Πρόσωπα

Παυλίδης, όπως λέμε Σαράφης και Μαύρος! (video)

Παυλίδης, όπως λέμε Σαράφης και Μαύρος! (video)
Την τελευταία φορά που Έλληνας σκόραρε δύο φορές σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ο κόσμος έβλεπε τα ματς στην τηλεόραση... ασπρόμαυρα! Ο Βαγγέλης Παυλίδης το κατάφερε με τη φανέλα της Άλκμααρ, «πάτησε» το rewind στην κασέτα του ελληνικού ποδοσφαίρου, γυρίζοντάς το στη δεκατία του '70 και στους Σταύρο Σαράφη και Θωμά Μαύρο!
Μόλις 45' βρέθηκε στον αγωνιστικό χώρο, αλλά του φάνηκαν αρκετά. Ο Βαγγέλης Παυλίδης ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στη ρεβάνς της Άλκμααρ με την Άντερλεχτ (20/04, 2-0). Σκόραρε δύο φορές, μέσα σε μόλις οκτώ λεπτά (5', 13') και πανηγύρισε από τον πάγκο, λόγω τραυματισμού, την πρόκριση στα ημιτελικά του Europa Conference League
 
Μία πρόκριση που φέρει φαρδιά-πλατιά την «υπογραφή» ενός Έλληνα. Φαινόμενο τόσο σπάνιο, που είχε να... εμφανιστεί 46 ολόκληρα χρόνια και τώρα που το έκανε, «εξασφάλισε» στον Βαγγέλη Παυλίδη μία θέση δίπλα σε «θρύλους» και σε ένα κλαμπ τόσο «κλειστό», στο οποίο μόλις τρεις -πλέον- Έλληνες ποδοσφαιριστές, κατάφεραν να μπουν.

Πώς; Σκοράροντας δύο φορές στη φάση των «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης!



Η αρχή έγινε από τον Σταύρο Σαράφη, τον «Καίσαρα» του ΠΑΟΚ, στις 20 Μαρτίου του 1974.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά», στην πρώτη του παρουσία σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης στο πλαίσιο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, υποδέχθηκε τη Μίλαν του Ριβέρα και των άλλων αστέρων στην Τούμπα, για τη ρεβάνς του 3-0 στο Σαν Σίρο.



Με το σήμα-κατατεθέν του Σαράφη, δηλαδή με κεφαλιά, «άνοιξε» το σκορ στο 27' και με τον ίδιο τρόπο στο 77', έδωσε ξανά το προβάδισμα στους Θεσσαλονικείς. Για την ιστορία, ο μετέπειτα προπονητής του ΟλυμπιακούΑλμπέρτο Μπιγκόν, είχε ισοφαρίσει σε 1-1, ενώ ο Τρεσόλντι διαμόρφωσε το 2-2 ως τελικό σκορ. 

παοκ-σαραφης.jpg

Τρία χρόνια αργότερα, σε μία άλλη ιστορική πορεία ελληνικής ομάδας εκτός συνόρων, ήταν η σειρά του Θωμά Μαύρου να πάρει τη «σκυτάλη». Προφανώς, ο λόγος για την επική ανατροπή της ΑΕΚ κόντρα στην πανίσχυση ΚΠΡ της εποχής στις 16 Μαρτίου του 1977.

Παρά την ήττα της «Ένωσης» στο Λόφτους Ρόουντ, με το 3-0 ως τελικό σκορ της πρώτης αναμέτρησης να μοιάζει... καταδικαστικό, δύο γκολ του Θωμά Μαύρου στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας κι ένα ακόμα από τον Μίμη Παπαϊωάννου, έστειλαν το ματς στην παράταση κι έπειτα στα πέναλτι.

Εκεί, η «έμπνευση» του Φράντισεκ Φάντρονκ, ο Νίκος Χρηστίδης δηλαδή, με τις τεράστιες επεμβάσεις του στη «ρώσικη ρουλέτα», έστειλε την ΑΕΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 1976/77.



Τέλος, «κοντά» στο επίτευγμα των προαναφερθέντων έφτασε και ο Δημήτρης Σαραβάκος, όταν σκόραρε δις με πέναλτι στα ματς του Παναθηναϊκού με την Γκέτεμποργκ τη σεζόν 1984-85, στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Μόνο που δεν σημείωσε τα γκολ του στο ίδιο ματς, αλλά τα «μοίρασε» στο πρώτο και στη ρεβάνς.





Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0