Πρόσωπα

Ποιος Λεμονής και ποιος Χιμένεθ; Βαλβέρδε, Κίκε Φλόρες και, πλέον, Νταρντάι! (video)

Ποιος Λεμονής και ποιος Χιμένεθ; Βαλβέρδε, Κίκε Φλόρες και, πλέον, Νταρντάι! (video)
Προπονητές «πιστοί στρατιώτες» δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα! Κι αν σε κάθε τέτοια συζήτηση, αυτομάτως έρχονται στο νου δύο ονόματα, μία «ματιά» εκτός συνόρων, αποδεικνύει πως οι τρεις -και άνω- θητείες σε έναν «πάγκο», συναντώνται και στα... καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης!
Τάκης Λεμονής και Μανόλο Χιμένεθ έχουν «γράψει» τη δική τους ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πέραν των επιτευγμάτων τους, όμως, συνηθίζεται να αναφέρονται ως τα κύρια παραδείγματα επιστροφής προπονητών, σε ομάδες από τις οποίες αποχώρησαν.

Τέσσερις θητείες ο πρώτος στον Ολυμπιακό, ισάριθμες ο δεύτερος στην ΑΕΚ. Το εν λόγω φαινόμενο, όμως, όχι απλώς δεν είναι αμιγώς ελληνικό, αλλά στην παρούσα φάση εντοπίζεται σε δύο από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης!

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο Παλ Νταρντάι και η «σχέση» του με τη Χέρτα Βερολίνου, που πέρασε στην τρίτη... φάση της.

Παλ Νταρντάι: Δύο δεκαετίες στη Χέρτα και... συνεχίζει!

«Χάρισε» 15 χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας στη Χέρτα Βερολίνου και στις 16 Απριλίου του 2023, ανακοινώθηκε για τρίτη φορά ως προπονητής της!

Η αρχή έγινε τον Φεβρουάριο του 2015. Η πρώτη του θητεία και μακροβιότερη έως σήμερα, διήρκησε 4.5 χρόνια (έως τον Ιούνιο του 2019), με όμορφες και δύσκολες στιγμές, αλλά σίγουρα ως αποκορύφωμα, την επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τη σεζόν 2016/17, μετά από επτά χρόνια απουσίας.



Στα τέλη του Ιανουαρίου του 2021, επέστρεψε στον «πάγκο» της Χέρτα για μόλις έξι μήνες, ενώ έπραξε κάτι αντίστοιχο φέτος, σε μία προσπάθεια να σώσει την «παρτίδα» και να γλιτώσει τον σύλλογο από τον υποβιβασμό, ένας άνθρωπος που τον γνωρίζει πολύ καλά.

Με τη Χέρτα Βερολίνου στην τελευταία θέση της Bundesliga, πάντως, και στο -5 από τη ζώνη της παραμονής, μετά από 28 αγωνιστικές, μόνο ως εύκολο δεν λογίζεται το έργο του.

Ερνέστο Βαλβέρδε: Επιστροφή στο «σπίτι», Νο.3!

Γνώριμος των ελληνικών γηπέδων, με δύο θητείες στον Ολυμπιακό και δεδομένα, στη λίστα με τους κορυφαίους προπονητές που πέρασαν ποτέ από τη χώρα μας.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε «γαλουχήθηκε» στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Υπήρξε ο πρώτος σύλλογος που προπόνησε. Εκεί ξεκίνησε να «φτιάχνει» το όνομά του, από τον Ιούλιο του 2003, έως το καλοκαίρι του 2005, πριν το «εκτοξεύσει» με την παρουσία της Εσπανιόλ στον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2007.

Η απουσία της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έκτοτε, έως ότου φτάσουμε στο 2019, φανερώνει το μέγεθος του επιτεύγματος. Έστω κι αν ήταν η Σεβίλλη αυτή που «σήκωσε» το τρόπαιο.

Μετά το ανεπιτυχές «πέρασμά» του από τη Βαλένθια, για μόλις έξι μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2012, έως τον Ιούνιο του 2013, ανέλαβε ξανά τα «ηνία» των Βάσκων.

Επί τέσσερα χρόνια ανέβασε σταθερά τις... μετοχές του, «άνοιξε» την πόρτα της Μπαρτσελόνα κι όταν ξαναβγήκε από αυτήν, η Αθλέτικ Μπιλμπάο τον κάλεσε ξανά στο «σπίτι» του, αφού από τον Ιούλιο του 2022, αποτελεί και πάλι τον προπονητή της.

valverde_1.jpg


Κίκε Φλόρες: «Γυρολόγος», εκτός κι αν πρόκειται για τη Χετάφε!

Η παρουσία του σε εννέα διαφορετικές ομάδες, σε ένα χρονικό διάστημα περίπου 20 ετών, δεν ακούγεται υπερβολική. Αν αναλογιστεί κανείς, όμως, πως οι θητείες του είναι 12 συνολικά, τα δεδομένα αλλάζουν.

Ο Κίκε Φλόρες έχει περάσει -μεταξύ άλλων- από τον πάγκο της Μπενφίκα, της Βαλένθια, της Γουότφορντ (δις), αλλά και της Ατλέτικο Μαδρίτης, με την οποία κατέκτησε τον σημαντικότερο τίτλο της καριέρας του: το Europa League της σεζόν 2009/10.

Παρόλα αυτά, το όνομά του δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους «ροχιμπλάνκος». Κι ας ήταν το πρώτο τους ευρωπαϊκό τρόπαιο, μετά από 48 χρόνια «ανομβρίας». Οι επιλογές του δείχνουν πως η καρδιά του «ανήκει» στη Χετάφε.



Από αυτήν ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το καλοκαίρι του 2004 (έως αυτό του 2005), εκεί «επέστρεψε» για έναν μήνα το 2015 (από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο) και σε αυτήν ξαναγύρισε τον Οκτώβριο του 2021, για να «σπάσει» την... κατάρα που τον ήθελε να μην αντέχει στον συγκεκριμένο πάγκο, για περισσότερο από έναν χρόνο, παρά τις τόσες θητείες του.

Η τρίτη συνεργασία τους, πάντως, φαίνεται πως έχει μπει σε πολύ καλύτερες βάσεις.

Η Χετάφε έχει σταθεροποιηθεί στη La Liga και φέτος (σεζόν 2022/23) «κρατά» την τύχη στα χέρια της, αφού εννέα αγωνιστικές πριν το φινάλε, βρίσκεται στο +4 από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Χώρος για επανάπαυση, πάντως, δεν υπάρχει! Πόσω μάλλον από τη στιγμή που δύο σύλλογοι με τεράστια ιστορία (Εσπανιόλ και Βαλένθια) ψάχνουν τρόπο να σωθούν, «τραβώντας» κάποια άλλη ομάδα προς τις χαμηλότερες κατηγορίες.

quique_flores.jpeg

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0