Πρόσωπα

Σπύρος Σουλιώτης: Το νέο ελληνικό wonderkid που ακμάζει στη Βόλφσμπουργκ και θυμίζει… Βλαχοδήμο!

Σπύρος Σουλιώτης: Το νέο ελληνικό wonderkid που ακμάζει στη Βόλφσμπουργκ και θυμίζει… Βλαχοδήμο!

Το νέο μεγάλο project της Βόλφσμπουργκ είναι… ελληνόπουλο και σε ηλικία 16 ετών υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Το BN Sports μίλησε με τον Σπύρο Σουλιώτη, βασικό τερματοφύλακα της αντίστοιχης ηλικιακής κλίμακας των «λύκων» και ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του. Οι κοινές συνιστάμενες με τον Βλαχοδήμο, το πρότυπο Νόιερ και η επικείμενη κλήση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που όμως πρέπει να… βιαστεί.

Η ιστορία του Σπύρου Σουλιώτη δεν είναι πρωτάκουστη. Φέρελπις Έλληνας γκολκίπερ ο οποίος ζει, μεγαλώνει και ωριμάζει στη Γερμανία. Εκεί μαθαίνει τα… μυστικά του αθλήματος και έχει καταπλήξει κοτζάμ Βόλφσπουργκ, η οποία μάλιστα έσπευσε να τον «δέσει» με επαγγελματικό συμβόλαιο. Αυτές όμως που δεν συναντάς κάθε μέρα είναι οι επιμέρους λεπτομέρειες της ιστορίας του και οι οποίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
SOULIOTHS-SPYROS-GERMANIA-780x412_1.jpg

Ο νεαρός Σπύρος είναι γόνος μεταναστών στη Γερμανία λόγω οικονομικής κρίσης. Κατάγεται από το Αίγιο και ανήκει στις ακαδημίες της Βόλφσμπουργκ εδώ και τέσσερα χρόνια. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Πρώτο checkpoint της περίπτωσής (με πολλούς αστερίσκους για το μέλλον) του είναι η ηλικία του. Ο Σουλιώτης είναι μόλις 16 ετών (γεννηθείς 31/1/2007) και πριν από λίγες ημέρες κλήθηκε να υπογράψει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της καριέρας του. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι «λύκοι» τον πιστεύουν πολύ, θεωρώντας τον ένα από τα μεγαλύτερα project τους. Μία Βόλφσπουργκ βέβαια η οποία μόνο τυχαία δεν είναι ως προς την αξιοποίηση και την ανάδειξη ταλέντων από τις ακαδημίες της.

Δεύτερο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι η σχέση του με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο και δεν εννοούμε σε προσωπικό επίπεδο. Ο έφηβος πορτιέρο των «λύκων» συνεργάζεται με τον Michael Gentner στη Βόλφσπουργκ. Και μπορεί το όνομά του να μη λέει κάτι ωστόσο ο Academy Director του συλλόγου είναι ο άνθρωπος που ανέδειξε τον βασικό τερματοφύλακα της Εθνικής μας ομάδας στην Στουτγκάρδη. Φυσικά κοινή συνισταμένη και στους δύο αποτελούν η θέση, η εθνικότητα και η παρεμφερής πορεία, έως τώρα τουλάχιστον.
11864852-odysseas-vlachodimos-benfica-lissabon-1Z70.jpg

Με τέτοια δεδομένα είναι φυσικό και επόμενο οι Γερμανοί να… καραδοκούν στη γωνία για να εκπροσωπήσει τη χώρα στην οποία «ανθίζει». Όπως διευκρινίζει ωστόσο ο ίδιος, προτεραιότητα του είναι η «γαλανόλευκη», η οποία ωστόσο δεν πρέπει επ’ ουδενί να καθυστερήσει. Το potential ούτως ή άλλως είναι τέτοιο που θα αποτελέσει τεράστιο σφάλμα αν τον χάσει η ελληνική πλευρά.

Επειδή όμως είναι πιο φρόνιμο να μιλούν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές από τις παραπάνω δημοσιογραφικές αράδες, το BN Sports ήρθε σε επικοινωνία με τον Σπύρο Σουλιώτη λίγες μέρες μετά την υπογραφή του σε επαγγελματικό συμβόλαιο με ομάδα της Bundesliga. Ο πανευτυχής αλλά συνάμα προσγειωμένος και προσηλωμένος στους στόχους του νεαρός γκολκίπερ, ανακρίθηκε και γνωστοποίησε την καθημερινότητά του στη Βόλφσμπουργκ, τον τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών της ομάδας, τον παίκτη-πρότυπο για εκείνον αλλά και τα μελλοντικά του πλάνα. Ένα «φρέσκο» και πολλά υποσχόμενο wonderkid που έχει βγάλει ο τόπος μας αλλά «ψηλώνει» αλλού, μεταφορικά και κυριολεκτικά, στο… πιάτο σας.

Συνέντευξη στο Μάνο Φυρογένη

Τι σημαίνει για εσένα να υπογράφεις επαγγελματικό συμβόλαιο στη Βόλφσμπουργκ?
«Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση και μου δίνει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά. Το να αναγνωρίζεται η προσπάθεια σου από έναν τόσο μεγάλο σύλλογο της Γερμανίας όπως η VFL WOLFSBURG είναι σημαντικό και μου δείχνει πως βρίσκομαι στο σωστό δρόμο».
Spyridon_Souliotis_Professional_Contract_Signing_VFL_WOLFSBURG_1.jpg

Πως ένας Έλληνας 16 χρονών έφτασε να ανήκει στη Βόλφσμπουργκ? Ποιά είναι η ιστορία σου?
«Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα στην τοπική ομάδα της Helmstedt. Στη συνέχεια, μέσω του εκπροσώπου μου, Μιχάλη Μπανιά της εταιρείας PROMOZONE Sports, μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμαστώ στην Ακαδημία της Βόλφσμπουργκ. Εκεί, έπεισα τους προπονητές και τους υπευθύνους με τις ικανότητες μου και έτσι εντάχθηκα πλήρως στο πρόγραμμα της Ακαδημίας».

Μίλησε μας για την καθημερινότητα σου πλέον! Πως κυλάει η μέρα σου?
«Η καθημερινότητα μου είναι συγκεκριμένη. Το πρωί σχολείο και στη συνέχεια τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάω στις εγκαταστάσεις τις ομάδας. Εκεί καθημερινά ακολουθώ τόσο τις ομαδικές προπονήσεις όσο και τα ατομικά μου προγράμματα στα οποία δουλεύω τις ατέλειες μου. Τα σαββατοκύριακα έχουμε τις προγραμματισμένες αγωνιστικές υποχρεώσεις».

Τι έχει αλλάξει σε σχέση με όταν πρωτοπήγες στους «λύκους» ?
«Έχουν αλλάξει πολλά τόσο στο χαρακτήρα μου όσο και στις αγωνιστικές μου ικανότητες. Το να βρίσκεσαι σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο, οι συνθήκες σε κάνουν να δουλεύεις σκληρά και να προσπαθείς καθημερινά για το καλύτερο. Το περιβάλλον είναι άκρως ανταγωνιστικό και πρέπει συνεχώς να αποδεικνύεις πως ωριμάζεις και εξελίσσεσαι τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προσωπικότητα».
SOULIOTHS-SPYROS-04.jpg

Πως ξεκίνησες το ποδόσφαιρο και τι ερεθίσματα είχες?
«Ο πατέρας μου ήταν τερματοφύλακας σε τοπικό επίπεδο στην Ελλάδα. Με έπαιρνε μαζί στο γήπεδο και μου έδωσε τα πρώτα ποδοσφαιρικά ερεθίσματα. Αυτός μου έδειξε και τα αρχικά μυστικά της θέσης, όταν ξεκίνησα πλέον να προπονούμαι ως τερματοφύλακας σε επίπεδο ακαδημίας, ενώ ακόμα και τώρα συνεχίζουμε και συζητάμε τεχνικές λεπτομέρειες για τη θέση του τερματοφύλακα».

Ποια θεωρείς ότι είναι τα δυνατά σου χαρακτηριστικά?
«Σύμφωνα με τα Performance Reports, κάτω από το τέρμα θεωρούμε από τους πιο αξιόπιστους τερματοφύλακες σε αυτή την ηλικία. Σε αυτή τη φάση της εκπαίδευσης μου, επικεντρώνομαι επίσης τόσο στο παιχνίδι με την μπάλα κάτω όσο και στο ψηλό παιχνίδι. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτείται να είσαι ολοκληρωμένος σε κάθε τομέα και αυτό προσπαθώ να πετύχω».

Ποιο ήταν το πρότυπό σου αθλητικά;
«Ο Νόιερ είναι ο αγαπημένος μου. Τον παρακολουθώ χρόνια και προσπαθώ να βάλω όσο περισσότερα στοιχεία του μπορώ, στο δικό μου αγωνιστικό προφίλ».

Πως είναι ο τρόπος λειτουργίας των ακαδημιών μιας τέτοιας ομάδας που ανήκει στη Bundesliga? Υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στα ηλικιακά γκρουπ? Εσύ σε ποιο ανήκεις?
«Η ακαδημία της VFL WOLFSBURG θεωρείται από τις καλύτερες της Ευρώπης. Πέρυσι σε διεθνές τουρνουά χάσαμε στον τελικό από την Μπαρτσελόνα. Η οργάνωση της ομάδας, οι προπονητές, οι εγκαταστάσεις και όλη η διαδικασία που ακολουθούν είναι τόσο σωστά δομημένη που πραγματικά η βελτίωση του ποδοσφαιριστή είναι το επίκεντρο. Εγώ φέτος ανήκω στο τμήμα της U16, με συμμετοχές επίσης και στο τμήμα της U17».

βόλφσμπουργκ_1.jpg


Υπάρχει κάποια επικοινωνία με τη μεγάλη ομάδα και τους τερματοφύλακες αυτής? Πιστεύεις πως θα μπορούσες να ριζώσεις στη Βόλφσπουργκ όπως για παράδειγμα ο Κάστεελς που είναι σχεδόν 8 χρόνια στο σύλλογο?
«Εμένα ο στόχος μου είναι να βελτιώνομαι καθημερινά. Εύχομαι να εξελιχθώ σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταφέρω να γίνω ενεργό μέλος της πρώτης ομάδας τα ερχόμενα χρόνια. Ο προπονητής τερματοφυλάκων της πρώτης ομάδας μας επισκέπτεται τακτικά, κάνουμε Performance Analysis και μας δίνει συμβουλές και κατευθύνσεις για το πως θα πρέπει να δουλεύουμε στα παιχνίδια και στην προπόνηση».
Spyridon_Souliotis_Profile_VFL_WOLFSBURG.jpg

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα και τι θα ήθελες να έχεις πετύχει?
«Μετά από μια δεκαετία θα ήθελα να είμαι ένας ολοκληρωμένος τερματοφύλακας στο κορυφαίο επίπεδο και ένας σωστός άνθρωπος στην καθημερινότητα μου. Θέλω να υπάρχει ισορροπία στη ζωή μου και αυτό μου το έχει διδάξει η οικογένεια μου».

Ποια η σχέση σου με την πατρίδα? Υπήρχε κάποια κρούση από ελληνικό κλαμπ? Θα σκεφτόσουν τον εαυτό σου σε κάποιο από αυτά?
«Κατάγομαι από το Αίγιο. Αγαπάω την Ελλάδα και έρχομαι κάθε καλοκαίρι. Το ποδόσφαιρο είναι μια μεγάλη αγορά, παγκόσμια. Εμένα το μυαλό μου είναι στην προσωπική μου βελτίωση και από εκεί και πέρα οι ομάδες που θα θελήσουν να συνεργαστούμε στο μέλλον μπορεί να είναι από την Γερμανία, την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, με προτεραιότητα φυσικά την αγορά της Γερμανίας».

Σε επίπεδο Εθνικής ομάδας, σε έχει προσεγγίσει κάποιος? Εσύ για ποια χώρα θα ήθελες να αγωνιστείς?
«Η Εθνική Ελλάδας είναι πάντα στο μυαλό μου. Γνωρίζω πως είμαι ήδη στις λίστες των αρμοδίων και έτσι κάποια στιγμή στο μέλλον θα πάρω σίγουρα και εγώ την ευκαιρία μου για να αποδείξω πως μπορώ να εκπροσωπήσω με επιτυχία τη χώρα μου».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0