Πρόσωπα

Μάνταλος vs Φορτούνης: Οι ρόλοι τους άλλαξαν, αλλά ξέρουν τo ΑΕΚ-Ολυμπιακός καλύτερα από κάθε άλλον (video)

Μάνταλος vs Φορτούνης: Οι ρόλοι τους άλλαξαν, αλλά ξέρουν τo ΑΕΚ-Ολυμπιακός καλύτερα από κάθε άλλον (video)
Πρώτο ντέρμπι πρωταθλήματος ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό (12/03, 19:00) στην OPAP Arena. Νέα συνθήκη, αλλά ως προς τη «σημασία» του αγώνα, Πέτρος Μάνταλος και Κώστας Φορτούνης γνωρίζουν καλύτερα από κάθε συμπαίκτη τους τι... διακυβεύεται.
Σχετικά Άρθρα
Από το τελευταίο ΑΕΚ-Ολυμπιακός στη Νέα Φιλαδέλφεια για το ελληνικό πρωτάθλημα, άλλαξαν πολλά. Πέραν του τι βίωσε ο κάθε σύλλογος σε αυτές τις δύο -και κάτι- δεκατίες που μας χωρίζουν από τον Νοέμβριο του 2002, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι διαφορετικά. Εκτός της αλλαγής της ονομασίας από Α' Εθνική σε Super League, αρκεί να αναλογιστεί πως ο νόμος Μποσμάν, δηλαδή οι ελεύθερες μεταγραφές παικτών έξι μήνες πριν την ολοκλήρωση του συμβολαίου τους, μετρούσε επτά χρόνια ζωής τότε, ενώ το 2023 συμπληρώνει 28!

Η «πόρτα» άνοιξε ακόμα περισσότερο και οι ελληνικές ομάδες άλλαξαν συνήθειες. Από τον «κανόνα» δεν ξέφυγαν ΑΕΚ και Ολυμπιακός.

Η πρώτη παρατάχθηκε σε εκείνη την ισοπαλία με εννέα Έλληνες στην αρχική της ενδεκάδα, ενώ ο δεύτερος με έξι. Φέτος, κρίνοντας από τις έως τώρα αναμετρήσεις τους, είναι απίθανο να βρεθούν στο πρώτο «σφύριγμα» στην OPAP Arena συνολικά 15 Έλληνες. Υπάρχουν δύο, όμως, ένας από κάθε πλευρά, που γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει ΑΕΚ-Ολυμπιακός: ο Πέτρος Μάνταλος και ο Κώστας Φορτούνης.

μάνταλος-φορτούνης-2023.jpg

Παρότι ο ένας για τον άλλον είναι ο αντίπαλος που έχει αντιμετωπίσει περισσότερες φορές στην καριέρα του και θα αγωνιστούν για 21η φορά στο συγκεκριμένο ντέρμπι, έχουν πολλά να τους συνδέουν, εκτός της κοινής τους θέσης στον αγωνιστικό χώρο.

Από το καλοκαίρι του 2014, έχουν αφοσιωθεί ο ένας στην ΑΕΚ και ο άλλος στον Ολυμπιακό. Διετέλεσαν αρχηγοί του συλλόγου που τους αντιστοιχεί, έχουν βιώσει τον ίδιο σοβαρότατο τραυματισμό της ρήξης χιαστού, που τους άφησε εκτός δράσης για σχεδόν ολόκληρες σεζόν, αλλά δεν τους εμπόδισε στο να «γράψουν» ιστορία. Τόσο μέσω συλλογικών, όσο και μέσω ατομικών κατορθωμάτων.

Ξεκινώντας από τη γηπεδούχο, ο Πέτρος Μάνταλος επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στην ΑΕΚ, ενόσω αυτή αγωνιζόταν στη Β' Εθνική. Οκτώ χρόνια αργότερα, έχει πανηγυρίσει μαζί της ένα Κύπελλο Ελλάδας (2016) κι ένα πρωτάθλημα (2018). Παράλληλα, με 307 συμμετοχές (61 γκολ & 89 ασίστ) έως τώρα, αν πάρει χρόνο συμμετοχής την Κυριακή (12/03, 19:00), στη ρεβάνς του ημιτελικού Κυπέλλου (13/04) και σε όλα τα ματς των play-offs, θα βρεθεί στο Top-5 συμμετοχών με την ΑΕΚ, «εκθρονίζοντας» τον Νίκο Κωστένογλου.



Πορεία με αρκετά κοινά σημεία έχει «χαράξει», από την άλλη πλευρά, ο Κώστας Φορτούνης. Αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό το 2014, αφήνοντας τη Γερμανία και την Καϊζερσλάουτεν, μόλις στα 22 του χρόνια. Έκτοτε, έχει χριστεί νταμπλούχος Ελλάδας δύο φορές (2015, 2020) και άλλες τέσσερις πρωταθλητής (2016, 2017, 2020, 2022). Παράλληλα, οι 282 συμμετοχές (82 γκολ & ισάριθμες ασίστ) που έχει καταγράψει με τη φανέλα των «ερυθρολεύκων» τον κατατάσσουν στην 7η θέση της σχετικής λίστας, με μόλις δύο λιγότερες από τον Γιάννη Αμανατίδη. Άρα, το να τον ξεπεράσει, μοιάζει θέμα χρόνου.



Τα δύο αναπόσπαστα στελέχη της Εθνικής Ελλάδας, με 50 (Πέτρος Μάνταλος) και 54 (Κώστας Φορτούνης) συμμετοχές με το εθνόσημο στο στήθος, όπως φαίνεται κι από τους αριθμούς τους, έχουν «χαράξει» κατά μεγάλο βαθμό ποδοσφαιρικούς βίους παράλληλους.

Το επερχόμενο ΑΕΚ - Ολυμπιακός θα τους θέσει για 21η φορά αντίπαλους, εφόσον αγωνιστούν και οι δύο. Ποιος ξέρει; Ίσως έχουν μία ακόμα ευκαιρία να «σημαδέψουν» και οι δύο ένα ντέρμπι των δύο ομάδων, αφού στις 20 φορές που προηγήθηκαν, είτε ο ένας δημιουργούσε/σκόραρε, είτε ο άλλος. Ποτέ και οι δύο μαζί.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0