Πρόσωπα

Τόμας Κεντζιόρα: Από τη δίνη του πολέμου, στον ΠΑΟΚ, με τις «ευλογίες» του Μιρτσέα!

Τόμας Κεντζιόρα: Από τη δίνη του πολέμου, στον ΠΑΟΚ, με τις «ευλογίες» του Μιρτσέα!

Ο Τόμας Κεντζιόρα όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ, μία επιλογή που ξεχώρισε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, χάρις τη βοήθεια του πατέρα του, Μιρτσέα. Το παρελθόν του Πολωνού με τον Βέρμπιτς, οι προκρίσεις κόντρα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό, αλλά και οι δυσκολίες του πολέμου, που τον έφτασαν ως την... Premier League.

Τα τυπικά απομένουν ώστε ο ΠΑΟΚ να ολοκληρώσει την απόκτηση του Τόμας Κεντζιόρα από τη Ντιναμό Κιέβου με τη μορφή δανεισμού ως το τέλος της σεζόν. Ο Πολωνός ήταν μία από τις επιλογές που είχε εγκρίνει ο Ραζβάν Λουτσέσκου για το δεξί άκρο της άμυνας και μετά τον νέο τραυματισμό του Λευτέρη Λύρατζη, η ανάγκη για μία έξτρα λύση σε αυτή τη θέση ήταν επιτακτική.

Οι επαφές με το περιβάλλον του ποδοσφαιριστή αλλά και τη διοίκηση της Ντιναμό Κιέβου είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρες, αλλά στον «Δικέφαλο του Βορρά» τηρούσαν «σιγή ιχθύος», καθώς προείχαν τα ματς με τον Παναθηναϊκό. Ο ΠΑΟΚ έφερε εις πέρας την τριπλή αυτή αποστολή και πλέον το πρόγραμμα «βάρυνε», αφού εκτός από τους ημιτελικούς στο Κύπελλο Ελλάδας, θα κυνηγήσει και τον τίτλο της Super League.

Έτσι, ο Κεντζιόρα έρχεται να δώσει πολύτιμη βοήθεια στους Θεσσαλονικείς, έστω και για ένα εξάμηνο αφού όπως έχει γίνει γνωστό δεν υπάρχει οψιόν αγοράς για το καλοκαίρι. Ο Πολωνός αποτελεί έναν έμπειρο πλάγιο μπακ, ο οποίος μπορεί να μην έχει «φανταχτερό» βιογραφικό, αφού έχει αγωνιστεί μόνο σε δύο ομάδες, αλλά έχει συμμετοχές σε τοπ επίπεδο. Τόσο στο Champions League, όσο και με την εθνική Πολωνίας.

Ο 28χρονος αμυντικός ξεκίνησε την καριέρα του στην ομάδα της πατρίδας του, Λεχ Πόζναν το 2012 και μετά από 158 εμφανίσεις, δύο πρωταθλήματα και δύο Σούπερ Καπ, αποχώρησε το 2017 για τη Ντιναμό Κιέβου. Λίγους μήνες μετά, το Νοέμβρη του 2017 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την εθνική Πολωνίας, σε μία αναμέτρηση κόντρα στο Μεξικό.

Οι αναμετρήσεις με ΑΕΚ και Ολυμπιακό

Η ομάδα του Κιέβου μάλιστα εκείνη τη σεζόν συμμετείχε στο Europa League, όπου στα νοκ-άουτ αντιμετώπισε την ΑΕΚ. Μετά από δύο ισοπαλίες, 1-1 στο ΟΑΚΑ και 0-0 στο Ολιμπίνσκι, αλλά και μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Μασούντ, ο Κεντζιόρα πανηγύρισε την πρόκριση, όντας βασικός και στα δύο παιχνίδια.

Έναν χρόνο αργότερα, η κληρωτίδα του Europa League τον έφερε ξανά στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά ως αντίπαλο του Ολυμπιακού. Στο πρώτο παιχνίδι στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης, ο Κεντζιόρα είχε κάνει ένα ολέθριο λάθος και έβγαλε τετ-α-τετ τον Φορτούνη με τον γκολκίπερ Μπόικο, αλλά ο Έλληνας μέσος έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Λίγο αργότερα, σε μία από τις επελάσεις του, ο Πολωνός πλάγιος μπακ «σέρβιρε» στον Μπουγιάλσκι για να σκοράρει. Το ματς τελικά ολοκληρώθηκε στο 2-2, με τη Ντιναμό να παίρνει την πρόκριση, αφού επικράτησε στη ρεβάνς 1-0.

Στα δύο αυτά παιχνίδια μάλιστα τη φανέλα της Ντιναμό Κιέβου φορούσε και ο Μπέντζαμιν Βέρμπιτς. Ο εξτρέμ του Παναθηναϊκού αποτελεί έναν από τους συμπαίκτες του Κεντζιόρα που είχαν συνυπάρξει τις περισσότερες φορές στο ίδιο γήπεδο. Συνολικά 126 φορές είχαν βρεθεί μαζί σε αποστολή της Ντιναμό, ενώ τις 111 εξ αυτών είχαν αγωνιστεί παρέα.

uefa-europa-league-football-match-dynamo-kyiv-â-olympiakos-fc-february-ukraine-benjamin-verbic-tomasz-kedziora-against-140371096_2.jpgΚεντζιόρα (αριστερά) και Βέρμπιτς (δεξιά) μετά τη νίκη με 1-0 επί του Ολυμπιακού στο Europa League

Τώρα βέβαια, η μοίρα θα τους φέρει αντιμέτωπους και μάλιστα τον ένα πάνω στο μαρκάρισμα του άλλου. Ο ένας στη δεξιά πλευρά του ΠΑΟΚ, ο άλλος στην αριστερή του Παναθηναϊκού.


Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το μήνυμα στην
Premier League

Τον Φλεβάρη του 2022, το όνομα του Τόμας Κεντζιόρα είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Ο Πολωνός πλάγιος μπακ της Άστον Βίλα, Μάτι Κας, σκόραρε εναντίον της Μπράιτον σε αγώνα της Premier League και ακολούθως έβγαλε την μπλούζα του για να εμφανιστεί το μήνυμα:

«Τόμας Κεντζιόρα και οικογένεια – Μείνε δυνατός αδερφέ μου»

0_JS258973902.jpg

Ο Κας βέβαια τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα για αυτή την κίνηση και τότε ξεκίνησε μία μεγάλη συζήτηση στην Αγγλία για το αν οι ποδοσφαιριστές μπορούν να εκφράζουν την άποψή τους σχετικά με τέτοια θέματα. Ο Κεντζιόρα τότε αγωνιζόταν για την Ντιναμό Κιέβου και κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είχε παραμείνει στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Πολωνίας είχε ενημερώσει τον ποδοσφαιριστή ότι θα είναι στο πλάι του και θα κάνει τα πάντα για τον βοηθήσει να ξεφύγει. Χρειάστηκε ωστόσο να κάνει αρκετή υπομονή ώσπου να βρει την κατάλληλη ευκαιρία να φτάσει ως τα σύνορα με την Πολωνία και να ξεφύγει. Μαζί του πάντα η Ουκρανίδα σύζυγός του και το παιδί του. Χάρις τον κανονισμό της UEFA μάλιστα αγωνίστηκε ως δανεικός με την Λεχ Πόζναν.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, η κατάσταση στην Ουκρανία δεν έχει αλλάξει. Ο Κεντζιόρα όταν άκουσε για το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ, ζήτησε από τη διοίκηση της Ντιναμό να τον αφήσει να αγωνιστεί στην Τούμπα και έτσι έγινε. Ο Λουτσέσκου αποκτά με αυτόν τον τρόπο έναν μπακ που μπορεί να του «λύσει» τα χέρια, τόσο στο επιθετικό, όσο και στο αμυντικό κομμάτι, ενώ ο Πολωνός θα έχει μία ευκαιρία να ανεβάσει ξανά τις μετοχές του.

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0