Πρόσωπα

Μέσι, Χάαλαντ, Λουίζ Αντριάνο στα 5 γκολ, αλλά Ευρώπη δεν είναι μόνο το Champions League!

Μέσι, Χάαλαντ, Λουίζ Αντριάνο στα 5 γκολ, αλλά Ευρώπη δεν είναι μόνο το Champions League!

Όλοι έμειναν με ανοιχτό το στόμα από την εμφάνιση του Έρλινγκ Χάαλαντ και τα 5 γκολ του στο παιχνίδι με τη Λειψία (7-0 τελικό). Θυμήθηκαν ίσως τα 5 γκολ του Λιονέλ Μέσι κάποτε. Αλλά γενικότερα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι δυό τους δεν είναι... μονάχοι. Άλλοι 10 ποδοσφαιριστές κατόρθωσαν κάτι ανάλογο σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις!

Τα πέντε γκολ του Έρλινγκ Χάαλαντ απέναντι στη Λειψία (14/3) στην εντυπωσιακή με σκορ 7-0 νίκη-πρόκριση της Μάντσεστερ Σίτι είναι λογικό να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Ο Νορβηγός πέτυχε κάτι που στο παρελθόν έχουν πράξει μονάχα δύο ποδοσφαιριστές, σε επίπεδο Champions League: Ο Λιονέλ Μέσι το 2012 και ο Λουίζ Αντριάνο το 2015.

Αν, όμως, παρακολουθήσει κανείς γενικότερα τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με έκπληξη θα ανακαλύψει πως πέντε γκολ σε ένα ματς έχουν καταφέρει άλλοι… 10 ποδοσφαιριστές! Από τον Όγουε Όλσον το 1959, στον Σόρεν Λέρμπι, έως τον θρυλικό Γκερντ Μίλερ.

Μέσι, Αντριάνο, Χάαλαντ «πεντάρα», 14 με «καρέ» τερμάτων!

Όπως αναφέραμε, ο Έρλινγκ Χάαλαντ μπήκε στο «κλειστό κλάμπ» των μόλις τριών παικτών με πέντε γκολ σε ένα παιχνίδι Champions League. Αν θέλουμε όμως, μπορούμε να εκθειάσουμε ακόμη περισσότερο τον υψηλόσωμο στράικερ, καθώς μόνο αυτός και ο Μέσι το πέτυχαν στη νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης, αμφότεροι υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα!

Πόσοι, ωστόσο, είναι εκείνοι που έχουν σκοράρει τέσσερις φορές σε ένα παιχνίδι της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης; Η απάντηση είναι, 14! Πρώτη φορά το έκανε ο Μάρκο Φαν Μπάστεν το 1992 στη νίκη 4-0 της Μίλαν επί της Γκέτεμποργκ. Ακολούθησε ο Σιμόνε Ιντζάγκι το 2000, στο 5-1 της Λάτσιο με τη Μαρσέιγ.

Στο εντυπωσιακό 8-3 μεταξύ Μονακό και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια το 2003, ο Ντάριο Πρσο είχε βρει δίχτυα επίσης τέσσερις φορές, όσες και ο Φαν Νιστελρόι ένα χρόνο αργότερα (2004, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Σπάρτα Πράγας 4-1). Στην έδρα της Φενέρμπαχτσε το 2005 ο Σεφτσένκο πέτυχε όλα τα γκολ της Μίλαν στο 4-0 των Ιταλών και έπειτα… κάναμε πέντε χρόνια να δούμε κάτι ανάλογο. Νέο κατόρθωμα από τον Μέσι το 2010, απέναντι στην Άρσεναλ (4-1) και έναν χρόνο μετά, ο Γκομίς στο επικό 7-1 της Λυών στην έδρα της Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

«Καρέ» και για τον Μάριο Γκόμεζ της Μπάγερν απέναντι στη Βασιλεία (2012, 7-0) πριν έρθει ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να «διαλύσει» μόνος του τη Ρεάλ Μαδρίτης (4-1) στα ημιτελικά του 2013. Ο Πολωνός (τότε άσος της Ντόρτμουντ) είναι ο μοναδικός που έχει δύο «καρέ» τερμάτων, καθώς το έπραξε και το 2019 στην έδρα του Ερυθρού Αστέρα, εκείνη τη φορά ως παίκτης της Μπάγερν Μονάχου.

Το 2013 ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς σκόραρε τα τέσσερα από τα πέντε τέρματα της Παρί Σεν Ζερμέν στην έδρα της Άντερλεχτ, ενώ το 2015 ο Κριστιάνο Ρονάλντο έβαλε μόλις….τα μισά γκολ της Ρεάλ στο εντυπωσιακό 8-0 επί της Μάλμε. Το ματς της χρονιάς 2019 ήταν αναμφίβολα το 7-2 της Μπάγερν στο Λονδίνο επί της Τότεναμ, εκεί όπου ο Γκνάμπρι πέτυχε «καρέ» τερμάτων. Γιόσιπ Ίλισιτς και Ολιβιέ Ζιρού έφτασαν τα τέσσερα γκολ το 2020, ενώ ο τελευταίος που το κατόρθωσε είναι ο Σεμπαστιάν Αλε το 2021, στο ντεμπούτο του μάλιστα στη διοργάνωση με τη φανέλα του Άγιαξ.

https://twitter.com/OptaJohan/status/1438237948256870401

Πέντε γκολ σε ένα ευρωπαϊκό ματς; Κι όμως συνέβη άλλες 10 φορές!

Πέρα από τις περιπτώσεις των Χάαλαντ, Αντριάνο και Μέσι, στο παρελθόν είχαμε ακόμη 10 περιπτώσεις ποδοσφαιριστών με πέντε γκολ σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι! Η αρχή έγινε το 1959, όταν ο Όγουε Όλσον πέτυχε τα πέντε από τα έξι γκολ της Γκέτεμποργκ κόντρα στη Λίνφιλντ, σε αγώνα του πρώτου γύρου του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Ακολούθησε το 1961 ο Bent Löfqvist, ενώ το 1962 είχαμε δύο περιπτώσεις σε διάστημα μόλις 13 ημερών. Πρώτα, στις 12 Σεπτεμβρίου ο Ζοζέ Αλταφίνι έβαλε πέντε από τα οκτώ γκολ της Μίλαν επί της Ουνιόν Λουξεμβούργου, ενώ στις 25 του ίδιου μήνα ο Ρέι Κρόφορντ της Ίπσουιτς τον… μιμήθηκε απέναντι στη Φλοριάνα, ομάδα από τη Μάλτα.

Ο Νικόλα Κότκοφ είναι ο μοναδικός Βούλγαρος με πέντε γκολ σε ένα ευρωπαϊκό ματς, αφού το κατάφερε το 1964 στο ματς της Λοκομοτίβ Σόφιας με τη Μάλμε, ένα επικό 8-3! Ο Φλόριαν Άλμπερτ της Φερεντσβάρος «έκλεψε» την παράσταση στο εντυπωσιακό 9-1 της ομάδας του επί της Κέφλαβικ το 1965, ενώ ο Πολ Βαν Χίμστ, ένας από τους κορυφαίους Βέλγους ποδοσφαιριστές πέτυχε κάτι ανάλογο το 1966 (Χάκα – Άντερλεχτ 1-10!)

Στις 24 Οκτώβριου του 1972, η κυπριακή Ομόνοια κατάφερε να βρεθεί στις «16» καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Είχε όμως την ατυχία να «πέσει» πάνω στη Μπάγερν Μονάχου του Γκέρντ Μίλερ. Ο Γερμανός -και η ομάδα του- ήταν αδίστακτος και σκόραρε πέντε φορές από τα συνολικά εννέα τέρματα των Βαυαρών σε ένα «μαύρο βράδυ» για τους Κύπριους.

Έξι χρόνια μετά, το 1978, ο Ελβετός Κλάουντιο Σούζλερ της Γκρασχόπερς Ζυρίχης σκόραρε πεντάκις απέναντι στη Βαλέτα, πριν φτάσουμε σε μια ακόμη κακή βραδιά της Ομόνοιας. Ήταν στις 24 Σεπτεμβρίου του 1979 όταν η ατυχία «χτύπησε» ξανά την κυπριακή ομάδα, που βρήκε στο διάβα της τον πανίσχυρο Άγιαξ. Και πάλι στη φάση των «16» η ομάδα από την Κύπρο ταξίδεψε στο Άμστερνταμ όπου ο Αίαντας τη φιλοδώρησε με… 10 γκολ! Τα μισά από αυτά πέτυχε εκείνο το βράδυ ο Σόρεν Λέρμπι, που δε στεναχωρήθηκε ιδιαίτερα όταν στη ρεβάνς της Κύπρου ο Άγιαξ ηττήθηκε με 4-0.

Μανώλης Μακρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0