο Λεβαδειακό

Όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος σε συνέντευξή του, την εν λόγω στιγμή δεν την αλλάζει με τίποτα από όσα έχει ζήσει στον ΠΑΟΚ, ισοσκελίζοντάς την μόνο με την κατάκτηση του Euro. O άτυχος στο τελείωμα εκείνης της ονειρικής χρονιάς για τους «ασπρόμαυρους» Βιεϊρίνια, υπέστη ρήξη χιαστού και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να αγωνιστεί στον αγώνα με το Λεβαδειακό στην Τούμπα που θα ισοδυναμούσε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και τι μ’ αυτό; Γινόταν να λείπει από το πάρτι;

Ο Πορτογάλος μπακ χαφ, παρότι με κομμένο χιαστό, αντικατέστησε στο φινάλε του ματς με τους Βιωτούς τον Πέλκα για να πάρει το ζεστό χειροκρότημα 30.000 ΠΑΟΚτζήδων που δεν σταμάτησαν να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του. Στιγμή που θα θυμάται σε όλη του τη ζωή.

17/3/2022: Η έννοια του μαχητή συνυφασμένη με μία φωτογραφία
vierinha.jpg

Αποτελεί δίχως άλλο την πιο αντιπροσωπευτική φωτογραφία της γεμάτης αυταπάρνησης «ασπρόμαυρης» καριέρας του. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ κατέθεσαν και την ψυχή τους στο Βέλγιο κόντρα στη Γάνδη για να πάρουν την πρόκριση στα προημιτελικά του Conference League με τον «καπετάνιο» του πλοίου να αγωνίζεται στο δεύτερο μισό του β ‘ ημιχρόνου με μπαταρισμένο κεφάλι λόγω χτυπήματος που δέχτηκε. Ούτε εκεί όμως πτοήθηκε ο Αντελίνο Βιεϊρίνια.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0