Πρόσωπα

Τόμας Τούχελ: Η Βαυαρία… εάλω από τους Βεστφαλούς υπό τη δική του καθοδήγηση! (video)

Τόμας Τούχελ: Η Βαυαρία… εάλω από τους Βεστφαλούς υπό τη δική του καθοδήγηση! (video)

Ο Τόμας Τούχελ επιστρέφει στην πατρίδα για χάρη της Μπάγερν Μονάχου αυτή τη φορά και το BN Sports θυμάται τα πεπραγμένα του στις όχθες του Ρήνου καθώς και την τελευταία νίκη των Βεστφαλών μέσα στη Βαυαρία. Τότε που βρισκόταν στο «τιμόνι» της Ντόρτμουντ και άνοιξε ο… δρόμος για το πρώτο και μοναδικό τρόπαιό του επί γερμανικού εδάφους.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Μάνος Φυρογένης

Σαν… κεραυνός εν αιθρία έπεσε για τους πολλούς η απομάκρυνση του Γιούλιαν Νάγκελσμαν από τον προπονητικό θώκο των μόνιμων πρωταθλητών Γερμανίας. Ποιος όμως μπορούσε να εγγυηθεί με αυτά που έβλεπε μέσα στο 2023 ότι η «σαλατιέρα» θα παρέμενε για 11η σερί χρονιά στο Μόναχο και η Μπάγερν Μονάχου θα πήγαινε στα προημιτελικά με την Μάντσεστερ Σίτι επί ίσιος όροις; Μάλλον κανένας και στην απάντηση αυτή εξηγείται η αλλαγή σκυτάλης στο σημείο αυτό αλλά και η παράδοση των ηνίων στον… φτασμένο πλέον Τόμας Τούχελ.

Ο 49χρονος τεχνικός λοιπόν επιστρέφει στα πάτρια εδάφη μετά το καλοκαίρι του 2017. Αυτή τη φορά όχι για το ομόσπονδο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας αλλά για τη Βαυαρία και το Μόναχο. Δύσκολο να σε καλεί η Μπάγερν, να είσαι Γερμανός και να μένεις ασυγκίνητος.

Η μοίρα όμως, ως γνωστόν παίζει περίεργα παιχνίδια και με το… καλημέρα τον φέρνει αντιμέτωπο με το παρελθόν του. Οι Βαυαροί υποδέχονται την Μπορούσια του Ντόρτμουντ σε ένα σπάνια, τόσο προχωρημένα στη σεζόν, κομβικό βαθμολογικά «Klassiker». Ένα παιχνίδι που αποτελεί τη «μητέρα των μαχών» τις τελευταίες δεκαετίες στη Γερμανία όχι τόσο για λόγους εξωαγωνιστικής έχθρας αλλά λόγω δυναμικής. Δύο… πόλοι που συχνά πυκνά τους συνδέουν τα πρόσωπα, όπως και στην προκειμένη περίπτωση.

Ο Τόμας Τούχελ λοιπόν ετοιμάζεται για το come back του στους αγωνιστικούς χώρους μετά την πρώιμη απομάκρυνσή του από την Τσέλσι και τα… τερτίπια του πεπρωμένου έκαναν πάλι τα κόλπα τους. Μπάγερν Μονάχου εναντίον Ντόρτμουντ και το BN Sports γυρίζει το χρόνο πίσω στην τελευταία φορά που οι «κιτρινόμαυροι» έφυγαν με το διπλό από την «Allianz Arena». Ναι, καλά καταλάβατε. Ήταν το 2017 για τα ημιτελικά του DFB Pokal και στον πάγκο των Βεστφαλών καθόταν ο άνθρωπος αυτός.
2070803-43411270-2560-1440.jpg

Ψήλωσε το «κίτρινο τείχος» στα… καλύτερά του!

Γιατί να αλλάξεις μια συνταγή πετυχημένη; Αυτό σκέφτηκαν στο «Signal Iduna Park» το 2015 όταν ο Γιούργκεν Κλοπ άνοιγε τα… φτερά του για το Νησί. Ήξεραν που μπορούσαν να βρουν τον εκλεκτό για τη διάδοχη κατάσταση, κοίταξαν προς το Μάιντς και διάλεξαν «μπίνγκο».

Επί των ημερών του Τόμας Τούχελ μπορεί η Ντόρτμουντ να μην μπόρεσε να βάλει τέλος στην εγχώρια κυριαρχία της Μπάγερν Μονάχου στο πρωτάθλημα, παρόλα αυτά κατέκτησε το προτελευταίο τρόπαιο της ιστορίας της (DFB Pokal 2017) και ενίσχυσε τον… μύθο του λεγόμενου «κίτρινου τείχους». Με αυτόν στην άκρη του πάγκου, οι Βεστφαλοί σε δυο χρόνια ξέχασαν τι σήμαινε η έννοια της εντός έδρας ήττας στο πλαίσιο της Bundesliga, μετρώντας 27 νίκες και 7 ισοπαλίες μπροστά σε 80 χιλιάδες φίλους της. Το «κάστρο» της στα καλύτερά του.

«Έσπειρε» για το μέλλον

«Ο καλύτερος φίλος του προπονητή, είναι το αποτέλεσμα» λένε και εν πολλοίς, αφφουγγράζοντας την άποψη αυτή ωμά και αμιγώς ρεαλιστικά, έχουν δίκιο. Ένας προπονητής όμως στη σύγχρονη εποχή κρίνεται και από άλλα στοιχεία και πρωτευούσης σημασίας ανάμεσα σε αυτά είναι η ανάδειξη ταλέντων.

Τη διετία που ο Τόμας Τούχελ καθόταν στον πάγκο της Μπορούσια του Ντόρτμουντ, οι Βεστφαλοί μετέτρεψαν τους ταλαντούχους αθλητές του αύριο σε πρωταγωνιστές του σήμερα και ο 49χρονος πλέον πιστώνεται ένα μεγάλο ποσοστό επιτυχίας του εγχειρήματος αυτού. Από τον Ντεμπελέ και τον Γιούλιαν Βάιγκλ, στον Πούλισιτς, τον Ματίας Γκίντερ ακόμα και τον Αλεξάντερ Ισάκ. Όλοι τους «άνθισαν» υπό τον Τούχελ, χωρίς φυσικά να λησμονείται ο Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Ο Γκαμπονέζος που τη δεύτερη χρονιά του Γερμανού τεχνικού, τερμάτισε όλα τα κοντέρ.

Με εκείνον «ήπιε» επιτέλους… νερό από την πηγή

Η «δίψα» για διάκριση και τίτλους ήταν και είναι μεγάλη στη Βεστφαλία. Όταν έχεις να ανταγωνιστείς τη συλλέκτρια τίτλων, Μπάγερν Μονάχου,, οφείλεις να εκμεταλλεύεσαι κάθε ευκαιρία που δημιουργείται. Και η Ντόρτμουντ δεν το έκανε στον απόλυτο βαθμό.

Είχαν περάσει τρία χρόνια απ΄ όταν η BVB είχε φύγει με το διπλό -σε κανονική διάρκεια παιχνιδιού- από τη Βαυαρία (0-3, 2014). Και με την υπόθεση-κορυφή στη Bundesliga ήδη «καπαρωμένη», η Ντόρτμουντ είχε… κυκλώσει τον ημιτελικό στο Klassiker. Ο βαθμός δυσκολίας μεγάλος, ειδικά σε μονό παιχνίδι. Τίποτα όμως δεν εμπόδιζε στην παρέα του Σωκράτη να κάνει σχέδια και εν τέλει να χαμογελάσει τελευταία.

Σε έναν συγκλονιστικό σε εξέλιξη τελικό που είχε δύο ανατροπές, οι «κιτρινόμαυροι» επικράτησαν με 3-2 μέσα στην «Allianz Arena» χάρις το πλασέ του 19χρονου τότε Ουσμάν Ντεμπελέ και έφτασαν στον τέταρτο σερί τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας. Έχοντας υπερβεί το εμπόδιο αυτό, πολύ δύσκολα η Άιντραχτ Φρανκφούρτης θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα. Όπερ και εγένετο. Η Ντόρτμουντ έβαλε στην τροπαιοθήκη της το 4ο DFB Pokal και ο Τούχελ την πρώτη και τελευταία - έως τώρα- κούπα του επί γερμανικού εδάφους σε επίπεδο ανδρών.


Εκείνη η νύχτα του Απριλίου, ήταν και η τελευταία που η BVB «άλωσε» το Μόναχο. Ανεξαρτήτως διοργάνωσης από την άνοιξη του 2017 και μετά, οι Βεστφαλοί σε 7 επισκέψεις τους στη Βαυαρία μετρούν ισάριθμες ήττες. Και μένει να δούμε για ποιον θα επαναληφθεί η ιστορία καθώς και για τον Τούχελ ο αγώνας του Σαββάτου (1/4, 19:30) σηματοδοτεί και τη δική του επανεμφάνιση στην «Allianz Arena» από τη βραδιά εκείνη της 26ης του Απρίλη.

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0