Πρόσωπα

Γιοβάνοβιτς: Ο «εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες» του Ιβάν, ακούει στη λέξη ΠΑΟΚ!

Γιοβάνοβιτς: Ο «εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες» του Ιβάν, ακούει στη λέξη ΠΑΟΚ!
Την πιο βαριά ήττα του απ' όταν ανέλαβε τις τύχες του Παναθηναϊκού γνώρισε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς το βράδυ της Κυριακής (22/1) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με τον ΠΑΟΚ να εξελίσσεται σε κακό του «δαίμονα». Απέναντι σε καμία άλλη ομάδα δεν έχει χάσει 6 φορές (πέντε με τους «πράσινους») σε ελληνικό έδαφος, με τον Εργοτέλη να αποτελεί βέβαια το κλαμπ κόντρα στο οποίο έχει το χειρότερο ρεκόρ.
Κάτι που αρκετοί φίλοι του Παναθηναϊκού φοβόντουσαν πριν τη διακοπή του πρωταθλήματος και οι διώκτες του... ήλπιζαν πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ του Κατάρ, εν τέλει έγινε πράξη. Οι «πράσινοι» δεν εμφανίζουν στο χορτάρι επ' ουδενί την ίδια κυριαρχική εικόνα με εκείνη του πρώτου μισού, με τη διαφορά από τη δεύτερη ΑΕΚ να έχει πέσει στην ελάχιστη τιμή της (-1) και τις δύο συνεχόμενες ήττες κόντρα στον ΠΑΟΚ να φανερώνουν την... κοιλιά που έχει κάνει το «τριφύλλι».

Το γεγονός πως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς συμμάζεψε τους «πρασίνους» και τους διατηρεί ακόμα και τώρα, μετά το πέρας της 19ης Αγωνιστικής στην πρώτη θέση, είναι αδιαπραγμάτευτο. Άλλωστε τα αποτελέσματα και τα ποσοστά επιτυχίας στους 19 μήνες που βρίσεται στο «τιμόνι» της ομάδας, μιλούν από μόνα τος. Έχει το καλύτερο ποσοστό συγκομιδής βαθμών μετά τους Τεν Κάτε και Νιόπλια τη χρονιά που ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το νταμπλ. Και μάλιστα το έχει κατορθώσει με 68 αγώνες στην... πλάτη του, συνεπώς δείγμα αρκετά αντιπροσωπευτικό.

Ένα αλλο γεγονός όμως είναι ότι πιθανότατα στο άκουσμα της λέξης ΠΑΟΚ, θα βγάζει... σπυράκια. Και έχει κάθε λόγο να το κάνει διότι ο «δικέφαλος του Βορρά», πέρα από τις δύο τελευταίες καθαρές του νίκες (2-0 για τον πρώτο αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας και 0-3 για το πρωτάθλημα), είναι και η ομαδα απέναντι στην οποία έχει δώσει τα περισσότερα παιχίδια σαν προπονητής, σε ελληνικό έδαφος. Και τα αποτελέσματα μόνο καλά δεν είναι.

Πιο συγκεκριμένα, οι Θεσσαλονικείς έχουν εξελιχθεί σε... εφιάλτη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, καθώς σε 10 ματς έχουν κερδίσει τα έξι ενώ έχουν αποσπάσει και μία ισοπαλία. Από αυτόν μάλιστα τον αγώνα που δεν είχε υποδείξει νικητή, έχουν περάσει κάτι περισσότερο από 20 χρόνια, στο ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας, όταν ακόμα βρισκόταν στον πάγκο του «Γηραιού».


Ούτε ο Ολυμπιακός ούτε η ΑΕΚ ούτε καμία άλλη εν Ελλάδι ομάδα δεν έχει υποχρεώσει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να μην πανηγυρίσει στο γήπεδο, περισσότερες φορές απ΄ όσες το έχει κάνει ο ΠΑΟΚ. Βέβαια μία από τις τρεις νίκες που έχει στο ενεργητικό του έδωσε και το Κύπελλο Ελλάδας στον Παναθηναϊκό την περασμένη σεζόν. 

Τα αποτελέσματα του Σέρβου κόουτς κόντρα στον «δικέφαλο του Βορρά»:

  • Ηρακλής – ΠΑΟΚ 1-1 (7Η Αγωνιστική Α’ Εθνικής, 2002)
  • ΠΑΟΚ – Ηρακλής 3-0 (2η Αγωνιστική Α’ Εθνικής, 2007)
  • Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1-3 (9Η Αγωνιστική Super League, 2021)
  • ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-1 (22η Αγωνιστική Super League, 2022)
  • Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-1 (3Η Αγωνιστική playoffs, 2022)
  • ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0 (10η Αγωνιστική playoffs, 2022)
  • Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1-0 (Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας, 2022)
  • ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 1-2 (6η Super League, 2022)
  • ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0 (πρώτος Αγώνα προημιτελικά Κυπέλλου Ελλάδας, 2023)
  • Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-3 (19Η Αγωνιστική Super League, 2023)

Ωστόσο, η ελληνική ομάδα κόντρα στην οποία έχει το χειρότερο ρεκόρ είναι από την Κρήτη και δεν αγωνίζεται εδώ και κάποια χρόνια στη μεγάλη κατηγορία. Ο λόγος φυσικά για τον Εργοτέλη, τον οποία έχει βρει στο... δρόμο του ως «καπετάνιος» τόσο του Ηρακλή όσο και της Παναχαϊκής, 4 φορές και δεν έχει καταφέρει να πάρει βαθμό εναντίον του.  Μετράει ισάρριθμες ήττες, όλες με σκορ 1-0

Συνεπώς, όσο κι' αν το ποδόσφαιρο είναι σπορ ομαδικό και οι προπονητές δεν είναι τίποτα πραπάνω από μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, η ατομική στατιστική παίζει τα δικά της... τερτίπια. Και κάθε φορά που ο ΠΑΟΚ με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς μπαίνουν στην ίδια συνάρτηση, οι «ασπρόμαυροι» δείχνουν να υπερτερούν.

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0