Πρόσωπα

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Ο Πασχαλάκης που επιστρέφει στην Τούμπα ως αντίπαλος και οι 8 Έλληνες που το έπραξαν πριν απ’ αυτόν!

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Ο Πασχαλάκης που επιστρέφει στην Τούμπα ως αντίπαλος και οι 8 Έλληνες που το έπραξαν πριν απ’ αυτόν!
Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό την Κυριακή (5/2, 20:30) στο ματς που ξεχωρίζει στην 21η αγωνιστική της Super League. Πέρα από την αναμέτρηση όμως, ξεχωρίζει και η επιστροφή του Αλέξανδρου Πασχαλάκη ως αντιπάλου πλέον στην Τούμπα.
Σχετικά Άρθρα

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης επιστρέφει το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα με τη φανέλα του Ολυμπιακού ως αντίπαλος του ΠΑΟΚ. Θα είναι η πρώτη φορά που ο 33χρονος τερματοφύλακας θα βρεθεί στο γήπεδο της πρώην ομάδας του και αναμφίβολα θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του αγώνα.

Πόσο μάλλον από την στιγμή που ως τώρα στη σεζόν ήταν καθοριστικός για τους «ερυθρόλευκους» στα παιχνίδια που αγωνίστηκε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στα 14 ματς που έχει βρεθεί κάτω από τα δοκάρια έχει κρατήσει εννέα φορές ανέπαφη εστία, ενώ με τις επεμβάσεις του έχει χαρίσει και πολύτιμους βαθμούς στον Ολυμπιακό!

Το ματς της Κυριακής ωστόσο θα είναι διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα, καθώς θα βρεθεί στην Τούμπα ως αντίπαλος. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί για πρώτη φορά, αφού στο παρελθόν ο 33χρονος τερματοφύλακας είχε υπερασπιστεί την εστία του Πανθρακικού και του ΠΑΣ Γιάννινα στην έδρα του ΠΑΟΚ. Μάλιστα και στα δύο αυτά ματς ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν κατόρθωσε να νικήσει, αφού με την ομάδα της Θράκης το σκορ ήταν 3-3, ενώ από τους Ηπειρώτες ηττήθηκε (1-0), με τον Πασχαλάκη να είναι καθοριστικός σε αυτό.

Παρόλα αυτά, οι δύο αυτές αναμετρήσεις δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτήν της 21ης αγωνιστικής στην Super League, αφού από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλά άλλωστε. Με τη φανέλα του ΠΑΟΚ ο Πασχαλάκης έζησε μεγάλες στιγμές, όπως την κατάκτηση του νταμπλ στο 2019, αλλά και δύο ακόμη Κύπελλα Ελλάδος (2018, 2021). Το περασμένο καλοκαίρι μετά από 179 εμφανίσεις με τον «Δικέφαλο του Βορρά» αποφάσισε να αποχωρήσει από τον σύλλογο.

Λίγο μετά το τελευταίο του παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ μάλιστα είχε μιλήσει στο BN Sports για το μέλλον του, όπου και ανέφερε την προτίμηση να αγωνιστεί στο εξωτερικό. Τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού μερικούς μήνες μετά υπέγραψε στον Ολυμπιακό. Φυσικά, δεν είναι ο πρώτος που πράττει κάτι ανάλογο, αφού στο παρελθόν αρκετοί ποδοσφαιριστές έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων.

Ο Πασχαλάκης ωστόσο αποτελεί τον έβδομο που έκανε απευθείας το δρομολόγιο Τούμπα – Πειραιά και μάλιστα όλοι τους ήταν Έλληνες. Ο πρώτος που το επιχείρησε ήταν ο Κώστας Ορφανός το 1980, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το ίδιο δρομολόγιο έκανε και ο Γιάννης Γούναρης. Αμφότεροι δεν αντιμετωπίστηκαν και με τον καλύτερο τρόπο από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, παρότι είχαν γράψει ιστορία με τη φανέλα του. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Γιώργο Κωστίκο, ο οποίος το 1986 αποχώρησε ως ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ για να ενταχθεί στους «ερυθρόλευκους» και δεν απέφυγε ούτε εκείνος τις αποδοκιμασίες. Το 1988 και ο Σωτήρης Μαυρομάτης άφησε τα «ασπρόμαυρα» για να φορέσει τα «ερυθρόλευκα», ενώ το 1992 ήταν σειρά του αείμνηστου Γιώργου Μητσιμπόνα να κατηφορίσει νότια, μετά από μία τριετία στη Θεσσαλονίκη.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια ώστε ένας ποδοσφαιριστής να βρεθεί από Τούμπα, Πειραιά. Το 2001 το τόλμησε ο Στέλιος Βενετίδης, ενώ δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2003, Παντελής Καφές και Γ.Χ. Γεωργιάδης άφησαν τον ΠΑΟΚ για τον Ολυμπιακό. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά μέχρι και το 2022 που κάποιος Έλληνας έκανε απευθείας το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Φυσικά, δεν είναι οι μοναδικοί ποδοσφαιριστές στα χρονικά που έχουν αγωνιστεί με τη φανέλα των δύο ομάδων, με τη λίστα να φτάνει τους 27 μαζί με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0