Πρόσωπα

Έντι Χάου: Ο αναμορφωτής της Μπόρνμουθ, επιστρέφει ως αντίπαλος

Έντι Χάου: Ο αναμορφωτής της Μπόρνμουθ, επιστρέφει ως αντίπαλος

Ο Έντι Χάου αποτέλεσε τον άνθρωπο που αναγέννησε τη Μπόρνμουθ την τελευταία δεκαετία. Φέτος, διαπρέπει στον πάγκο της Νιούκαστλ και θα επιστρέψει στο Vitality Stadium, αλλά αυτήν τη φορά, ως αντίπαλος.

Η Μπόρνμουθ υποδέχεται το Σάββατο (11/02, 19:30) τη Νιούκαστλ και ο Έντι Χάου επιστρέφει για πρώτη φορά ως αντίπαλος σε ένα γήπεδο που αγαπήθηκε όσο λίγοι.

Ο Άγγλος τεχνικός έχει συνδεθεί με την ομάδα του Μπόρνμουθ, καθώς ήταν ο άνθρωπος που την αναμόρφωσε και την οδήγησε από τη Sky Bet League 2 στην Premier League. Εκτός, όμως, από το προπονητικό παρελθόν του στα «Κεράσια», ο Χάου αποτελεί και προϊόν των ποδοσφαιρικών ακαδημιών της ομάδας.



Το πέρασμά του ως ποδοσφαιριστής

Ως ποδοσφαιριστής, ξεκίνησε την καριέρα του το 1994 στις ακαδημίες της Μπόρνμουθ. Εκεί πήρε τις πρώτες του ευκαιρίες, όταν η ομάδα αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Παρέμεινε μέχρι το 2002, όταν αποχώρησε για λογαριασμό της Πόρτσμουθ.

Ωστόσο, το 2004 επέστρεψε στην Μπόρνμουθ και παρέμεινε εκεί για τρία χρόνια. Οι σοβαροί τραυματισμοί τον ανάγκασαν να κρεμάσει τα παπούτσια του μόλις στα 29 του χρόνια. Στο διάστημα παραμονής του στην ομάδα, μέτρησε πάνω από 250 συμμετοχές και 12 γκολ.


Η πρώτη θητεία στον πάγκο της ομάδας

Ο Χάου ανέλαβε την Μπόρνμουθ το 2009 και κατάφερε να την κρατήσει στην League 2, παρά το κακό ξεκίνημα στη σεζόν. Την επόμενη χρονιά, εξασφάλισε την άνοδο και οδήγησε την ομάδα στη League 1.

Η πρώτη θητεία του ολοκληρώθηκε τη σεζόν 2011 – 2012, αφήνοντας την ομάδα στην τρίτη κατηγορία και έχοντας θέσει τις βάσεις για το μέλλον. Ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμα από τον πάγκο της Μπέρνλι, πριν επιστρέψει στην ομάδα της νότιας Αγγλίας.

howe2.jpg


Η άνοδος και η καθιέρωση στην
Premier League

Η πρώτη του χρονιά μετά την επιστροφή του ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς η Μπόρνμουθ υπό την καθοδήγησή του ανέβηκε στην Championship. Δύο χρόνια αργότερα, κατέκτησε την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα και εξασφάλισε την άνοδο στην Premier League, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Από τη σεζόν 2015 – 2016, η Μπόρνμουθ καθιερώθηκε στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Με τον Χάου στο τιμόνι, έμεινε για πέντε χρόνια στην κατηγορία πραγματοποιώντας αξιοπρεπείς πορείες.

howe1.jpg

Όμως, ο υποβιβασμός της ομάδας το 2020 έφερε το διαζύγιο της Μπόρνμουθ με τον Χάου. Στις δύο θητείες του στο Μπόρνμουθ, ο Χάου συμπλήρωσε 457 ματς στον πάγκο της ομάδας και αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της αγωνιστικής ανόδου των κερασιών.

Πλέον, ηγείται της Νιούκαστλ σε μια εξαιρετική χρονιά για τις «Καρακάξες» και η επιστροφή του στην πόλη που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πάνος Κορομηλάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0