Πρόσωπα

Ιωαννίδης, Σπόραρ - Λιβάι Γκαρσία, Τσούμπερ: Η κούρσα τίτλου Παναθηναϊκού και ΑΕΚ έχει γίνει υπόθεση των… φορ (video)

Ιωαννίδης, Σπόραρ - Λιβάι Γκαρσία, Τσούμπερ: Η κούρσα τίτλου Παναθηναϊκού και ΑΕΚ έχει γίνει υπόθεση των… φορ (video)

Τέσσερις ποδοσφαιριστές που έχουν κάνει το γκολ, προσωπική υπόθεση. Ιωαννίδης και Σπόραρ από τη μία, Λιβάι Γκάρσια και Τσούμπερ από την άλλη, ηγούνται των ομάδων τους στο σκοράρισμα στα play off της Stoiximan Super League και η συνεισφορά τους στην μεγάλη αναμέτρηση της Λεωφόρου, Παναθηναϊκός – ΑΕΚ, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική!

Η μάχη του τίτλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ στη Λεωφόρο (30/04, 20:00) βρίσκεται ελάχιστες ώρες μακριά. Οι δύο κορυφαίες ομάδες της Stoiximan Super League πρόκειται να αναμετρηθούν σε ένα παιχνίδι που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί «τελικός».

Τόσο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, όσο και ο Ματίας Αλμέιδα έχουν την τύχη να διαθέτουν ρόστερ με εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές, αλλά και επιθετικούς που κάνουν τη διαφορά. Από τη μία οι «πράσινοι» Αντράζ Σπόραρ και Φώτης Ιωαννίδης. Από την άλλη οι «κιτρινόμαυροι» Λιβάι Γκαρσία και Στίβεν Τσούμπερ.

Τέσσερις ποδοσφαιριστές που ηγούνται των ομάδων τους στο σκοράρισμα στο μίνι-πρωτάθλημα των play off και χωρίς αμφιβολία στο ντέρμπι της Κυριακής (26/04) πολλά θα εξαρτηθούν από εκείνους.

Αντράζ Σπόραρ & Φώτης Ιωαννίδης

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει έναν… μόνιμο πονοκέφαλο κάθε φορά που πρέπει να διαλέξει τη σύνθεση της ομάδας του. «Ποιος θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος;». Σε τελική ανάλυση όμως, όποια επιλογή κι αν κάνει σίγουρα θα δικαιωθεί.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει με τους δύο επιθετικούς του Παναθηναϊκού το τελευταίο διάστημα. Αμφότεροι είναι σε εξαιρετική κατάσταση και έχουν πετύχει τα πέντε από τα συνολικά εφτά γκολ του «τριφυλλιού» στα play off ως τώρα.

Του… γκρίνιαζαν και τώρα «κλείνει στόματα»

Ο Αντράζ Σπόραρ πλέον έχει αρχίσει να δείχνει την κλάση του. Τον λόγο που η μεταγραφή του στο «τριφύλλι» το καλοκαίρι έκανε τόσο ντόρο. Ο Σλοβένος στράικερ δέχθηκε έντονη κριτική, ειδικά μετά το χαμένο πέναλτι που είχε στις καθυστερήσεις του αγώνα με το Βόλο (0-0), στη μοναδική απώλεια των «πρασίνων» ως τώρα στα play off.

Έκτοτε έχει βρεθεί τρεις φορές στον πίνακα των σκόρερ, ενώ παράλληλα έχει σημειώσει και μία ασίστ. Πολυτιμότερο βέβαια γκολ, αυτό απέναντι στον Άρη στο Κλ. Βικελίδης, όταν και χάρισε τη νίκη με 1-0 στον Παναθηναϊκό.

Ο Σπόραρ μάλιστα είναι σταθερός στις επιδόσεις του, καθώς ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια με γκολ ανά 5,4 προσπάθειες και τώρα στα play off χρειάζεται 5,3.

Κάθε γκολ και… λύτρωση

Ο Ιωαννίδης από την άλλη έχει σημειώσει ένα γκολ λιγότερο από τον συμπαίκτη του. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν μετράει τόσο η ποσότητα, όσο η ποιότητα. Ο Φώτης έχει γίνει ο άνθρωπος της στιγμής για τον Παναθηναϊκό τη φετινή σεζόν. Κάτι που συνεχίζει να αποδεικνύει και στα play off.

Ο 23χρονος φορ έχει σκοράρει στα δύο τελευταία ματς, με ΠΑΟΚ και Βόλο, καθοριστικά γκολ. Στην Τούμπα ήταν εκείνος που από το σημείο του πέναλτι χάρισε στην ομάδα του τη νίκη στις καθυστερήσεις (90+1’), ενώ στο Πανθεσσαλικό «άνοιξε» το δρόμο για τη νίκη μόλις 15’’ μετά το ξεκίνημα του β΄μέρους.

Μπορεί να χρειάζεται μερικές παραπάνω προσπάθειες για να βρει δίχτυα (1 γκολ ανά 6 τελικές), αλλά αυτό μικρή σημασία έχει, αφού όποτε το «τριφύλλι» χρειάζεται το γκολ, αυτός το προσφέρει.

Λιβάι Γκαρσία & Στίβεν Τσούμπερ

Η φετινή εξαιρετική σεζόν που διανύει η ΑΕΚ πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον Ματίας Αλμέιδα. Ο Αργεντινός τεχνικός έχει μετατρέψει την «Ένωση» σε μία καλοκουρδισμένη μηχανή, η οποία έχει βάλει πλώρη για τον τίτλο.

Μία από τις ρηξικέλευθες αλλαγές, που έκανε ο Αλμέιδα, ήταν να «βαφτίσει» δύο εξτρέμ, φορ, για να καλύψει τα κενά της ομάδας. Όχι όμως ως λύσεις ανάγκης, αλλά ως μόνιμες επιλογές, έχοντας ως γνώμονα τα «θέλω» του στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Λιβάι Γκαρσία από το ξεκίνημα της σεζόν επωμίστηκε το ρόλο του βασικού σέντερ φορ της ΑΕΚ, ενώ ο Τσούμπερ μετά την επιστροφή του στα γήπεδα από τον τραυματισμό του ακολούθησε το ίδιο μονοπάτι. Η επιλογή αυτή δικαιώνει απόλυτα τον Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος βλέπει τις ιδέες του να καρποφορούν.

Ειδικά στα play off οι δύο «κιτρινόμαυροι» έχουν βρει το δρόμο προς τα δίχτυα περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή της ομάδας, ενώ παράλληλα αποτελούν μόνιμη απειλή για τα αντίπαλα «καρέ». Συγκεκριμένα, έχουν πετύχει τα μισά από τα 12 γκολ της «Ένωσης» σε έξι αγωνιστικές ως τώρα.

Βρίσκει ξανά ρυθμό

Ο Λιβάι Γκαρσία, παρότι στο φινάλε της κανονικής διάρκειας είχε μείνει μακριά από τα γκολ λόγω και του τραυματισμού που τον κράτησε εκτός δράσης, στα play off έχει βρει ξανά ρυθμό. Ο επιθετικός από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο έχει βρει σε πέντε αγώνες ως τώρα, τρεις φορές το δρόμο προς τα δίχτυα, ενώ έχει μοιράσει και μία ασίστ.


Μάλιστα, χρειάζεται περίπου 4,7 προσπάθειες για να καταφέρει να σκοράρει, ένας αριθμός που δείχνει πόσο «εύκολα» βρίσκει το γκολ.

Ήρθε από τον πάγκο και έλαμψε

Ανάλογα βέβαια είναι και τα νούμερα του Στίβεν Τσούμπερ. Ο Ελβετός πλέον καλείται να «γεμίσει τα παπούτσια» του Σέρχιο Αραούχο και έχει γίνει ο παρτενέρ του Λιβάι στην επίθεση. Σαφώς η δουλειά του διαφέρει αρκετά από αυτή του αρχηγού της ΑΕΚ, αλλά τα αποτελέσματα είναι πέρα για πέρα ικανοποιητικά.

Τρία γκολ και μία ασίστ έχει και ο Τσούμπερ σε αυτές τις έξι αγωνιστικές των play off, με αποκορύφωμα φυσικά την «ντοπιέτα» απέναντι στον Άρη. Φυσικά, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ελβετός στα μισά παιχνίδια έχει μπει ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο.

 

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0