Πρόσωπα

Ράσμους Χόιλουντ: Το παιδί-θαύμα της Αταλάντα βαδίζει στα χνάρια του Χάαλαντ

Ράσμους Χόιλουντ: Το παιδί-θαύμα της Αταλάντα βαδίζει στα χνάρια του Χάαλαντ
Το «ξεπέταγμα» του Ράσμους Χόιλουντ τόσο με τη φανέλα της Αταλάντα, όσο και της εθνική Δανίας έχει εκπλήξει τους πάντες ευχάριστα. Ένας ποδοσφαιριστής που από τα «αζήτητα» πρόκειται να γίνει μεταγραφική «έριδα» μεταξύ μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο Ράσμους Χόιλουντ, το τελευταίο διάστημα πρωταγωνιστεί συνεχώς σε πρωτοσέλιδα σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι άδικα. Τη φετινή σεζόν ο 20χρονος Δανός κάνει το «ξεπέταγμά» του, αφού ο Τζιάκομο Γκασπερίνι τον εμπιστεύεται στο έπακρο και εκείνος τον βγάζει ασπροπρόσωπο.

Οκτώ μήνες μετά τη μεταγραφή του στην Αταλάντα είναι πλέον βασικό γρανάζι της ομάδας, αλλά πλέον και της εθνικής Δανίας. Το βράδυ της Πέμπτης (23/3) μάλιστα, στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός με το εθνόσημο το έκανε όπως ο... Έρλινγκ Χάαλαντ. Με χατ-τρικ. Συγκεκριμένα, ο Χόιλουντ οδήγησε τη Δανία στη νίκη με σκορ 3-1 επί της Φιλανδίας, στην πρεμιέρα των προκριματικών του EURO 2024, όντας ο MVP του αγώνα, καθώς πέτυχε και τα τρία γκολ της ομάδας του. 

Η αλήθεια είναι όμως ότι λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά πίστεψαν στις ικανότητές του, ιδίως στην πατρίδα του. Σε μικρή ηλικία εντάχθηκε στις τάξεις της Κοπεγχάγης και το 2020, όντας 17 ετών, έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο. Κάποιοι τραυματισμοί όμως και η έλλειψη εμπιστοσύνης δεν του επέτρεψαν ποτέ να γίνει βασικό στέλεχος της ομάδας.

Κι όμως τα σημάδια ήταν εκεί. Το 2021 ο Χόιλουντ πήρε ευκαιρίες στο Conference League, όπου η Κοπεγχάγη μάλιστα αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ στους ομίλους της διοργάνωσης. Απολογισμός, πέντε γκολ σε δέκα συμμετοχές. Μπορεί στην πρωτεύουσα της Δανίας να μην εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, όμως η Στούρμ Γκρατς αντιλήφθηκε τις δυνατότητες του και για αυτό τον Ιανουάριο του 2022 τον απέκτησε έναντι 2 εκατ. ευρώ. «Βλέπω αρκετές ομοιότητες μεταξύ εμένα και του Έρλινγκ Χάαλαντ», δήλωσε κατά την παρουσίασή του από την ομάδα. Έναν χρόνο αργότερα η αξία του έχει αυξηθεί κατά 17 φορές!

Στις 21 εμφανίσεις που ακολούθησαν με τους Αυστριακού, ο Χόιλουντ σκόραρε 12 φορές και ο τεχνικός διευθυντής της Αταλάντα, Τόνι Ντ’Αμίκο είχε δει αρκετά. Έτσι, η «Λα Ντέα» ξόδεψε 17 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2022 για να τον αποκτήσει.

Κάθε αρχή και... δύσκολη λένε, αλλά στην περίπτωση του Ράσμους Χόιλουντ, μάλλον δεν ισχύει. Ο Δανός στο ξεκίνημα ήταν αντικαταστάτης του Ντουβάν Ζαπάτα, όμως γρήγορα απέδειξε στον Γκασπερίνι, ότι δεν πήγε στο Μπέργκαμο για να... γυαλίζει τον πάγκο.

«Νομίζω ότι ποτέ δεν πήρε τις ευκαιρίες που άξιζε. Το στυλ παιχνιδιού της ομάδας άλλωστε δεν τον βοηθούσε. Είναι ένας παίκτης με τρομερή φυσική κατάσταση και εκρηκτικότητα, για αυτό ταίριαξε απόλυτα στην Στουρμ Γκατς και την Αταλάντα. Ομάδες που μπορούν να υποστηρίξουν το ταλέντο του», ήταν τα λόγια του πατέρα του Ράσμους, Άντερς Χόιλουντ, σχετικά με την «απόρριψη» του γιου του από την Κοπεγχάγη.

Οκτώ μήνες μετά την άφιξή του στην Ιταλία, ο Ράσμους έχει τρελάνει τους πάντες και πλέον δεν είναι τραβηγμένο να ειπωθεί ότι «έχει φάει τη θέση του Ζαπάτα». Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 έχει σκοράρει εφτά γκολ σε 14 συμμετοχές σε Serie A και Κύπελλο Ιταλίας και έχει ήδη μπει στις «καρδιές» των οπαδών της Αταλάντα. Το κυριότερο όμως είναι ότι πλέον αναγνωρίζεται η αξία του, κάτι που αποδεικνύουν οι συγκρίσεις με τον Έρλινγκ Χάαλαντ.


Ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του είναι η ταχύτητα, παρότι 1,91 μ. στο ύψος. «Μυρίζεται» το γκολ και μπορεί από μισή ευκαιρία να σκοράρει. Όπως άλλωστε και ο Νορβηγός. Βέβαια, είναι κάτι περισσότερο από αυτά. Η «δίψα» του για γκολ είναι εξίσου μεγάλη, όσο και η θέληση που δείχνει για να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Τουλάχιστον αυτό έχει δείξει ως τώρα στην Αταλάντα, αλλά και με την εθνική Δανίας, με την οποία έκανε ντεμπούτο το Σεπτέμβρη του 2022 και ως τώρα έχει τρεις συμμετοχές και ισάριθμα γκολ.

Ήδη μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον Χόιλουντ. Ο Δανός βρίσκεται ψηλά στη λίστα της Νάπολι για αντικαταστάτης του Βίκτορ Οσιμέν σε περίπτωση που αποχωρήσει το καλοκαίρι. Η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει τον... επόμενο Χάαλαντ, ενώ ο Μικέλ Αρτέτα ψάχνει επιλογές για την επίθεση της Άρσεναλ και ο Ράσμους είναι ένας ποδοσφαιριστής που του αρέσει. Φυσικά, δεν είναι μονάχα αυτές...

esult_gol_Hojlund_AS1_2260.jpg

Για τον Χόιλουντ βέβαια τίποτα από αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ο ίδιος παραμένει ταπεινός και κοιτάει να συνεχίσει τη δουλειά του. Να βάζει γκολ. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μπαίνει στην ίδια συζήτηση με τον Χάαλαντ, αλλά για να συμβαίνει αυτό μάλλον κάτι κάνει πολύ σωστά ο Δανός και αναμφίβολα η περίπτωσή του θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0