Πρόσωπα

Γιαν Ζόμερ: Ο... δήμιος της Μπάγερν επιστρέφει στο σπίτι του με τον εχθρό!

Γιαν Ζόμερ: Ο... δήμιος της Μπάγερν επιστρέφει στο σπίτι του με τον εχθρό!

Γκλάντμπαχ και Μπάγερν Μονάχου αναμετρώνται το Σάββατο (18/02,16:30) για την 21η αγωνιστική της Bundesliga. Ο Γιαν Ζόμερ πέρασε τα τελευταία εννιά χρόνια της καριέρας του στην ομάδα της Βεστφαλίας και επιστρέφει ως αντίπαλος μόλις ένα μήνα μετά την αποχώρησή του.

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ο Ελβετός τερματοφύλακας ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στη Γκλάντμπαχ. Τα «Πουλάρια» τον απέκτησαν το 2014 από τη Βασιλεία και τον εμπιστεύτηκαν αμέσως κάτω από τα δοκάρια. Μόλις στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα σημείωσε 48 εμφανίσεις, κρατώντας ανέπαφη την εστία του 20 φορές.

Εννέα χρόνια αργότερα αποχώρησε από την ομάδα, έχοντας φτάσει τις 335 εμφανίσεις. Προορισμός του η Μπάγερν Μονάχου, η οποία μετά την απώλεια του Μάνουελ Νόιερ ως το τέλος της σεζόν, αναζητούσε ένα τερματοφύλακα που να εμπνέει σταθερότητα.

Η καθιέρωση στη Γλάντμπαχ

Η παρουσία του στη Γκλάντμπαχ δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Στην πρώτη χρονιά αγωνίστηκε και στις 34 αγωνιστικές της Bundesliga, με τη Γκλάντμπαχ να τερματίζει στην 3η θέση της βαθμολογίας, υπό τις οδηγίες του Λουσιάν Φαβρ. Οι επόμενες χρονιές του ήταν «πλούσιες» σε συμμετοχές, με αποτέλεσμα να γίνει και αρχηγός της ομάδας πίσω από τον Λαρς Στιντλ.  

Στην Ευρώπη, υπήρξε επίσης σημαντικός στις καλύτερες πορείες της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Tη σεζόν 2016 – 2017 την οδήγησε μέχρι την φάση των «16» του Europa League, ενώ η τελευταία ευρωπαϊκή του διάκριση με την ομάδα του Μένχενγκλαντμπαχ ήρθε το 2021, όταν αντιμετώπισε τη Μάντσεστερ Σίτι στους «16» του Champions League.

Το παρελθόν του απέναντι στη Μπάγερν

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προηγούμενες αναμετρήσεις του Ζόμερ, με αντίπαλο την τωρινή του ομάδα. Σε 20 εμφανίσεις απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου, ο Ελβετός μετρά εννέα νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και επτά ήττες, έχοντας καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία του πέντε φορές.

Πρώτη φορά συνάντησε τους Βαυαρούς ως ποδοσφαιριστής της Βασιλείας, στη φάση των «16» του Champions League το 2012. Μια σειρά νοκ άουτ που σίγουρα θα θέλει να ξεχάσει, καθώς μετά τη νίκη της Βασιλείας στο πρώτο ματς με 1-0, οι Βαυαροί ξέσπασαν στο Μόναχο πετυχαίνοντας επτά τέρματα.

Ακολούθησε η μεταγραφή του στη Γκλάντμπαχ και οι αναμετρήσεις τους στα πλαίσια της Bundesliga και του Κυπέλλου Γερμανίας. Στην ιστορία θα μείνει σίγουρα χαραγμένη η τελευταία του εμφάνιση στο Μόναχο, τον περασμένο Αύγουστο. Στην αναμέτρηση των δύο ομάδων για την 4η αγωνιστική, ο Ζόμερ έκανε μια απίστευτη εμφάνιση με 19 αποκρούσεις στη διάρκεια του αγώνα. Παράλληλα, σημείωσε ρεκόρ επεμβάσεων σε ένα ματς στην ιστορία της Bundesliga, δίνοντας συνέχεια στο αήττητο ξεκίνημα της Γκλάντμπαχ στη σεζόν.

Πλέον όμως υπερασπίζεται την εστία της Μπάγερν Μονάχου και θα επιστρέψει στο Μπορούσια Παρκ σε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, ένα μήνα μετά τη μετακίνησή του στο Μόναχο.

Πάνος Κορομηλάς

www.bnsports.gr 



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0