Πρόσωπα

Από τον Γιαννούλη και τον Καλάθη, στον Μήτογλου: Οι περιπτώσεις ντόπινγκ που ταρακούνησαν το ελληνικό μπάσκετ

Από τον Γιαννούλη και τον Καλάθη, στον Μήτογλου: Οι περιπτώσεις ντόπινγκ που ταρακούνησαν το ελληνικό μπάσκετ
Η πρωτόδικη απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της FIBA για την περίπτωση ντόπινγκ του Ντίνου Μήτογλου ανέσυρε μνήμες και άλλων παρόμοιων περιστατικών που αναστάτωσαν τα ελληνικά δεδομένα του μπασκετικού κόσμου.

Η πρόσφατη περίπτωση του Ντίνου Μήτογλου.

Στις 4 Μαρτίου του 2022 πριν το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ο 26χρονος πάουερ φόργουορντ της Αρμάνι Μιλάνο βρέθηκε θετικός στην ουσία μεθανδιενόνη. Η ποινή που του επιβλήθηκε όπως έγινε γνωστό πρόσφατα θα τον κρατήσει μακριά από τα παρκέ για 32 μήνες με δικαίωμα επιστροφής τον Νοέμβριο του 2024. 

mitoglou.jpg


Τα ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση του Γιάννη Γιαννούλη

Η πρώτη περίπτωση Έλληνα μπασκετμπολίστα που βρέθηκε «ντοπέ» ήταν το 2001 αυτή του τότε διεθνή σέντερ Γιάννη Γιαννούλη. Η ουσία που είχε εντοπιστεί τον Απρίλιο του 2001 στον 25χρονο τότε σέντερ του Παναθηναϊκού ήταν ναδρολόνη και ήταν αρκετή, ώστε να του στερήσει την συμμετοχή στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας το 2002 στη Μπολόνια. Όλη η ιστορία του στοίχησε 600.000.000 σε δραχμές (περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρω) και 14 μήνες τιμωρίας.

«Θα ήταν λίγο δύσκολο να πάω μόνος μου στο φαρμακείο και να πάρω την ουσία. Να την παραγγείλω ήταν ακόμα δυσκολότερο γιατί δεν υπήρχε ίντερνετ» είχε δηλώσει τότε ο Γιαννούλης αποποιούμενος κάθε ευθύνη για τη λήψη της ουσίας αφήνοντας παράλληλα υπόνοιες ότι του χορηγήθηκαν εν αγνοία του ουσίες μέσω κάποιου σκευάσματος. 

Ένα χάπι για την τριχόπτωση αρκεί...

Αρκετά χρόνια αργότερα ο επίσης διεθνής γκαρντ Νικ Καλάθης βίωσε τον φόβο τον αποκλεισμού όταν το 2014 ως παίκτης του NBA με τους Μέμφις Γκρίζλις βρέθηκε θετικός στην ταμοξιφαΐνη. Ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του μέσω ενός φαρμάκου για την απώλεια μαλλιών όπως είχε υποστηρίξει στην απολογία του αλλά η εξήγηση δεν ήταν αρκετή για να γλιτώσει την τιμωρία (20 αγώνες εκτός) και να προλάβει να βοηθήσει την ομάδα στα πλέι οφ. 

«Έκανα βλακεία που πήρα αυτό το χάπι. Ποτέ δεν θα έκανα απάτη για να βελτιώσω την απόδοσή μου. Έχασα τα πλέι οφ σε μια στιγμή που έπαιζα το καλύτερο μου μπάσκετ. Ήταν από τις χειρότερες στιγμές μου» είχε δηλώσει λίγα χρόνια μετά. 

Περιπτώσεις ντόπινγκ ξένων αθλητών στο ελληνικό μπάσκετ.

Τζούλιους Νουοσού (1996-1997, Παναθηναϊκός): Ο Νιγηριανός σέντερ βρέθηκε θετικός στην χρήση εφεβρίνης αποτελώντας τον πρώτο “πράσινο”  που βρέθηκε ντοπέ.

Εβρικ Γκρέι (1997, Ολυμπιακός): Μετά την εκτός έδρας νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό βγήκε θετικός στον έλεγχο απαγορευμένων ουσιών και στερήθηκε την συμμετοχή στο φάιναλ φορ της Ρώμης.

Τζέιμς Γκίστ (2015, Παναθηναϊκός): Ο βετεράνος φόργουορντ σε δείγμα εξέτασης που παρέδωσε φάνηκε πως κάνει χρήση ινδικής κάνναβης και τιμωρήθηκε με οκτάμηνο αποκλεισμό.

Ποπς Μενσά-Μπονσού (2015, ΑΕΚ): Λίγο καιρό μετά το περιστατικό με τον Γκιστ, βρέθηκε θετικός στην διεγερτική ουσία αμφεταμίνη. Αυτό σήμανε και το τέλος της καριέρας του μιας και του επιβλήθηκε ποινή 2 ετών στα 33 του χρόνια.

Ευτυχία Οικονομίδου 
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0