Πρόσωπα

Αντεμόλα Λούκμαν: Ο νέος άσος από το μανίκι του Γκασπερίνι

Αντεμόλα Λούκμαν: Ο νέος άσος από το μανίκι του Γκασπερίνι

Η Αταλάντα βρήκε ένα νέο αστέρι στο πρόσωπο του Λούκμαν, με τον Νιγηριανό να την οδηγεί πίσω στο Champions League

Ο Αντεμόλα Λούκμαν πωλήθηκε το καλοκαίρι του 2022 από την Λειψία στην Αταλάντα για μόλις 9 εκατομμύρια ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς την «παράνοια» που επικρατεί πλέον στις αγοραπωλησίες των ποδοσφαιριστών τα 9 εκατομμύρια ξαφνικά μοιάζουν ως μία άκρως «γοητευτική» τιμή, πόσο μάλλον τώρα που σε 21 εμφανίσεις έχει ήδη 12 γκολ και τέσσερις ασίστ.

Εικόνα

Ο Νιγηριανός εξτρέμ (άλλαξε πέρσι την αγγλική του υπηκοότητα με σκοπό να εκπροσωπήσει την Εθνική ομάδα των γονέων του) μοιάζει σαν να βρήκε τον πραγματικό του εαυτό στην Ιταλία. Μετά την μεταγραφή του στην Γερμανία από την Έβερτον για 18 εκατομμύρια το 2019 (ενώ την σεζόν 2017-2018 είχε αγωνιστεί δανεικός στην ομάδα) ως ένα «δυνατό prospect» στα 21 του χρόνια χωρίς όμως να καταφέρει να καθιερωθεί στην Bundesliga. Έτσι ξεκίνησαν οι δανεισμοί πίσω στην Αγγλία. Το 2020 γύρισε στο Νησί για λογαριασμό της Φούλαμ και πραγματοποίησε μερικές αξιόλογες εμφανίσεις, καθώς ήταν από τους λίγους διακριθέντες της ομάδας στην επιστροφή της στην  Championship. Η επόμενη σεζόν τον βρήκε εκ νέου δανεικό στην Premier League φορώντας την φανέλα της Λέστερ, με την οποία και δεν ενθουσίασε. Τότε είναι που εμφανίστηκε και η Αταλάντα η οποία έψαχνε ανανέωση στην επιθετική της γραμμή και εμπιστεύτηκε τον 25χρονο πλέον Λούκμαν. Ο βραχύσωμος Νιγηριανός ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη και πραγματοποιεί σεζόν... καριέρας, ενώ βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο Τζιάν Πιέρο Γκασπερίνι έχει καταφέρει να βγάλει όλα τα θετικά στοιχεία του Αντεμόλα στη επιφάνια και αυτός δείχνει να το απολαμβάνει. Δεν αγωνίζεται πλέον ως καθαρόαιμος εξτρέμ αλλά περισσότερο ως δεύτερος επιθετικός πλαισιώνοντας  τον αντίστοιχο φορ που βρίσκεται μπροστά του (είτε αυτός είναι ο Ζαπάτα είτε ο Χέιλουντ). Με την ελευθερία που του δίνει πλέον ο Ιταλός προπονητής μπορεί να κινείτε με άνεση ανάμεσα στις γραμμές των αντιπάλων και με την ταχύτητα μαζί με το εξαιρετικό σουτ που διαθέτει να γίνεται απρόβλεπτος και συνάμα άκρως επικίνδυνος από κάθε σημείο του γηπέδου. Βρίσκεται πλέον στην 2η θέση στον πίνακα των σκόρερ της Serie A (μαζί με τον Λαουτάρο Μαρτίνες της Ίντερ) με τα 12 γκολ που έχει πετύχει, όπου και είναι ρεκόρ για τον ίδιο.  Σαφώς όμως η εκτελεστική του δεινότητα δεν είναι το μόνο που τον κάνει να ξεχωρίζει στην φετινή εξαιρετική σεζόν της Αταλάντα. Η ικανότητα του να δημιουργεί φάσεις για τους συμπαίκτες του είναι εξίσου σημαντική. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το χθεσινό παιχνίδι Λάτσιο Αταλάντα 0-2 (Σάββατο 11/02) όπου με προσωπική ενέργεια μπήκε στην μεγάλη περιοχή και κυριολεκτικά έδωσε μισό γκολ στον Χέιλουντ που βρισκόταν «φάτσα» με το τέρμα κάνοντας το 0-2 στο 65’ κλειδώνοντας ουσιαστικά το τρίποντο.

Η κατακόρυφη ανάκαμψη του Λούκμαν έρχεται σε συνδυασμό με την πολύ καλή εικόνα που παρουσιάζει η Αταλάντα στο γήπεδό. Οι «μπεργκαμάσκοι» δείχνουν πως θα παλέψουν μέχρι τέλος για να τερματίσουν στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος και να επιστρέψουν στους ομίλους του Champions League μετά την φετινή τους απουσία.

Άγγελος Κρεμαστός

 www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0