Πρόσωπα

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: Ο «άρχοντας των δαχτυλιδιών» κλείνει τα 63! (video)

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: Ο «άρχοντας των δαχτυλιδιών» κλείνει τα 63! (video)

Έκαστος στο είδος του και ο Ζέλικο στην προπονητική. Ο συλλέκτης τίτλων (54 στο σύνολο, οι 48 στην άκρη του πάγκου) σβήνει 63 κεράκια στην τούρτα και το BN Sports θυμάται κάποιες από τις στιγμές κυριαρχίας του καθώς και ατάκες… αλησμόνητες

«Σαράντα χρόνια έφηβος κοντά μισό αιώνα, το καλοκαίρι άσπριζα, Μαύριζα (μελιτζάνιαζα για την ακρίβεια) το χειμώνα». Οι πρώτοι στίχοι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε εκείνη τη «Σφεντόνα» ταιριάζουν ταμάμ για τον σπουδαιότερο προπονητή που έχει δει το ευρωπαϊκό μπάσκετ, τουλάχιστον από το 1991, όταν και εν μία νυκτί άλλαξε ο ρους της αθλητικής του διαδρομής.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τα πολλά παρατσούκλια και τους ακόμα περισσότερους τίτλους σβήνει κάθε 9 του Μάρτη ένα περισσότερο κεράκι στην τούρτα του και το άθλημα γίνεται πληρέστερο με εκείνον στους πάγκους. Ο… Μίδας της «πορτοκαλί θεάς» που ό,τι αγγίξει γίνεται χρυσός, ο άνθρωπος που «γιγάντωσε» τον Παναθηναϊκό, κλείνει 63 χρόνια ζωής και τα μισά από αυτά, το πεπρωμένο του τον ήθελε κυρίαρχο, δίνοντας εντολές και βάζοντας τις φωνές. Ένα σύντομο rewind του BN Sports με πράξεις και λόγια του τεράστιου «Ζοτς» ακολουθεί.
obradovic-1.jpg

Έβγαλε την αθλητική περιβολή και φόρεσε κοστούμι εν μία… νυκτί!

Εκείνη την ανοιξιάτικη νύχτα του 1991 με πολλές από τις μεγάλες ομάδες της «γηραιάς ηπέιρου» να σφάζονται στα… χέρια του και τον ίδιο να απολαμβάνει το διήμερο ρεπό που ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε δώσει στους αθλητές του κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το EuroBasket της Ρώμης, ο Ζέλιμιρ δέχτηκε μία πρόταση που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, general manager της ομάδας που αγωνιζόταν (Παρτιζάν), του πρότεινε να βγάλει το… σορτσάκι και να αναλάβει τις τύχες της ομάδας σε ηλικία 31 ετών, χωρίς μάλιστα να του δώσει περιθώριο να το σκεφτεί, όπως ο Ζέλικο ζήτησε. Έτσι, με τον μύθο να ισχυρίζεται πως εκείνο το βράδυ δεν κοιμήθηκε αλλά συζητούσε την προοπτική αυτή με φίλους του, μετά από λίγες ώρες δέχτηκε την πρόκληση και μέσα σε μια νύχτα έγινε από ένας σπουδαίος παίκτης, προπονητής.

Στο πάνθεον με το… καλημέρα

Ο «βασιλιάς των βασιλέων», ο οποίος παραδέχτηκε αργότερα πως σκεφτόταν την προπονητική από πολύ μικρή ηλικία και πως ταυτόχρονα με την αθλητική του καριέρα παρακολουθούσε μαθήματα coaching, πραγματοποίησε ένα ντεμπούτο ονειρεμένο μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Με την ομάδα της καρδιάς του, Παρτιζάν, εν μέσω πολέμου και δίνοντας τους περισσότερους εντός έδρας αγώνες στη Φουενλαμπράδα, ανέβηκε στην Κωνσταντινούπολη στο υψηλότερο σκαλί της Ευρώπης, δια χειρός Τζόρτζεβιτς. Με λίγα λόγια, στην πρώτη του σεζόν (1991-92) στην άκρη του πάγκου, κατέκτησε το σπουδαιότερο τρόπαιο της χρονιάς, δίνοντας έτσι ένα δείγμα για αυτά που θα ακολουθούσαν.

Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν σε Ισπανία και Ιταλία με αμείωτο ρυθμό. H Μπανταλόνα, ομάδα που «πλήγωσε» λίγους μήνες πριν, του έδωσε τα… κλειδιά και παρότι έμεινε εκεί μόλις ένα χρόνο (1993-94) την οδήγησε στην κορυφή στο Τελ-Αβίβ απέναντι στον Ολυμπιακό (59-57). Και τότε είχε χρειαστεί το… κρύο αίμα του Κορνίλιους, σε ένα ματς που έπρεπε να κρατήσει τους Πειραιώτες του Ιωαννίδη άποντους για 7 λεπτά στο φινάλε ώστε να κατακτήσει το 2ο δικό του Ευρωπαϊκό.

Ο Ζέλικο έκανε ατομικό back-to-back καθοδηγώντας τη Ρεάλ την επόμενη χρονιά (και πάλι απέναντι στον Ολυμπιακό) για να ακολουθήσουν δύο Κύπελλα Σαπόρτα (με τη «βασίλισσα» το 1997 και με την Μπενετόν Τρεβίζο το 1999) πριν έρθει στην Ελλάδα και εκτοξεύσει το… μύθο του.

Ο «αρχιτέκτονας» της πράσινης αυτοκρατορίας

Η 4η του Ιουνίου του 1999 αποτελεί μία ημερομηνία ορόσημο στην ιστορία του Παναθηναϊκού καθώς ο άνθρωπος που έμελλε να… σμιλεύσει τους «πράσινους» και να μεγαλουργήσει μαζί τους, ανακοινώθηκε από τους αδερφούς Γιαννακόπουλους.

Στα 13 χρόνια που ακολούθησαν, οι «πράσινοι» κυριάρχησαν σε Ελλάδα και Ευρώπη κατακτώντας τα πάντα στο διάβα τους (11 πρωταθλήματα Ελλάδος, 7 Κύπελλα, 5 Ευρωλίγκες). Οι επιτυχίες με το «τριφύλλι» ήταν πολλές και ήταν χρυσές με κάποιες εξ΄ αυτών βέβαια να ξεχωρίζουν.
obradovic-2007.jpg

Η κατάκτηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης το 2002 ήταν σίγουρα μία από αυτές καθώς οι «πράσινοι» κέρδισαν το μεγάλο φαβορί, Κίντερ Μπολόνια, μέσα στο σπίτι της. Ο Ζέλιμιρ έβγαλε άσο από το… μανίκι του, τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, στο δεύτερο ημίχρονο και με τους Μποντιρόγκα, Κουτλουάι σε μεγάλη βραδιά, ο Παναθηναϊκός στέφθηκε ανήμερα του Πάσχα για 3η φορά πρωταθλητής Ευρώπης.

Τα triple-crown του 2007 και του 2009 θα μνημονεύονται από τους «πράσινους» για πάντα με το Final-4 του Βερολίνο (2009) να έχει τη δική του θέση στο μυαλό όλων των φίλων του Παναθηναϊκού. Αρχικά ήταν η «εμφύλια μάχη» στον ημιτελικό και έπειτα το θρίλερ του τελικού κόντρα στη «διψασμένη» ΤΣΣΚΑ, η οποία γύρισε από το -23 αλλά δεν σόκαρε το «τριφύλλι».

Οι δεσμοί που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στον «άρχοντα των δαχτυλιδιών» και την οικογένεια του Παναθηναϊκού μεταφράζονται στους 23 τίτλους καριέρας που σήκωσαν οι «πράσινοι» με εκείνον στο τιμόνι. Ένα διάστημα μεγαλείου που κάθε φίλος του Παναθηναϊκού θα θυμάται και θα αναπολεί για τις στιγμές που του χάρισε η ομάδα εκείνη με τον καλύτερο «καπετάνιο».

Μεγάλωσε τη Φενέρ και επέστρεψε… σπίτι του

Όταν κάτι τόσο πετυχημένο και τόσο έντονο έρχεται στο τέλος του, ένα διάστημα αγρανάπαυσης είναι υπερ απαραίτητο. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς λοιπόν αφού έφυγε από την αγαπημένη του Αθήνα και πήρε… ρεπό ένα χρόνο από τους πάγκους, ανέλαβε να μεγαλώσει τη Φενέρμπαχτσε και το έκανε με τεράστια επιτυχία για μία ακόμα φορά.

Με τον κορυφαίο προπονητή της τελευταίας 30ετίας τουλάχιστον, τα «καναρίνια» πρόσθεταν σωρηδών κύπελλα στην τροπαιοθήκη τους (11 στο σύνολο) ανοίγοντας μάλιστα ένα ξεχωριστό, το πιο σημαντικό section, αυτό της Ευρώπης. Ο Ζοτς το 2017 πανηγύρισε την 9η του Ευρλίγκα και έχοντας να διαχειριστεί μία… τρομακτική είναι η αλήθεια ομάδα από άποψης δυναμικής, χάρισε το πρώτο ευρωπαϊκό κύπελλο στην ιστορία των τουρκικών ομάδων. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και το πλουσιοπάροχο ρόστερ του (λογικό όταν έχεις τέτοιο διαμάντι στον πάγκο να το εφοδιάζεις και με τα καλύτερα υλικά) έβαλε την Φενέρμπαχτσε στον χάρτη και αυτό τα «καναρίνια» θα του το χρωστούν για πάντα.
1fd8c880-zeljko-obradovic.jpg

Και αφού ολοκληρώθηκε και εκεί ο κύκλος του με θετικό πρόσημο, το καλοκαίρι του 2021 ο μοναδικός ίσως του χώρου που λαμβάνει τόσο γενικής αποδοχής από όλους, πήρε το know how του και επέστεψε στην Παρτιζάν μετά από 28 ολόκληρα χρόνια για να την κάνει και πάλι κραταιά. Και κρίνοντας από το υλικό της ομάδας (έμψυχο δυναμικό) και το σύντομο χρονικό διάστημα (απείχε 8 χρόνια από την Ευρωλίγκα), βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Ατάκες που έγραψαν ιστορία!

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς όμως δεν είναι μόνο ο άνθρωπος πίσω από το κοστούμι και τη γραβάτα, του οποίου του ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Είναι και ο απολαυστικός συνομιλητής, εκείνος που δίνει απαντήσεις και όλοι μένουν με το στόμα ανοιχτό.

Ας θυμηθούμε λοιπόν κάποιες αλησμόνητες ατάκες του «Ζοτς» από το διάστημα του στην Ελλάδα που έχουν γράψει ιστορία:
Zeljko-Obradovic_1.jpg

«Μήπως βρωμάει το βρακάκι του Ρέπεσα»;

Ο Κροάτης κόουτς της Ρόμα είχε κάνει δηλώσεις περί εύνοιας των διαιτητών προς τον Παναθηναϊκό και η απάντηση του Ζέλικο ήταν απλά απολαυστική: «Μήπως τα αλλάζει τώρα γιατί ...βρώμισε το βρακάκι του από το φόβο; Ο φόβος προκαλεί παράξενα συναισθήματα. Μήπως προσπαθεί να μας πιάσει κορόιδο και θέλει να του πούμε: ‘’Ελάτε και κερδίστε’’;»

«Να καταλάβει ο μ….ας τι έκανε»

Ο Παναθηναϊκός κινδύνευε να παίξει κόντρα στον Ολυμπιακό χωρίς τους οπαδούς του και ο Ομπράντοβιτς έσπευσε να παροτρύνει το ΑΣΑΕΔ να μην μειωθεί η τιμωρία των «πρασίνων» τον Οκτώβριο του 2011 για παραδειγματισμό: «Θα χαρώ να παίξουμε χωρίς οπαδούς με τον Ολυμπιακό. Αυτό θέλω. Ίσως τότε να καταλάβει κάποιος μ... τι μας έκανε».
851492-20342015-2560-1440_1.jpg

«Γιατί ο Ελληνιάδης με κερνάει;»

Απίστευτη ατάκα του Ζοτς όταν έμαθε πως ο Σταύρος Ελληνιάδης, εκτελούσε χρέη τιμ  μάνατζερ στον Ολυμπιακό τότε, τον είχε αποκαλέσει μπεκρή. «Τι τον νοιάζει δεν ξέρω μόνο. Μήπως αυτός με κερνάει το κρασί που πίνω»;

 

«Το όνομά μου είναι Ζέλικο Ομπράντοβιτς»

Παρότι ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει με 22 πόντους την αδύναμη Πρόκομ τον Ιανουάριο του 2009, ο τρόπος που ξεκίνησαν το παιχνίδι οι παίκτες του δεν άρεσε στον Ζοτς και αυτό φάνηκε στη συνέντευξη Τύπου, όπου απασφάλισε: «Ντρέπομαι για τον τρόπο που παίξαμε στην αρχή. Κάποιοι προσπάθησαν και κάποιοι ήταν εκτός κλίματος.

Κάποιοι παίκτες λειτουργούν όπως εγώ και κάποιοι άλλοι δεν αξίζουν να φορούν τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Δεν μου αρκεί να μου λένε ότι έχω δίκιο. Δίκιο θα έχω να μην τον βάλω να παίξει ούτε ένα δευτερόλεπτο στο επόμενο ματς. Αυτό το ματς είναι για 50 πόντους, όχι για 22. Πώς θα πάει αυτός ο Παναθηναϊκός στο F4; Ούτε γι' αστείο.

Φίλε (σ.σ. απευθυνόμενος σε εκείνον που του έκανε την ερώτηση), το όνομά μου είναι Ζέλικο Ομπράντοβιτς και δίπλα μου κάθεται ο Δημήτρης Ιτούδης. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τη λύση. Είμαστε πολεμιστές και με στρατιώτες θα πάμε μέχρι τέλους. Μπορεί να χάσουμε, αλλά θα πολεμήσουμε με όσους θέλουν να πολεμήσουν».
zoc-diamantidis.jpg

«Μία φορά μ…ς ο Μπατίστ, δέκα χρόνια άψογος»

Ο Μάικ Μπατίστ είχε κάνει την ανεξήγητη και αντιαθλητική κίνηση να πατήσει στο κεφάλι στον Όζμπολτ το Δεκέμβριο του 2010 στη Λιουμπλάνα και ο Ζέλικο αφού καταδίκασε την ενέργεια του αθλητή του, εξήρε την γενικότερη συμπεριφορά του, θέλοντας να τον προστατεύσει: «Όλοι αρέσκονται να θυμούνται κάτι κακό, και να μην θυμούνται τα καλά. Δεν είναι καλό να μιλήσουμε πάλι γι' αυτό. Αλλά είναι φυσιολογικό. Γιατί τα άσχημα νέα, είναι άσχημα νέα. Είπε ότι ζήτησε συγγνώμη, ότι απολογήθηκε κι οι κακές ειδήσεις πουλάνε. Άντε, ο Μάικ Μπατίστ είναι μ…ς. Ας επιτεθούμε στον Μάικ, που δέκα χρόνια είναι άψογος. Είναι κάτι που έγινε, μίλησε με τον παίκτη, ζήτησε συγγνώμη, τέλος αυτή η ιστορία, ας μιλήσουμε για μπάσκετ».

 

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0