Πρόσωπα

Έλενα Τσινέκε: Το όνειρο της 14χρονης Σαλονικιάς που έγινε πραγματικότητα (video)

Έλενα Τσινέκε: Το όνειρο της 14χρονης Σαλονικιάς που έγινε πραγματικότητα (video)

«Το όνειρό μου είναι το WNBA, αλλά είναι μακρινό ακόμη» είχε δηλώσει η Έλενα Τσινέκε σε συνέντευξή της την περασμένη χρονιά με τη μοίρα να της παίζει… περίεργα παιχνίδια και να την οδηγεί σχεδόν ένα χρόνο μέτα εκεί ακριβώς που ονειρευόταν.

Σχετικά Άρθρα

Η 23χρονη Ελληνίδα γκαρντ, Έλενα Τσινέκε, επιλέχθηκε στον δεύτερο γύρο του ντραφτ για το WNBA από τις Ουάσιγκτον Μιστίκ. Πριν από αυτή την εκπληκτική εξέλιξη στην καριέρα της, η Τσινέκε με πορεία στις γυναικείες ομάδες μπάσκετ του Άρη και της Λευκάδας έκανε το μεγάλο βήμα το 2019 και πήγε στο πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. Εκεί μέτρησε πολλές διακρίσεις που της έδωσαν και το εισιτήριο για το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου.

Σ’ αυτό το μακρινό ταξίδι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η Έλενα δεν ήταν μόνη της. Πάντα στο πλευρό της χαράζοντας παρόμοια πορεία είναι η δίδυμή της αδερφή, Κατερίνα, που βρίσκεται στο πανεπιστήμιο της Μοντάνα διευκολύνοντας έτσι την προσαρμογή της στις ΗΠΑ. Οι δύο αδερφές βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη εκτός συνόρων αντιμετωπίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις της ζωής στο εξωτερικό και ειδικότερα την «δυστοπική» περίοδο της πανδημίας κουβαλώντας παράλληλα και το «βάρος» του μεγάλου τους ταλέντου. Μαζί ξεκίνησαν από μικρή ηλικία και την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με τον στίβο, όπου και σταμάτησαν όταν ανακαλύφθηκε το μπασκετικό τους ταλέντο.

«Ασχοληθήκαμε με τον στίβο, αλλά απέναντι από το σπίτι μας είχαμε ένα υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ. Διασκεδάζαμε πολύ περισσότερο με αυτό το άθλημα και συνηθίζαμε να παίζουμε με τις ώρες», δήλωσε η Έλενα.

Μια φορά έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στο παρκέ οι δίδυμες αδερφές με την Έλενα να βγαίνει νικήτρια αυτής της αναμέτρησης με 81-52 κόντρα στην Ανατολική Καρολίνα, το τότε πανεπιστήμιο της Κατερίνας. Άξιο αναφοράς για τον αγώνα εκείνον είναι πως η Έλενα είχε ζητήσει από τον προπονητή της να μη μαρκάρει την αδερφή της, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να γίνεται αποδεκτό.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-04-11_215929.png

Οι «αδερφές Tσινέκε» ή όπως πολλοί συνηθίζουν να τις λένε, η θηλυκή έκδοση των «αδερφών Αντετοκούνμπο» έχουν κοινά βιώματα με τους αστέρες του NBA. Πόσο μάλλον η Έλενα που τρέφει μεγάλο θαυμασμό στον Giannis και τώρα, που όπως κι εκείνος πριν από δέκα χρόνια, θα κάνει το ντεμπούτο της στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Μεγαλωμένες κι εκείνες σε παρόμοιες συνθήκες μας κάνουν να πιστεύουμε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται. Γεννημένες στην Ελλάδα με καταγωγή από τη Νιγηρία, από την πλευρά του πατέρα τους και με Ελληνίδα μάνα, εκείνες και ο αδερφός τους Βίκτορ, που πλέον θριαμβεύει στον χώρο του μόντελινγκ, δε γλίτωσαν τα «περίεργα» βλέμματα και αντιδράσεις για την διαφορετικότητά τους.

«Δεν βιώσαμε τον ρατσισμό αλλά κυρίως την περιέργεια από παιδάκια που δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν δύο μαυρούλες στο δρόμο», αναφέρει χαρακτηριστικά η 23χρονη Έλενα συνεχίζοντας πως μεγαλύτερο ρόλο σε αυτές τις αντιδράσεις διαδραματίζει η παιδεία που λαμβάνει καθένας από το σπίτι του. «Εγώ αν είχα παιδιά θα τους έλεγα πως έξω υπάρχουν και μαυράκια και κινεζάκια για να ξέρουν ότι υπάρχουν. Είναι λογικό ένα παιδί να παραξενευτεί με κάτι που δεν συναντάει συχνά», συμπλήρωσε.

0-02-05-b8ca7f90c3bff33be4adf6217f4f78134bafd4cc87563bb906e4a4c78648d55d_11e82865c89562cc.jpg

Η «Greek Freak» Τσινέκε μεγάλωσε σ’ ένα πολύ υποστηρικτικό περιβάλλον έχοντας γαλουχηθεί σωστά και μεγαλώνοντας με πολλή αγάπη. Δεν κρύβει την πολύ στενή σχέση που έχει με τον Θεό και είναι ευγνώμων για τις ευκαιρίες που της έχει δώσει καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τοποθετώντας τη μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτή την ευκαιρία, το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα» είπε η Τσινέκε μετά την επιλογή της από τις Ουάσιγκτον Μιστίκ, κάτι που ένα χρόνο πριν της φαινόταν πολύ μακρινό.

Τώρα θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί δίπλα στην σπουδαία μπασκετμπολίστρια Έλενα Ντέλε Ντόνε και να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού της. Μπορεί να καθυστέρησε δυο χρόνια να κυνηγήσει το όνειρο στις ΗΠΑ, όμως αυτό παίρνει τώρα σάρκα και οστά με μακρινότερο σκοπό την ανάπτυξη και την προβολή του γυναικείου μπάσκετ στην Ελλάδα.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0