Πρόσωπα

Φρανκ Λάμπαρντ: Σε μία τοξική Έβερτον, απολύθηκε με… τραγικό μέσο όρο συγκομιδής βαθμών!

Φρανκ Λάμπαρντ: Σε μία τοξική Έβερτον, απολύθηκε με… τραγικό μέσο όρο συγκομιδής βαθμών!

Θέμα ημερών έμοιαζε πως είναι και εν τέλει αποδείχθηκε έτσι, η θητεία του Φρανκ Λάμπαρντ στην Έβερτον, με τα «ζαχαρωτά» να απολύουν τον προπονητή τους, μετά από 357 ημέρες στο τιμόνι τους, όντας ο χειρότερος σε μέσο όρο συγκομιδής βαθμών από όλους στον 21ο αιώνα!

Παρελθόν από την Έβερτον αποτελεί και επίσημα, μετά από 357 ημέρες στον πάγκο της, ο Φρανκ Λάμπαρντ, με τον Άγγλο προπονητή να μην καταφέρνει να παραμείνει για περισσότερο από ένα χρόνο στον πάγκο των «ζαχαρωτών», βιώνοντας την δεύτερη απόλυση στη… νέα του καριέρα, μετά την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο, μετά και από αυτή του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι.

Ο Λάμπαρντ παρέλαβε την Έβερτον σε ένα άσχημο σημείο για τον σύλλογο και το πρώτο του μέλημα ήταν να καταφέρει να αποφύγει τον υποβιβασμό με τα «ζαχαρωτά». Έμπλεξε απευθείας στα βαθιά, δεν είχε χρόνο ή περιθώρια λάθους, αλλά εν τέλει τα κατάφερε. Σε μία ιδιαίτερη σεζόν για την ομάδα πέρυσι, ο Άγγλος πήρε τους βαθμούς που χρειαζόταν και ουδείς θα λησμονήσει εκείνη την ανατροπή, στο φινάλε της αγωνιστικής περιόδου, με την Κρίσταλ Πάλας.

Επί της ουσίας, εκείνο το απόγευμα η Έβερτον διασφάλισε πως θα παραμείνει στην Premier League. Έφερε «τούμπα» το ματς και με το γκολ του Ριτσάρλισον κατόρθωσε να μην υποστεί τον πρώτο της υποβιβασμό στον 21ο αιώνα. Κάτι που σαφώς θα φόρτωνε με μεγάλο βάρος τον Λάμπαρντ και τους συνεργάτες του, ακόμη και αν οι ίδιοι αποφάσιζαν να ακολουθήσουν τον σύλλογο στην Championship.

Το καλοκαίρι η Έβερτον προέβη σε αρκετές μεταγραφικές κινήσεις, φτάνοντας και στα όρια του Financial Fair Play, ενώ πούλησε και τον Ριτσάρλισον στην Τότεναμ, σε μία μεταγραφική κίνηση που απέφερε 60 εκατομμύρια στην ομάδα. Ακόμη και έτσι, όμως, ούτε ο ισχυρός άνδρας, Μοσίρι, ούτε ο ίδιος ο Λάμπαρντ, κατάφεραν να κερδίσουν ποτέ την εμπιστοσύνη του φίλαθλου ποδοσφαιρικού κοινού των «ζαχαρωτών».

Η αμφισβήτηση που τον περιέβαλλε δημιούργησε άγχος, αυτό μεταφράστηκε σε απώλεια βαθμών και κάπως έτσι, η Έβερτον, έχει συγκεντρώσει 15 βαθμούς, μετά τις πρώτες 19 αγωνιστικές. Τι σημαίνει αυτό; Πως βρίσκεται δικαίως στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, είναι λογικό να κινδυνεύει και πως οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Καμία ομάδα άλλωστε την τελευταία δεκαετία δεν σώθηκε μετά από τέτοιο ξεκίνημα, με την περσινή Μπέρνλι να αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.

Έπρεπε να παρθεί άμεσα μία απόφαση και κάπως έτσι, ο Λάμπαρντ αποτελεί παρελθόν. Ο χειρότερος, από πλευράς συγκομιδής βαθμών, προπονητής της Έβερτον την τελευταία 20αετία. Κανείς άλλος που παρήλθε από τον πάγκο της ομάδας στον 21ο αιώνα και παρέμεινε εκεί για 20+ ματς, δεν συγκέντρωνε περίπου… 1 βαθμό ανά ματς!

Διότι αυτό συνέβη με τον Άγγλο προπονητή, ο οποίος μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον Κένταλ, την σεζόν 1997-98, με τον συμπατριώτη του τότε, να έχει ακριβώς το ίδιο ποσοστό νικών…

Μένει να δούμε ποιος είναι ο επόμενος. Διότι συζητάμε για ένα ήδη τοξικό περιβάλλον και η διαχείρισή του δεν είναι απλή. Όποιος και αν είσαι, όσο και αν θες να βοηθήσεις τον σύλλογο, όπως επιθυμούσε και ο ίδιος ο Λάμπαρντ!

Δημήτρης Μανάκος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0