Πρόσωπα

Άλεξ Ρόκα: Ο πρώτος άνθρωπος με εγκεφαλική παράλυση που τερμάτισε σε μαραθώνιο! (video)

Άλεξ Ρόκα: Ο πρώτος άνθρωπος με εγκεφαλική παράλυση που τερμάτισε σε μαραθώνιο! (video)

Αν ψάχνεις κάποιο κίνητρο παρακίνησης, τότε ο Άλεξ Ρόκα είναι σίγουρα αυτός. Ο 32χρονος πρεσβευτής της Μπαρτσελόνα έγραψε ιστορία διανύοντας 42,195 χμλ. με 76% σωματική αναπηρία λόγω εγκεφαλικής παράλυσης, στο πλαίσιο του μαραθωνίου της Βαρκελώνης. Αν λοιπόν θεωρείς ότι υπάρχουν όρια που μοιάζουν με εμπόδια ανυπέρβλητα, τότε η ιστορία του Καταλανού σίγουρα θα σε κάνει να αναθεωρήσεις.

«Δεν θα τα καταφέρω», «Είναι πάνω από τις δυνάμεις μου», «Όσο και αν προσπαθήσω δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσω μέχρι εκεί». Πόσες και πόσες φορές έχει κάνει ο καθένας μας ξεχωριστά τις σκέψεις αυτές, βάζοντας… φρένο στις όποιες φιλοδοξίες και όνειρα του; Η ερώτηση είναι ρητορική μιας και η συντριπτική πλειοψηφία συμβιβάζεται με την έννοια του μέτρου που συχνά λειτουργεί περιοριστικά.
Frbq7xbXsAI_Bm5.jpg

Όπως σε όλους τους… κανόνες βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις και κάποιες από αυτές είναι τόσο αντίθετες και τρανταχτές που χαράζουν το δικό τους δρόμο, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Όπως δηλαδή συμβαίνει και με τον Άλεξ Ρόκα Καμπίγιο και την απίθανη ιστορία του. Και αν κανείς αναρωτιέται τι μπορεί να καταφέρει πιστεύοντας και μόνο στον εαυτό του, η απάντηση κρύβεται πίσω από το κατόρθωμα του Καταλανού δρομέα.

Ο Άλεξ Ρόκα βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να παραμερίσει τις όποιες λειτουργικές αδυναμίες του και υπερβαίνοντας κάθε έννοια ορίου, να ολοκληρώσει έναν κλασσικό μαραθώνιο. Ένας άνθρωπος με 76% αναπηρία έτρεξε μία απόσταση 42,195 χιλιομέτρων στην πόλη του, τη Βαρκελώνη και με τεράστια ψυχικά αποθέματα έδειξε τον τρόπο σε κάθε έναν που αμφισβητεί τις δυνατότητές του.

Ο άνθρωπος Άλεξ Ρόκα

Βρέφος ακόμα, πριν καλά καλά περάσουν 6 μήνες από τη μέρα που είδε το πρώτο φως της ημέρας, ο πρωταγωνιστής της απίθανης αυτής ιστορίας υποβλήθηκε σε δύο σοβαρότατες επεμβάσεις. Βλέπετε είχε ερπητική ιογενή εγκεφαλίτιδα, δηλαδή μία λοίμωξη του εγκεφάλου και από πολύ μικρός, χωρίς καν να το καταλαβαίνει, ξεκίνησε τον ανήφορο.

Δεν ήταν εύκολο, κάθε άλλο μάλιστα αφού ο Άλεξ Ρόκα ζούσε με 76% σωματική αναπηρία λόγω εγκεφαλικής παράλυσης. Το γεγονός αυτό όμως, όσες δυσκολίες και αν του δημιουργούσε δεν άφηνε ο ίδιος να τον νικήσουν. Σπούδασε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, έβγαλε δίπλωμα αυτοκινήτου, παντρεύτηκε, δούλεψε, έγραψε βιβλίο. Ακόμα και αν χρειάζεται τη νοηματική γλώσσα με την αρωγή της συζύγου του για να εκφραστεί, αυτό δεν τον περιόρισε να κάνει τα πάντα. Και κατέληξε στον αθλητισμό μέσω του οποίου παρέχει κίνητρα τόσο στον ίδιο όσο και στους συνανθρώπους του.

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

Για να προστατέψει το σώμα του και να συρρικνώσει κατά το δοκούν τον κίνδυνο να τραυματιστεί, περιόρισε κάπως το ποδόσφαιρο, το σκι και το τένις, στρέφοντας την κύρια αθλητική του ενασχόληση προς το τρέξιμο και το ποδήλατο. Από το 2014 και μετά ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος σε αγώνες δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων (αριθμεί κάπου στους 70 πλέον) καθώς επίσης τριαθλητικούς, ακόμα και ημιμαραθωνίους. Μέχρι που έφτασε η ώρα περίπου 10 χρόνια μετά να πάρει μέρος και στον μαραθώνιο της Βαρκελώνης, της πλήρους διαδρομής. Και μετά από πάμπολλες ώρες προπόνησης ακόμα και μαζί με τον Κάρλες Πουγιόλ, το μεσημέρι της Κυριακής (20/3) ο Άλεξ Ρόκα Καμπίγιο τα κατάφερε.

Με δάκρυα στα μάτια και με πλήθος κόσμου να τον υποστηρίζει, αυτός ο πραγματικός γίγαντας διένυσε την προβλεπόμενη απόσταση (42,195 χλμ.) σε κάτι λιγότερο από 6 ώρες και έγραψε ιστορία. Έγινε ο πρώτος αθλητής με εγκεφαλική παράλυση που ολοκληρώνει έναν κλασσικό μαραθώνιο αποτελώντας ταυτόχρονα το τρανό και λαμπρό παράδειγμα σε όσους μιλούν με όρους ακατόρθωτου.

Μία μέρα λοιπόν πριν από την Παγκόσμια Ημέρα ευτυχίας και ο Άλεξ Ρόκα με το τεράστιο χαμόγελο, πρεσβευτής της αγαπημένης του Μπάρτσελόνα και της Nike μεταξύ άλλων, έκανε το αδύνατο να μοιάζει δυνατό. Όχι δεν πρόκειται για κάποιο θαύμα τις φύσης, κάθε άλλο μάλιστα. Αυτή του «γύρισε την πλάτη» σε πολύ μικρή ηλικία όμως ταυτόχρονα τον έκανε πιο δυνατό.

«Όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται και γίνεται κατανοητό πως τα άτομα με αναπηρία θέλουν και έχουν τη δική τους φωνή να αποφασίζουν για τη ζωή τους. Εγώ, από την πλευρά μου, θέτω στον εαυτό μου αυτή τη μεγάλη πρόκληση να τρέξω σε έναν μαραθώνιο, έτσι ώστε οι μεγάλοι κοινωνικοί παράγοντες να συνειδητοποιήσουν τι είναι απαραίτητο για να βελτιωθούμε ως κοινωνία», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του πριν από τον αγώνα, ο τεράστιος αυτός άνθρωπος. Ένα πραγματικό μεγαλείο ψυχής προσωποποιημένο στο μυαλό και την όρεξη του Άλεξ Ρόκα.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0